Dünya ABD basını yazdı: Ermeniler en büyük dostlarını kaybetti

ABD basını yazdı: Ermeniler en büyük dostlarını kaybetti

01.10.2023 - 11:07 | Son Güncellenme:

Türk düşmanı Bob Menendez'in görevden alınması ile ilgili detaylı bir analiz yayınlayan New York Times gazetesi, Türkiye, F-16'lar ve Karabağ konusunda dikkat çekici ifadeler kullandı.

ABD basını yazdı: Ermeniler en büyük dostlarını kaybetti

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi başkanlığını Bob Menendez'den devralan kıdemli Demokrat senatör Ben Cardin, Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgileneceğini belirten Cardin, Komisyon'un F-16 satışıyla ilgili kararında, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini kabul etmesinden başka konuların da etkili olacağını söyledi.

Haberin Devamı

DIŞ POLİTİKANIN KİLİT İSMİ

Menendez'in görevden alınmasıyla ilgili konuşan Joe Biden ise bu durum nedeniyle ABD'nin dış politikadaki engelleri aşabileceğini kaydetti. Menendez geçtiğimiz hafta görevden alınmadan önce Biden ve eski başkan Barack Obama'ya yönelik eleştirilerde bulundu. Obama ikinci başkanlık döneminde İran'la nükleer anlaşma müzakeresini dış politikada birinci sıraya koymuştu ancak Menendez, Tahran'a yeni yaptırımlar uygulanması için baskı yaptı. 2015 yılında nükleer anlaşma tamamlandığında, Menendez bunu yüksek sesle eleştirdi.

New York Times'da (NYC) yer alan analizde, Menendez'in İsveç'in NATO'ya kabulü için Türkiye'ye F-16 şartını sunduğu bildirildi. Menendez'in Kıbrıs, İsveç'in NATO'ya olası üyeliği, Suriye ve daha birçok konuda Türk dış politikasının karşısında olduğunu belirten gazete, yeni gelen yetkililerle birlikte iki taraf arasındaki gerginliğin düşeceğinin sinyalini verdi.

Haberin Devamı

ABD basını yazdı: Ermeniler en büyük dostlarını kaybetti

KARABAĞ DETAYI

Menendez'in Ermenistan'la güçlü siyasi ve kişisel bağları bulunuyor. New Jersey Senatörü Menendez'in yetkili olduğu eyalette büyük bir Ermeni nüfusu var ve kendisi etnik bir Ermeni olan Nadine Arslanian ile evli. Rüşvet davasında Menendez'in adeta suç ortağı olan Nadine, Türkiye'nin 1900'lerin başında Ermenilere karşı soykırım yaptığını iddiasını dünyada kabul görmesi için çabalıyor.

EN BÜYÜK DESTEKÇİLERİNİ KAYBETTİLER

Azerbaycan'ın Karabağ zaferi öncesi Menendez ABD'nin çok daha sert bir tepki vermesi için baskı yaptı ve İlham Aliyev'i 'çıkarcı' olarak nitelendirdi. Ermenilerin bir kriz anında Kongredeki en büyük destekçilerini kaybettiğini hatırlatan NYC, Biden yönetiminin Karabağ ile ilgili diğer konularda karar almayı erteleyeceğini bildirdi.

MENENDEZ'İN TÜRKİYE TUTUMU

Kongre'de yabancı ülkelere yapılacak askeri yardımlar üzerinde söz sahibi olan Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin uzun süre başkanı olan Menendez, ABD'nin Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satmasına karşı çıkıyordu. Menendez, S-400 krizi sırasında da ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı CAATSA yaptırımlarının arkasındaki isimlerden biriydi. Ayrıca sık sık Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Ege'deki politikalarından ve Erdoğan'ın insan hakları sicilinden rahatsızlığını da gündeme getiriyordu. Türkiye hükümeti Menendez'in istifasını olumlu bir gelişme olarak görüyor.