Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

info@rahimfilmi.com

Tüm Yazıları

Gebelik ihtimali artar

Tüpleri açık olan kadınların rahim filminden sonraki aylarda gebe kaldıkları sıklıkla görülmektedir. Bunun başta gelen nedeni tüplerdeki küçük tıkanıklıkların açılıyor olmasıdır. Rahim filmi, tüpleri temizler, yumurta ve spermin buluşmasını kolaylaştırır. Endometriumu uyarmak suretiyle embriyonun rahim içine tutunabilmesini kolaylaştırır.

Rahim filminin olası riskleri

-Alerji: Film çekilirken rahim boşluğu içine sıvı doldurulur. Kontrast madde olarak adlandırılan bu sıvının içinde iyot tuzu bulunmaktadır. Eğer rahim filmi çektirecek kişinin iyoda alerjisi varsa alerji oluşabilir.

Haberin Devamı

-Ağrı: Eski cihazlarla yapılan işlemlerde çok şiddetli ağrılar görülebilmektedir. C kollu özel röntgen cihazı ile yumuşak kateterler kullanılarak, yeni teknikle yapılan HSG incelemelerinde genellikle hiç ağrı olmamaktadır. Yeni cihazlarla yapılan çekimlerde şiddetli ağrı meydana gelmemekle birlikte bazen ilaç, tüplerden geçerken adet sancısı gibi hissedilebilir.

-Kanama: Rahim filmi, rahmin tam önünden çekilmelidir. Rahme poz vermek için çengelli alet ve içeriye ilaç verilmesi için de demir kanül kullanılır. Bunlar bazen kanamaya yol açar. Artık pek çok merkezde eski teknik olarak bilinen bu yöntem kullanılmamaktadır. C kollu röntgen cihazı ve yumuşak kateterlerle inceleme yapılmakta, rahmi çengelli alet ile çekmeye ihtiyaç olmamaktadır

-Radyasyon: Rahim filmi çekimi sırasında X ışınları kullanılmaktadır. Rahim filminde kullanılan X ışını miktarı müsaade edilen sınırların çok altındadır.

-Baygınlık: HSG çekiminin ağrılı ve kanamalı geçtiğini düşünen hastalar genellikle bir korku içindedir. Nadiren bazı hastalar film çekiminden sonra baş dönmesi, mide bulantısı ve tansiyon düşmesi yaşayabilmektedir.

-Enfeksiyon: HSG çekiminde steril malzemelerin kullanıldığından emin olmalısınız. Steril malzemeler kullanılması durumunda başka hastalardan mikrop bulaşma ihtimali yoktur. Az da olsa, genital sistemde saklanmış enfeksiyonların alevlenmesi olasılığı vardır.

-Rahim delinmesi: Yumuşak kateterlerin kullanıldığı yeni tekniklerde rahim delinmesi riski ortadan kalmıştır.

Haberin Devamı

 

Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

www.rahimfilmi.com

www.cevatbayrak.com