Soya sütü, bitkisel kaynaklı protein kaynağı olup, inek sütüne eş değer protein içermektedir. Üstelik kolesterol içermeyen soya sütü, veganlar dışında ateroskleroz gibi damar tıkanıklığı olan kişiler için sağlıklı bir tercih olabilir.
 
Soya sütünün 1 su bardağının yaklaşık 9 gram protein içerdiğini biliyor muydunuz? Öyleyse evinizde rahatlıkla ve düşük bütçeli soya sütü yapmaya ne dersiniz.
 
Malzemeler:
1 su bardağı soya fasulyesi
5  su bardağı su
1 bardak hindistan cevizi sütü
 
İlk olarak soyalarımıza üstüne 3-4 parmak geçecek kadar su koyup bir gece bekletelim.(Şişen soyaların kabuklarını ovarak ayırmayı unutmayın.) Kabuklarından ayrılan soyalarımızı blendırdan geçirelim ve iyice ezilen soyaların biraz püre kıvam alması için 2 bardak suyumuzu ekleyelim. Ardından ocağa alarak geri kalan 3 bardak su ekleyerek kaynatalım. Kaynadıkça üst yüzeyde oluşan köpükleri atmayı unutmayın. 25-30 dk sürekli karıştırarak kaynadıktan sonra ocaktan alıp ılıyınca; tülbentten geçirerek süzelim. 
Soya sütünün yoğun tadından rahatsızlık duyarsanız;  hindistan cevizi sütü veya vanilya ekleyebilirsiniz. 
Soya sütü tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar:
 
İçerisinde ki fitoöstrojenlerden dolayı göğüs kanseri tedavisi gören kişiler dikkatli tüketmeli.
Kalsiyum değeri inek sütüne kıyasla daha düşüktür.
Çabuk bozulmaya müsait olan soya sütü 1-2 gün içerisinde tüketilmeli.
 
 
Dyt. Öykü Yıldırım