Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Zihinlerdeki duvarları yıkın

Soldan Sağa: Ersel Göral (İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su), İsmail Tan Aytıs (Down Town Cafe Müdürü), Hakan Kural (İZEV Gönüllü Marka Danışmanı), Elif Yavuz (Down Town Cafe Salon Şefi), Canan Soysal (ISG Kurumsal İletişim Müdürü), Merve Kılıç (İZEV Koordinatörü)

istanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı’nın (İZEV) toplumda zihinsel engelli olarak tanımlanan down sendromlu, otizmli ve mental farklılığı bulunan bireylerin sesini sanat yoluyla duyurmak amacıyla hayata geçirdiği “Hayat ve Biz” programının ikinci ayağı tamamlandı. İlk etabını “Sanat ve Biz” projesinin oluşturduğu programda Türkiye çapında önemli merkezlerde sergiler açılmış ve geliriyle engelli bireylerin gelişimine yönelik çalışmalar yürütülmüştü. Şimdi ise “Hayvanlar ve Biz” isimli ikinci etap tamamlandı. Bu etapta ana sponsor olarak İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’yla işbirliğine giden İZEV, günde 100 bin kişinin geçiş yaptığı alanda büyük bir sergi açmaya hazırlanıyor. Sergi bütün önemli noktalarda topluma ulaştırılacak ancak asıl amaç dünya çapında bilinirlik yakalamak. Bunun yine sanatla gerçekleşeceğini düşündüklerini belirten İZEV Gönüllüsü ve projenin fikir babası işadamı Hakan Kural, kamuoyunun zihnindeki engelli algısını yıkmak için akla gelen tek şarkı olarak Pink Floyd grubu ve Roger Waters’ın “Another Brick in the Wall” gibi efsaneyi gördüklerini anlattı. Şarkının sahibi Waters’a projeyi anlatan bir mail attıklarını ve herkesin “Asla vermez” dediği noktada ünlü sanatçıdan olumlu yanıt geldiğini söyleyen Kural, “Sanatçı bizden Türkçe sözler istedi. Gençlerimiz bu şarkı aracılığıyla yaşam haklarını istiyorlar. Bu sayede sesimizi daha geniş kitlelere duyuracağız. Şarkının yeni adı “Yaşam Hakkı-Duvar” oldu. Hayatın her alanında biz de varız mesajı veriyor” dedi.

Haberin Devamı

30 sergi açılacak

Projenin ilk ayağının 10 milyon kişiye ulaştığını vurgulayan Kural, projeyi şöyle anlattı: “Bu etapta down sendromlu, otizmli ve mental geriliği bulunan 13 gençle çalışarak, insana dair tüm duyguları temsil edecek kavramlarla, doğada bu duyguların karşılığı olan hayvanları eşleştirdik. Her bir gencin bir duygu ve hayvanla aynı karede yer almasını sağladık. 14 eserden oluşan bu fotoğraf sergisi, yaradılış değerlerinin en saf halinin doğada ve doğallıklarıyla bu bireylerde var olduğunu anlatmak istiyor. Hedefimiz yurt içi ve dışında minimum 30 sergiyle milyonlarca insanın zihnindeki negatif algıları ortadan kaldırmak.”

Haberin Devamı

Yaşam köyü kurulacak

Türkiye’de “zihinsel engelli” olarak tanımlanan 8-10 milyon birey yaşıyor. Dünyada ise bu sayının 1 milyarı bulduğu öngörülüyor. İZEV’in hedefi bu kişilerin bire bir yer aldıkları projelerle kendilerini duyurmalarını sağlamak, onların eğitimle özgür bireyler olabileceğini anlatmak. Bunun için de bir Yaşam Köyü kurulmak üzere hazırlıklar sürüyor. Şu anda vakfın kasasında bu proje için 3 milyon lira toplanmış durumda. Sarıyer’de yedi dönümlük bir arazi belirlenmiş ve tahsisi istenmiş, Vakfın Genel Koordinatörü Merve Kılıç, bu köyde ileri yaştaki zihinsel engellilerin rahat yaşamalarının sağlanacağını belirterek, “Her ebeveynin korkusu, ‘Benden sonra çocuğum ne olacak?’. Biz kimsesi olmayan yaşlı engelliler için bu köyü kuruyoruz. Hayat ve Biz programının gelirini buraya aktaracağız. Kapasitesine göre 30 milyon lirayı bulan bir bütçesi var” dedi.

Haberin Devamı

Engelli dostu havalimanı

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Ersel Göral da Türkiye’nin ilk engelli dostu havalimanı sertifikasına sahip bir şirket olarak, bu tür sosyal sorumluluk projelerine yakın olduklarını belirtti. İZEV’den böyle bir teklif geldiğinde büyük heyecan duyduklarını anlatan Göral, “Amacımız toplumdaki tüm bireylerin hangi özellikte olurlarsa olsunlar rahat yaşamaları ve farkındalıklarının artırılması. Havalimanımızda engelli dostu tüm uygulamaları hayata geçirmek konusunda hassasiyet gösteriyoruz. Bu bireylere yönelik çalışmaları desteklemeyi görev biliyoruz” diye konuştu.

Zihinlerdeki duvarları yıkın