Anadolu Kaplanları Üniversite şehrinde sanayi hamlesi

Üniversite şehrinde sanayi hamlesi

05.11.2020 - 07:07 | Son Güncellenme:

Bir üniversite şehri olan Eskişehir, sanayide de harikalar yaratıyor. Geçen yıl 2.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu yıl rakamda biraz düşüş öngörülüyor. Havacılığın öne çıktığı şehirde uzaktan eğitimin olumsuz etkileri de yaşanıyor.

Üniversite şehrinde sanayi hamlesi

Eskişehir hem bir üniversite hem de bir sanayi şehri. Üç büyük üniversiteye ev sahipliği yapıyor. Orta Anadolu’nun batıya açılan kapısı. Tarımsal yapısı, zengin maden kaynaklarının yanı sıra sanayide de oldukça gelişmiş iller arasında yer alıyor. Şehirde hava savunma, madencilik, tekstil, gıda ve makine gibi sektörler öne çıkıyor. Geçen yılki ihracatı 2.5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Yüz yılı aşan sanayi geçmişi ve 95 yıllık havacılık sanayi tarihine sahip. Dünyada havacılık sektöründeki durgunluk nedeniyle şehrin bu alandaki ihracatı biraz düştü ancak sektörün hızla düzelmesi bekleniyor. Şehrin ihracatı ağustos ve eylülde arttı. Normale dönme sinyalleri veren Eskişehir de diğer şehirler gibi pandeminin yaralarını sarmaya çalışıyor.

Yol sorunu çözülsün

Eskişehir Sanayi Odası(ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, pandemi sürecinde şehir ekonomisinde de bir durağanlık olduğunu belirterek, “Mayıs aylarındaki kısıtlamaların temmuz ayından sonra kontrollü şekilde kaldırılması ile şehrin ekonomisi tekrar canlanmaya başladı. Şehrin ihracatının artmasının da ekonomi üzerindeki etkisi yadsınamaz büyüklükte.

Haberin Devamı

İhracat ve üretimin devamlılığıyla istihdamın da devamlılığı sürüyor. Bu durum şehrin ekonomi döngüsündeki istikrarı koruyor” dedi.  Eskişehirli sanayicilerin bugünlerde en ciddi sorunlarından birinin yol sorunu olduğunu dile getiren Kesikbaş, şunları söyledi:

Beş önemli konu

“Eskişehir’de sanayi üretiminin büyük kısmı aynı alana toplanmış OSB ve diğer sanayi bölgelerinde gerçekleştiriliyor. İlgili kurumlara yazı ile talebimizi ilettik. Resmi yazılarımızda acil çözüm bekleyen beş önemli sorunu ilgili makamlara sunduk. Kuzey-Güney çevre yollarının yapılması. Mevcut çevre yoluna yan yollar yapılarak trafiğin hafifletilmesi. Sanayi bölgelerine tramvay, metro, banliyö ile toplu ulaşım sistemlerinin getirilmesi. Eskişehir OSB girişinin trafik akış ve güvenliğini sağlayacak şekilde modernize edilmesi. Teksan ve çevre sanayi bölgelerinin üst geçit yol sistemi ile Eskişehir OSB‘ye bağlanması. Kentin batıya, sanayinin doğuya doğru planlı şekilde büyütüldüğü Eskişehir’de ulaşım her geçen gün maliyeti, zaman kaybını, konfor problemini, trafik ve çevre kirliliğini arttırıyor.”

Üniversite şehrinde sanayi hamlesi

İhracatımız artıyor

İhracat hakkında da bilgi veren Celalettin Kesikbaş, “Mart ve nisan aylarında düşen ihracat potansiyelimiz haziran ayı itibariyle toparlanma sürecine girdi. İhracatımız ekim ayıyla birlikte tekrardan 90 milyon dolar civarına çıktı. ESO olarak Eskişehir sanayisinin ihracatının artması için yoğun çaba sarf ediyoruz ve çalışmalarımıza hız kesmede devam ediyoruz. İnanıyoruz ki toparlanmanın etkisiyle de ihracat rakamlarımız pandemi öncesi ihracat rakamlarını geçecek ve biz bu süreci şehrimiz ve ülkemiz için bir fırsata çevirmiş olacağız” dedi.

Haberin Devamı

Eskişehir son yıllarda bir hayli turist çekiyor. Porsuk Çayı, şehrin en önemli turistik sembollerinden biri.