Cumartesi Yeni nesil Şoför Nebahat’ler

Yeni nesil Şoför Nebahat’ler

20.04.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bostancı-Kadıköy dolmuş hattındaki şoförler, kadın meslektaşlarıyla karşılaşmaya hazırlanıyor. "Ücretler bozuk olsun" uyarısı artık daha ince bir sesten gelecek, bozuk ücretler artık kadınların ellerinde toplanacak

Yeni nesil Şoför Nebahat’ler

Yeni nesil Şoför Nebahat’ler

Bostancı-Kadıköy dolmuş hattındaki şoförler, kadın meslektaşlarıyla karşılaşmaya hazırlanıyor. "Ücretler bozuk olsun" uyarısı artık daha ince bir sesten gelecek, bozuk ücretler artık kadınların ellerinde toplanacak

GÜLAY FIRAT

Orhan Baba’yı dinleyip dikiz aynasına farklı CD’leri asan dolmuş şoförleri saçları fönlü, makyajlı, direksiyon tutan manikürlü rakibelerini karşılamaya hazırlanıyor...
İstanbul Dolmuşçular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin girişimleriyle "kadın dolmuş şoförleri" yeniden yaşamımıza giriyor. Ancak bir farkla, bu kez Türk filmlerinden aşina olduğumuz, Sezer Sezin’in canlandırdığı "Şoför Nebahat" karakterinde olduğu gibi erkek gibi giyinip argo konuşmadan...
Kadınları dolmuş direksiyonlarıyla buluşturan isim ise yine bir kadın, derneğin genel sekreteri Şenay Sakcı. Erzurumlu, dört çocuk sahibi 39 yaşındaki Sakcı dolmuşçuların hanımağası gibi: Sözü emir, varlığı kaçınılmaz...
Erzurum Atatürk Lisesi mezunu Sakcı, derneğe üye dolmuşçular trafikte bir sorun yaşadıklarında veya araçlarda bir problem çıktığında hemen devreye giriyor, problemi anında çözüyor. Hanımağanın görevi bu kadarla da bitmiyor. Şoförlerin çocukları hastalandığında ya da eşine kızıp babasının evine giden hanımların "yuvaya dönüş operasyonu"nda yine "çareci abla" oluveriyor.
O da elinden geleni şoför arkadaşlarından esirgemiyor.
Derneğe bağlı 256 dolmuş ve bine yakın dolmuş şoförünün her türlü derdine koşan "Çareci Şenay Abla" şimdi de kadın dolmuş şoförleri projesini gerçekleştirmek için kollarını sıvamış, son sürat çalışmalarını sürdürüyor.

"Sorun yaşanmaz"
Haftanın altı günü 09.00-19.00 arasında dernekte görevinin başında olan Sakcı, "Dernek kurulduğundan beri, yedi yıldır kadın dolmuşçular da hattımızda çalışsın istiyordum. Hep gerçekleştirmek istediğim projenin artık hayata geçirilme vaktinin geldiğini düşünüyorum. Dolmuşçuluk, günümüzde hem şanlı hem de kutsal bir meslek. Proje öncesinde kadınlar ve erkek şoförler arasında yaptığım bir araştırmada her iki tarafın da bu işe sıcak baktıklarını gördüm. İstanbullu zaten kadın dolmuş şoförlerini ilk kez görmüyor, geçmişte de bunun örnekleri olmuştu. Bu nedenle kadın dolmuşçular göreve başladığında vatandaşla ya da erkek dolmuşçularla aralarında bir sorun yaşanmayacağı kanısındayım" şeklinde konuşuyor.
Sakcı şimdilik Bostancı-Kadıköy hattı için düşündüğü kadın dolmuş şoförlerinin yollara ve dolmuşa alışmaları için, kısa bir deneme yapacaklarını söylüyor. Projenin yakın zamanda aktif hale geleceğini yineleyen Sakcı, 20 ila 40 yaşları arasındaki dolmuş şoförlüğü yapmak isteyen kadınlara kapısının açık olduğunu söylüyor.

"Annem çok ısrar etti"
Dolmuş şoförlüğüne talip 20’li yaşların başında iki genç kadın var: Ebru Özturna ve Gamze Zaralı. Onlar İstanbul trafiğinde dolmuşçuluk yapmaktan hiç ürkmediklerini söylüyor.
Ebru Özturna (24) bu iş için annesinin de çok ısrar ettiğini belirtiyor. Neden dolmuş şoförü olmak istediğini ise şöyle anlatıyor:
"Türkiye’de ekonomik kriz malum. Buna bir de İstanbul’da yaşamanın zorluğu eklenince, Türk kadınının da her türlü şarta ayak uydurup iş dünyasında hakkı olan yeri almasının vakti geldi bence. Dolmuş şoförlüğünü yapabileceğime inanıyorum. Daha önce özel sektörde de görev aldım. İş dünyasında dönen dolapların ve zorlukların bilincindeyim. Bu nedenle bu işin diğerlerinden çok farklı olmadığı görüşündeyim. İş iştir. Üstelik dolmuşçular iki vardiya çalışıyor. Öyle bizim sandığımız gibi sabahtan geceye kadar değil. Yani part time bir iş gibi. Ben sabahları direksiyon başına geçip öğlen de üniversite sınavlarına hazırlanmaya kararlıyım. İç mimarlık eğitimi almak istiyorum. Bu yıl üniversiteyi kazansam bile, işi bırakmam. Hem çalışıp hem okuyacağım."
Günün birinde dolmuş şoförü olacağını hiç tahmin etmediğini söyleyen 25 yaşındaki Zaralı ise "İnanıyorum ki bu işte de iyi olacağım. Erkekler bu işi yapabiliyorsa ben de yapmak isterim. Ayrıca ailede herkes çalışıyor, ben de bir süre öncesine kadar özel bir firmada satış destek departmanında görevliydim. İnsan namusuyla, alın teriyle çalıştıktan sonra hiçbir sıkıntı ve kederle karşılaşmayacağı kanısındayım."

Dolmuşçular arasında bir "hanımağa"
39 yaşındaki Şenay Sakcı dolmuşçuların derneğinde genel sekreter. Ama iş tanımı trafikle sınırlı değil. Şoförlerin çocukları hastalandığında, eşleriyle araları bozulduğunda da devreye giriyor.

Dolmuş şoförleri ne diyor?
Recep Kocaman:
"Kadınların da dolmuş şoförü olması güzel bir şey. 25-30 yıl önce bizimle direksiyon sallayan Melahat’ler vardı. Kadın şoförlerin aramıza dönmesi iyi olur. Hem hanımlar daha dürüst, daha nazik, hanımefendi oluyorlar."

Bayram Başkan:
"Bayan şoför neden olmasın? Bugün kadın erkek işi diye bir ayrım kalmadı. Eğer hattımızda hanımlar da çalışmaya başlarsa bu bizim için de gurur verici bir olay olur. Dolmuşlar daha düzenli olur."

Mehmet Soygül:
"Bir zamanlar zaten bayan şoför vardı. Ayrıca şu an İstanbul’da servis araçları kullanan bayanlar da var. Yalnız itiraf edeyim, bu İstanbul trafiğine biz bile zor dayanıyoruz. Bakalım hanım arkadaşlar buna ne kadar dayanacak?"




CUMARTESİ