Cumartesi Tüm renkleriyle Rio Karnavalı

Tüm renkleriyle Rio Karnavalı

17.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Brezilya deyince herkesin aklına Rio Karnavalı gelir. Dünyanın en renkli ve en büyük karnavalı olan Rio Karnavalı’nın neden yapıldığını hiç düşündünüz mü?

Tüm renkleriyle Rio Karnavalı

Hristiyan inancında Paskalya Bayramı öncesinde büyük perhiz kimilerine göre de büyük oruç denen ve her mezhebe göre farklı uygulamaları olan bir âdet vardır. Büyük perhizin ya da büyük orucun habercisi olan bu karnavalın kökenlerini pagan geleneklerde, tek tanrılı dinler öncesi inançlarda, o dönemlerde tanrılara yapılan törenlerde aramak gerekir.

Haberin Devamı

Bir nevi arınma

Uzunca yıllara yayılan bir gelişim hikayesi de vardır karnavalın. Birkaç yüzyıldır sürekli eklenen etkinlikler, danslar, kıyafetler, geçit törenleriyle günümüzdeki haline bürünmüştür.

Bir nevi arınmadır büyük perhiz veya oruç Hristiyanlar için. Kökleri pagan dönemlerde olan bu karnavalın içindeki etkinlikler de bir nevi arınmadır aslında. İnsanın günlük hayatındaki ve ruhundaki her şeyi serbest bırakıp arınmasıdır. Eğlence, dostluk ve barışın öne çıktığı karnaval insanları da büyük perhiz veya oruca hazırlayan bir adımdır.

Karnavalın tarihi kilise takvimine göre değişiklik gösterir. Her yıl Paskalya hangi tarihe denk geliyorsa, ona göre ayarlanır her şey.

Dünyaca ünlü Brezilya’nın en iyi samba okulları bir yıl boyunca bu günler için hazırlık yapar. Milyonlarca insan akar Rio’ya. Büyük de bir getiri kaynağıdır bu karnaval memlekete.

Haberin Devamı

Afrika kökenli samba dansı bu karnavalın olmazsa olmazıdır.

Tüm renkleriyle Rio Karnavalı
Karnavalın temelini de oluşturan geçit töreni ve samba okullarının gösterileri oldukça profesyonel bir iştir. Tüm samba okullarının çok organize bir çalışma sistemi ve yine hepsinin kendine ait müzisyenleri, koreografları, arabaları, kostümcüleri ve dansçıları vardır. Tüm okulların amacı o yılki gösteride en iyi olmak, jüriden her konuda en yüksek puanı alabilmektir. Bu organize oluşumlarla Rio Karnavalı dünyadaki tüm festivallerden farklılık gösterir.

Karnaval sırf bu geçit törenleriyle sınırlı değil tabii ki. Çeşitli şehir ve yerleşimlerde değişik etkinlik, eğlence, parti ve balolar düzenlenir.Bu kadar rengi bir arada görmek, eğlenceyi aynı anda yaşamak ancak Rio Karnavalı sırasında mümkündür.

Rezervasyon yaptırın

Rio Karnavalı bir sefer de olsa görülmesi gereken bir şeydir. Karnaval zamanının Rio’ya gitmek için en iyi zaman olduğu söylenemez ama amaç karnavalı yaşamaksa, ne olursa olsun gidilmelidir. Bunun için de çok önceden rezervasyonlarınızı yapmanızda fayda var. Karnavalı uzaktan izlemek olmaz. Sonuçta ister istemez içine düşüyorsunuz. Uygun bir kostüm mutlaka almalısınız, sipariş de edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Şehre bir de tepeden bakın

Aslında Rio’da yapılabilecek çok şey var ama karnavalda bunlara zaman bulmak oldukça zordur. Fakat yine de oralara kadar gitmişken bazı yerleri de mutlaka görmek gerek.

Pão de Açúcar (Sugar Loaf) tepesine çıkın. Okyanusa bakan bu güzel tepenin adı eskiden şeker yapımında kullanılan alete benzemesinden geliyor.

Ama en güzel manzarayı da daha yüksek bir tepeden izlemelisiniz. Corcovado tepesi olmazsa olmazlarındandır şehrin. Dünyaca ünlü ve Dünyanın Yeni Yedi Harikası arasına seçilmiş olan 38 metre boyundaki İsa heykeli de bu tepededir.

Okyanus kıyısında yürüyüş yapın, çok kalabalık da olsa mutlaka Copacabana plajına gidin ve tabii karnavala da ev sahipliği yapan Maracanã Stadyumu’nu da görün.