Psikolojik tedavi gören hastalar, çoğu zaman bilgisizlikten, bazen ilgisizlikten genelde de korkudan toplum tarafından dışlanıyor. Bu haksız damgalama, onları sosyalleşmeden alıkoyarken, iyileşme süreçlerini de olumsuz etkiliyor. Önyargı, hastaların önündeki en büyük engel...

Peki fırsat verilse, neler yaparlardı? Yaptıkları nasıl karşılanırdı?

Mesela gazeteci olsalardı, yazı yazıp fotoğraflar çekselerdi... Yazı işlerinde görev alsalardı ve bir dergi bassalardı...

Kulağa hoş gelen, yüzde tebessüm bırakan ama pratikte imkansız gibi görünen bu fikir hayata geçebilir mi?

Haberin Devamı

Onlar yaptılar ve oldu...

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Gündüz Hastanesi’nde tedavi gören şizofren hastaları, Atlas Dergisi'yle gerçekleştirdikleri proje sayesinde gazeteci, fotoğrafçı ve editör oldu; ortaya 'Gündüz Atlası' çıktı...

Mart sayısıyla bayilerdeki yerini alan Atlas Dergisi, okurlarına büyük bir sürpriz yaptı! Dergi çalışanları; Artı Değer'in fikir önderliğinde, Janssen Türkiye'nin destek verdiği bir projeyle, toplumdan dışlanan şizofren hastalarının iç dünyasına ışık tutup bir ilki gerçekleştirdi.

Gündüz Hastanesi yazı işleri ekibi

Düzenli olarak Gündüz Hastanesi’ni ziyaret eden Atlas Yazı İşleri ekibi, hastalara haber yazma, röportaj yapma ve fotoğraf çekme konularında eğitimler verdi.

Gündüz Atlası yazı işleri ekibi, özel derginin başlıklarını belirledi, araştırmalar yaptı ve yazılar hazırladı.

Yeteneklerini ortaya koyan şizofreni hastaları, 'Doğa ve İnsan', 'Doğa ve Müzik', 'Doğa ve Şiir' temalı çalışmalara imza attılar. Sapanca'da çektikleri fotoğraflarla yazılarını süslediler. Derginin baskıya hazırlanma sürecine eşlik etmeyi de unutmadılar.

'Ötekileştirme'yi önlemek!

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, projenin çok basit bir amacı olduğunu söyledi: Hastaların herkes gibi olduğunu göstermek...

Kurt, "Şizofren hastaları duygulanır, sanatla uğraşır, şiir ve yazı yazar, fotoğraf çeker. Hedefimiz, 'ötekileştirme'yi önlemek" diyor.

Haberin Devamı

Üç ay boyunca çalıştılar

Atlas Dergisi Yazı İşleri Müdür Yardımcısı Mustafa Türker Erşen ise projeyi şu sözlerle anlattı: "Üç ay boyunca Gündüz Hastanesi’ne konuk oldum. İçerik şizofreni hastaları tarafından belirlendi, tüm yazıları onlar kaleme aldılar. Birlikte uzun saatler geçirdik, iyi bir dergi yapmanın yollarını araştırdık. Gördüm ki, fırsat verildiğinde herkes kendini ifade edebilir, iş üretebilir, dünyaya katkıda bulunabilir."

Gazeteci Gözde Ünlü diyor ki...

Gündüz Atlası ekibinden Gözde Ünlü, proje için şunları söyledi: "2009'da paranoid şizofreni tanısı aldım. 2010'dan beri Gündüz Hastanesi'nde tedavi görüyorum.

Projeden çok fazla bir beklentim yoktu ama beklediğimden fazlasını gerçekleştirdik. Bu eğitim sayesinde yeteneklerimi geliştireceğimi ve yazı yazabileceğimi gördüm. Amatör yazarlık deneyimi keyifliydi. Bu çalışma, damgalanmaya karşı gösterdiğimiz bir başarıdır.”

'Farkında olmak' ve 'farkındalık yaratmak' için psikolojik tedavi gören hastalara bir fırsat vermeniz yeterli!

Haberin Devamı

Not:Gündüz Hastanesi, şizofreni hastalarının devam ettiği özel bir rehabilitasyon merkezi. 2006 yılında kurulan merkezde hem medikal tedavi yapılıyor hem de üyeler kendi seçtikleri sanat dallarında kurslara ve çeşitli faaliyetlere katılıyor.