Yaşam Tarlada kafasını vurdu, 5 yılda boynuzu çıktı! Doktorlar nasıl böyle yaşadığına inanamıyor

Tarlada kafasını vurdu, 5 yılda boynuzu çıktı! Doktorlar nasıl böyle yaşadığına inanamıyor

19.05.2024 - 07:03 | Son Güncellenme:

Uzun yıllardır çiftçilik yapıyordı, yine bir gün tarlada çalışırken kafasını bir yere çarptı. İşte ne olduysa da o saatten sonra oldu. Çarptığı noktada bir çıkıntı hissediyordu, ilk başlarda önemsemedi hatta 5 yıl bu şekilde bekledi. Ancak en sonunda kafasında oluşan boynuz yüzünden çektiklerine dayanamadı. İşte doktorları bile şaşkına çeviren 10 cm'lik boynuzun ardındaki gerçek.

Tarlada kafasını vurdu, 5 yılda boynuzu çıktı Doktorlar nasıl böyle yaşadığına inanamıyor

Derleyen: Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr - İnsan vücudunda sonradan ortaya çıkarak şaşkınlık yaratan pek çok sıkıntıya şahitlik etmişizdir. Ancak bunlar arasında bir tanesi var ki tıp tarihinde de eşine az rastlanır türden. Hindistan’ın bir köyünde çiftçilik yapan Shyam Lal Yadav (74) kafasında yavaş yavaş çıkan ve oldukça küçük bir tümseği fark ettiğinde çok önemsedi. Bu çıkıntının kafasını tarlada çalışırken bir yere vurduğunda oluşmaya başladığını söyleyen adam, sonrasında başına geleceklerden habersizdi. Bu tümsek daha hızlı büyümeye hatta bir boynuz şeklini almaya başladı. İlk başlarda çok garipsediğini söylese de sonraları onunla yaşamaya alıştı. Öyle ki artık o boynuzunu kendisi ve berberinin keserek kontrol altına aldıklarını düşünüyordu. Ancak durum düşünüldüğü kadar basit değildi. Büyüme daha da artınca Shyam Lal Yadav doktora başvurdu ancak onlar da soruna çözüm bulamadı. Kimse ne olduğunu anlayamıyordu.

Haberin Devamı

Tarlada kafasını vurdu, 5 yılda boynuzu çıktı Doktorlar nasıl böyle yaşadığına inanamıyor

Doktor doktor gezen yaşlı çiftçi, sonunfa cerrahlardan boynuzu almalarını istedi. Uzmanlar 'yağ boynuzu' olarak adlandırılan bu çıkıntının deri ve tırnaklardaki keratinden oluşan, çoğunlukla iyi huylu bir tümör olduğunu; genellikle yüzde, ellerde, kulaklarda ve tırnaklarda büyüdüğünü dile getirdiler. Çiftçinin tedavisini gerçekleştiren Cerrah Dr. Vishal Gajbhiye şunları söyledi:

"Tedaviler değişiklik gösterir ancak cerrahi, radyasyon terapisi ve kemoterapiyi içerebilir. Bize gelen hasta yaklaşık 5 yıl önce başını incitmiş ve sonrasında kafasında bir şişlik büyümeye başlamış. Başlangıçta herhangi bir rahatsızlık yaratmadığı için görmezden gelinmiş. Fakat şişlik sertleşip daha da büyümeye başlayınca hastanemize başvurdu. Yaptığımız araştırmalar sonucu köklerinin çok derinde olmadığını gördük ve başarılı bir operasyonla alabileceğimize karar verdik. Tıp dilinde bu tür nadir oluşumlara yağ boynuzu (şeytan boynuzu) adı veriliyor. Boynuz, tırnaklarda da bulunanla keratinden oluştuğundan, genellikle steril bir şekilde çıkarılabilir. Ancak altta yatan durumun yine de tedavi edilmesi gerekecek. Çıkarıldıktan hemen sonra artık tamamen iyileşmiş olan yaranın üzerine deri aşılandı."

Tarlada kafasını vurdu, 5 yılda boynuzu çıktı Doktorlar nasıl böyle yaşadığına inanamıyor

Doktorlar, başlangıçta hangi tedavinin gerekli olacağını belirlemek için tetkikler yaptılar. Ardından cerrahlar da yaşlı çiftçinin 5 yıl boyunca kafasında taşıdığı boynuzu başarılı bir şekilde çıkardılar.

Ancak tekrarlamasını önlemek için bu büyümenin temel nedenini tedavi etmeleri gerektiğine dikkat çeken cerrahlar, “Shyam, ameliyatın ardından iyileşmek için 10 gün hastanede kaldı, biyopsi de bunun zararsız olduğunu doğruladı. Böyle bir büyümenin çok nadir olması nedeniyle vakanın ayrıntılarını Uluslararası Cerrahi Dergisi'ne de gönderdik” bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

'Şeytan boynuzu' olarak adlandırılan tuhaf görünümlü hastalık, bir hayvanın boynuzuna benzeyecek şekilde büyüyen deri tümörleridir. Özellikle 60 – 70 yaş aralığında genellikle yüzde, kulaklarda ve elin arkasında görülürler. Tümörler cildin yapısında var olan keratininden gelişir ve güneşten zarar görmüş cilde sahip kişilerde daha sık ortaya çıkar. Bu boynuzlar zararsız olabilir, kanser öncesi görülebilir veya kanserli bir yapıya sahip olabilir. Hatta altta yatan bir kistin işareti de olabilirler.

Tarlada kafasını vurdu, 5 yılda boynuzu çıktı Doktorlar nasıl böyle yaşadığına inanamıyor
Ameliyatı yapan Cerrah Dr. Vishal Gajbhiye

Bilim insanları, bu boynuzların oluşmasına yol açan kesin nedeni bilmiyor. Yüksek düzeyde radyasyona maruz kalmayla bir bağlantı olduğuna inanılsa da bu doğrulanmış bir bilgi değil. Genellikle güneşe maruz kalan yerlerde ortaya çıktıklarından, oluşumunda güneşin rol oynayabileceğine dair bir teori bulunuyor. Erkeklerin bu şekilde bir tümör geliştirme ve kansere yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu söyleyen uzmanlar, yüzde bölgesinde ortaya çıkan çıkıntılı yapıların, vücudun diğer kısımlarında büyüyenlerle karşılaştırıldığında kanserli veya kanser öncesi bir işaret olma olasılığının daha fazla olduğuna dikkat çekiyor. 

Yazarlar