Dünya 67 yıl sonra ilk hayır! Devlet medyası açıkladı, Kim'i şoke eden karar

67 yıl sonra ilk hayır! Devlet medyası açıkladı, Kim'i şoke eden karar

28.11.2023 - 15:47 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore'de yapılan seçimlerde 1956 yılından beri yaşanmayan bir ilk kayıtlara geçti.

67 yıl sonra ilk hayır Devlet medyası açıkladı, Kimi şoke eden karar

Dünyanın kapalı kutusu Kuzey Kore'de geçtiğimiz hafta casus uydusunu başarıyla yörüngeye yerleştirdiğini açıkladı ve yakın gelecekte daha fazlasını fırlatma sözü vererek Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerinin uluslararası kınamalarına meydan okudu. Kuzey Kore haber ajansı KCNA, Malligyong-1 uydusunun Sohae uydu fırlatma tesisinden Chollima-1 roketiyle yerel saatle 10:42'de fırlatıldığını ve saat 10:54'te yörüngeye girdiğini aktardı. Fırlatışı Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un da izlediği bildirildi.

Haberin Devamı

UÇAK GEMİLERİ KADRAJDA

Devlet haber ajansında yer alan açıklama göre Ulusal Havacılık ve Uzay Teknolojisi İdaresi'ni (NATA) ziyaret eden ülke lideri Kim Jong-un, Malligyong-1 uydusu tarafından 27 Kasım yerel saatle 23.35’te çekilen Norfolk Donanma İstasyonu, Newport News Tersanesi ve ABD'nin Virginia eyaletindeki bir havaalanına ait fotoğrafları inceledi. Açıklamada, “Norfolk Donanma İstasyonu ve Newport News Tersanesi'nin fotoğraflarında ABD’ye ait 4 nükleer uçak gemisi ve bir İngiliz uçak gemisi görüldü” ifadeleri kullanıldı. Kim'in ayrıca 27 Kasım saat 23.36’da çekilen Beyaz Saray ve Pentagon görüntüleri hakkında da yetkililerden bilgi aldığı belirtildi.

67 yıl sonra ilk hayır Devlet medyası açıkladı, Kimi şoke eden karar

'ROMA'YA BAKTI'

25 Kasım saat 17.56’da çekilen İtalya'nın Roma kentine ait fotoğraflar ile 27 Kasım 09.17’de Guam Adası üzerinde çekilen Anderson Hava Kuvvetleri Üssü’ne ait fotoğrafları da incelediği aktarılan Kim, Malligyong-1 casus uydusunun resmi görevine başlamadan önce operasyonlarına başarılı bir şekilde hazırlanmasından büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

KİM YONG-UN SANDIK BAŞINDA

Öte yandan Kuzey Kore, eyalet, il ve ilçe meclis üyelerini belirlemek üzere gerçekleştirilen yerel seçimler kapsamında dün sandık başına gitti. Yüzde 99.63’lük katılım oranı ile tamamlanan seçimlerde Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’da sandık başına giderek oy kullandı. Sağlık sorunları nedeniyle sandık başına gidemeyen seçmenler ise gezici sandıklarda oy kullandı.

67 yıl sonra ilk hayır Devlet medyası açıkladı, Kimi şoke eden karar

67 YIL SONRAKİ İLK HAYIR

Kuzey Kore Devlet Medyası (KCNA) tarafından yapılan açıklamada toplamda 27 bin 858 kişinin seçimlerde oyn kullandığı belirtildi. KCNA ayrıca yy kullanan seçmenlerin yüzde 99,91'inin Başkan Kim yanlısı oy kullandığını, ülkede sadece bir kişinin hayır dediğini dünyaya duyurdu.

67 yıl sonra ilk hayır Devlet medyası açıkladı, Kimi şoke eden karar

Bu 'hayır' oyu ile birlikte ülkedeki yerel seçimlerde 1956'dan beri ilk kez hayır oyu verildiği kayıtlara geçti.
İsmini vermek istemeyen Güney Kore Birleşme Bakanlığı yetkilisi hayır oyuyla ilgili "Bu hareket, Kuzey Kore'nin seçimlerde insanların görüşlerini belirtmesine izin verdiklerini göstermek için yapılmış gibi duruyor ancak bu, insanların oy hakkı olduğunu garanti etmiyor." dedi.