Siyaset Yeni bir Alevi açılımı mümkün mü?

Yeni bir Alevi açılımı mümkün mü?

18.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde bazı cemevlerinin saldırıya uğramasının ardından Hüseyin Gazi Cemevi’ni ziyareti ve ardından ilk kez Hacı Bektaş-ı Veli anma etkinliklerine katılması 2023 seçimlerine giderken iktidarın yeni bir Alevi açılımı planlayıp planlamadığı sorusunu akıllara getirdi.

Yeni bir Alevi açılımı mümkün mü

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - AK Parti kurmayları, özellikle seçimlere giderken Türkiye’de bir Alevi-Sünni ayrışması yaratılmaya çalışıldığını söyleyerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın saldırıların ardından bir cemevini ziyaret ederek “Devlet olarak bizim için vatandaşlarımızın inançları ve anlayışları konusunda herhangi bir ayrım yoktur” mesajını vermek istediğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın 2009’da başlatılan Alevi açılımı sürecini çok samimi şekilde yürüttüğünü ancak sürecin başarıyla sonuçlanamadığını belirten AK Partili yetkililer, “Çalıştaylar yapıldı; Alevilerin sorunları masaya yatırıldı ancak Aleviler kendi aralarında bu süreci yönetemediler” değerlendirmesini yaptı. Önümüzdeki dönemde cemevlerine “ibadethane” statüsü verilmesi gibi bir adımın atılıp atılmayacağına ilişkin ise AK Partili kurmaylar, “Bir tek Türkiye’deki Alevilik’te bu var. Şia’da yok. Şia’da caminin alternatifi yok ama Türk Aleviliği’nde caminin alternatifini ortaya koymaya çalışıyorlar; bunu bir din haline dönüştürmeye çalışıyorlar. Bu, olmaz. Dolayısıyla böyle bir gündemimiz yok” yorumunu yapıyor.