Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Şu anda sahip olduğumuz genç nüfusun müzik zevkinde birinci sırada rap var.” Mekânlar müzik beğenisini de gösterir, İF’in ortaklarından Selim Gültepe özetledi durumu

Ankara rock olayının en ciddi şehridir. Çankaya, Sakarya dolayları marka mekânları ile unutulmaz. Tunus Caddesi’nde 2005 yılında bir mekân açıldı İF. Sonra Türkiye çapında bir marka oldu. 16 yılı devirdi. Geçtiğimiz hafta IF Beşiktaş’ta çaldık. Yenilenmiş, epey para harcanmış. Selim Gültepe ortaklarından, konuştuk mekân ve müzik durumunu.

Haberin Devamı

“2005-2008 arası rock müzik, 2009-2014 pop&rock alternatif, 2015-2018 pop müzik ve üçüncü yeniler. 2019-2021 rap. Şu anda sahip olduğumuz genç nüfusun müzik zevkinde birinci sırada rap var.” Mekânlar müzik beğenisini de gösterir, Selim Bey özetledi durumu. İF yurt dışında İsveç’te mekân açmıştı. “Salgın döneminde maalesef kapattık” dedi. Sektörün salgındaki durumunun da bir örneğiydi belki.

İF, İstanbul’da Beşiktaş ve Ataşehir var. “Beşiktaş’ın öğrenci ve beyaz yakalı, Ataşehir’in gelir düzeyi yüksek ve yaş ortalaması yukarıda müşterisi var. Seçimleri de ona göre yapıyoruz” diyor. Yılda her mekânda 250-300 müzisyen çalıyor.

İçmek yemek tamam ama iyi müzik dinletmek amaç. Bunun için akustik ve ekipman çok önemli. “Akustiğe önem veriyoruz. Alanında uzman akustik firmalarıyla çalışıyoruz. Canlı performans alanı tüm ekipman ve donanımlarıyla maliyeti 500 bin euro üzerinde” diyor.

‘Bugün rap rövaçta’

TÜRKİYE KONSER HARİTASI

Bu haftadan itibaren böyle bir köşe yapayım dedim. Konserler sadece büyük şehirlerde olmuyor. Türkiye turu yapacağız hangi grup nerede çalıyor durumu. Bu vesile ile bir iki kelam edeceğiz yeri gelince, küçük söyleşiler de olacak. Köşeden daha fazla diyelim.  

Göbeklitepe’den başlıyor

Duman, bugün Şanlıurfa’da çalacak; Göbeklitepe Çadır Saray. 50 dönüm büyük bir arazi. Grubun menajeri Melodi Toprak ile konuştum. “Urfa ve ardından Batman (konser yarın) ilk defa çalacağımız yerler. Urfa’da büyük bir alan, otelin otoparkında çitle çevrili beş bin kişi alacak kapatasitede. 3 bin kişi bekliyoruz, sürpriz de olabilir. Bizim içinde yeni bir heyecan olacak” dedi. Duman’ın gitarcısı sevgili Batuhan’a “Albüm var mı?” diye sordum. “Çok şarkı var. Salgın sonrasında deli gibi bir konser takvimi var yılbaşına kadar. Albüm planını geriye attık” dedi. Biliyoruz ki parçalar var ve albüm yapacak kıvama gelmiş grup. Bu arada Batuhan’nın salgın döneminde çıkan “Yadigâr” albümünü tavsiye ederim. Caner Üstündağ ve sevgili Utku Ünal ile kaydettiler. Kasım ayına kadar konser listesi şöyle; Bursa (18 Ekim), Kayseri(20 Ekim), Gaziantep(21 Ekim), Antalya (23 Ekim), Isparta (26 Ekim), İzmir (3 Kasım), Trabzon (11 Kasım).

Haberin Devamı

40 oldu Abi

80’lerde Bahçelievler’de Selim Atakan’nın eviydi hatırladığım. Nejat, Ankara’da asker, ben de okuyorum, buluşup gitmiştik. Büyük bir salondu. Selim eşi Zerrin, Derya vardı bir de Eftal. Sonra Eftal ile özel dostluğumuz oldu Ankara günlerinde. Genç yaşta kaybettik onu. Yeni Türkü, “Buğdayın Türküsü” ile bir devir açtı. Bugün Derya Köroğlu imzası ile devam ediyor. 40 yılın birikmişliği bir turne ile sahnede. Bugün Mavera KSM-Açıkhava Sahnesi Gaziantep’te. Yarın Diyarbakır Büyükşehir KM’de.

Haberin Devamı

90’lı yıllar unutulmaz

Rock müzik adına yapılanların en saf ve de en samimi yıllarıydı. O zamanlardan bu zamanlara gelen gruplar her daim kıymetlidir. Kesmeşeker, 1990’ların başında Kadıköy’de kuruldu. Bugün Cenk Taner yönetiminde, Gökhan Özcan (davul), Özgür Ulusoy (piyano), Onur Sanverdi (gitar) ve Demirhan Baylan (bas) ile devam ediyor. Bugün Kadıköy Sahne’deler. Ankara sağlam grupların şehridir. 1993 yılında kuruldu Pilli Bebek. “Behzat Ç” ile yeni kuşak da tanıdı. Bugün, Turkcell Vadi İstanbul’da.

An Epic Manga ve yeni albüm

“An Epic Symphony & Manga” konseri. Bu haftanın merakla beklenen konseri. Ferman’a sordum. Tuluğ Tırpan orkestrasyonları yapmış. 14 parça olacak bir saatlik bir konser. Bir de anlatıcı olacak. Üç gün provaları yapıldı bu konserin. (10 Ekim Pazar/Harbiye Açıkhava). Bir müjde verdi bu arada Ferman Akgül. 14 Aralık’ta yeni albüm çıkıyor. 14 şarkılık çift CD. Adı “Antroposen”. Bugünün jeolojik dünyasına verilmek istenen ad.

Kaçırmayalım listesi

9 EKİM

Okay Temiz Oriental Wind (Zorlu PSM)

Selda Bağcan&Senforock (Bursa Açıkhava)

Sonbahar Şarkıları; Doğan Duru,Güvenç Dağüstün,Burçin Büke (Kadıköy Bld. Selamiçeşme)

Athena (Harbiye Açıkhava)

10 EKİM

Mor ve Ötesi (Denizli Açıkhava Tiyatrosu)

11 EKİM

Pentagram (İzmir Kültür Park)