Dünya 2023 uçurumun kenarındaydı 2024 daha da kötü olacak!

2023 uçurumun kenarındaydı 2024 daha da kötü olacak!

29.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CNN’de yayınlanan bir analizde 2023, yaşanan gelişmeler nedeniyle “uçurumun eşiğinde bir yıl” olarak nitelendirilirken, 2024’te durumun daha da kötü olabileceği yorumu yapıldı.

2023 uçurumun kenarındaydı 2024 daha da kötü olacak

CNN editörü Nick Paton Walsh’in yazdığı makalede, ABD’de eski başkan Donald Trump’ın da aday olduğu gelecek yıl yapılacak başkanlık seçiminde halkın vereceği kararın otoriter hırsı körükleyebileceği veya küresel düzenin radikal bir şekilde alt üst olmasına yol açabileceği belirtildi. ABD için “İyi ihtimalle başkanlık seçimleriyle dikkati dağılmış, en kötü ihtimalle oy verme anlaşmazlıkları ve siyasi aşırıcılıkla parçalanan, zayıflayan bir hipergüç olacak” yorumu yapıldı. 2024’teki ilk büyük endişe verici kararın, İsrail hükümetinin iç birlik ve ABD’nin desteğini, müttefiklerinden gelen her türlü tavsiyeden uzak durarak Hizbullah’a saldırmak için kullanmak olabileceği belirtildi. Bu olası saldırının hem ABD hem de İsrail’e zarar vereceği, sivil ölümlerinin ise astronomik olacağı öngörüldü. Dünyanın nükleer güçlerinin durumunun her zamankinden daha endişe verici olduğu belirtilen makalede, Hindistan’ın otoriter ve milliyetçi eğilimlere sıcak baktığına dikkat çekildi. 

Haberin Devamı

Siyasi krizlerin yaşandığı Pakistan’ın ‘İslamcı bir isyanla karşı karşıya olduğu’, Kuzey Kore’nin ise Doğu Avrupa’yı bombalayabilmesi için ‘Moskova’ya topçu mühimmatlarını verdiği ve Japonya’ya roket attığı’ hatırlatıldı. Hızla uranyumu zenginleştiren İran’ın olası nükleer bombasının ise Ortadoğu’yu vuracak bir sonraki kriz olabileceği belirtildi. Rusya ile savaşan Ukrayna’nın ise Batı’nın yardımı konusunda fikir ayrılıklarının olması ve yazın karşı saldırının büyük başarı getirmemesi nedeniyle moral bozukluğu yaşadığı yorumu yapıldı. Analizde “Ukrayna’nın birdenbire NATO’nun korktuğu Rus ordusuna dönüşmesi  olası değil. Ukrayna tükenebilir. Rusya kurtarılan Ukrayna topraklarını geri alabilir” denildi. Kiev’in önümüzdeki kış varoluşsal bir krizle karşı karşıya olduğu belirtilirken, “Avrupa’nın güvenliği açısından riskler muazzam. Rusya’nın Ukrayna’daki kazanımları Moskova’yı NATO sınırlarına daha da yaklaştırıyor” ifadeleri kullanıldı. Çin’in Devlet Başkanı Şi Cinping’in “Çin rüyasının” dış politikada aşırılıklara yol açabileceği öngörülen makalede “Tayvan gelecek yıl sandık başına gidecek ve Başkan Joe Biden’ın Tayvan’ı (Çin’e karşı) savunmak için ABD botlarını suya indirmeye alenen kararlı olmasıyla Tayvan’ın kaderi, önümüzdeki on yılların joker kartı olmaya devam edecek” yorumu yapıldı. 

Yazarlar