Dünya ABD iki savaşın arasında kaldı: Orta Doğu planda yoktu

ABD iki savaşın arasında kaldı: Orta Doğu planda yoktu

07.11.2023 - 10:30 | Son Güncellenme:

ABD basını, Washington yönetiminin İsrail ve Ukrayna'nın işgali arasında nasıl sıkıştığını ve bu durumda yaptığı hamleleri yazdı.

ABD iki savaşın arasında kaldı: Orta Doğu planda yoktu

Hamas'ın İsrail'e saldırmasıyla başlayan çatışmalar bugün birinci ayına girdi. Saldırıyı geri püskürten İsrail ordusu Gazze'yi hedef gözetmeksizin bombardımana tuttu. Saldırılarda şimdiye kadar 10 binin üzerinde sivil yaşamını yitirirken bu sayının yüzde yetmişini kadın ve çocuklar oluşturuyor. Geçtiğimiz bir ayda batılı ülkeler İsrail'e yönelik desteğini açıklarken bu desteklerden en büyüğü süper güç ABD'den geldi.

Haberin Devamı

Orta Doğu'ya üç adet uçak gemisin gönderen Washington yönetimi, İsrail'in kara harekatını planlaması için üst düzey askerlerini görevlendirdi. ABD tarafı İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında artan ve tepki çeken sivil kayıplarla ilgili Tel Aviv ile temaslarda bulundu. Netanyahu ise ateşkesin sadece rehinelerin teslim edilmesi durumunda sağlanacağını kaydetti.

KRİTİK TARİH: ABD SEÇİMLERİ

New York Times gazetesinde yer alan haberde ise ABD'nin bir aydır devam eden İsrail-Hamas savaşının yanı sıra Şubat 2022'den beri devam eden Rusya'nın Ukrayna'yı işgali arasında kaldığını yazdı. Ukrayna'nın bir numaralı askeri komutanı General Valery Zaluzhny, geçen hafta Amerikalı yetkililerin yılın büyük bir bölümünde ABD'den yeterli desteği alamadıklarını kaydetti. Ukrayna tarafı ayrıca yaklaşan ABD seçimleri nedeniyle de çekinceli. Cumhuriyetçilerin olası zaferi sonrası Kiev, Amerikan desteğinin çekileceği konusunda hemfikir.

Haberin Devamı

'ABD ORTA DOĞU'DA SAVAŞ İSTEMİYORDU'

İkinci bir savaşın patlak vermesiyle birlikte ABD'nin üstlendiği 'Silah ve istihbarat tedarikçisi' rolü Biden yönetimini kısıtladı. Massachusetts eyaletinden bir Temsilciler Meclisi üyesi Seth Moulton 'ABD başkanlarının İsrail üzerinde düşündükleri kadar etkin olmadıklarına dair tarihten gelen kanıtlar var' dedi. Irak'ta dört yıl boyunca asker olarak görev de yapan Moulton aynı durumun Ukrayna için de geçerli olduğunu kaydetti.

Haberin devamında Biden'ın başkanlık döneminde Orta Doğu'dan çok Pasifik'e yoğunlaştığını ve burada Çin ile Tayvan konusunda anlaşmazlık yaşadığını hatırlatan gazete, aslında Biden yönetiminin Orta Doğu'da savaşlara girmeme tarafı olduğunu öne sürdü.

ABD iki savaşın arasında kaldı: Orta Doğu planda yoktu

'TUHAF BİR DURUM'

Her iki savaşta da ABD sahada aslında aktif bir rol almıyor. Silah ve istihbarat vermenin dışında ABD, Ukrayna'ya Rusya'nın savunma hatlarını nasıl deleceği hakkında fikir verirken İsrail'e ise Hamas'ın devasa tünellerinin nasıl yok edilmesi gerektiğini anlatıyor. Bu durum aslında Washington yönetimini 'tuhaf' bir duruma sokuyor.

Biden'ın yardımcıları ise başkanın Netanyahu'nun sivillere yönelik saldırıları durdurma konusundaki isteksizliği karşısında şaşkına döndüğünü söylüyor. İsrail Gazze'ye yönelik saldırılarda hiçbir zaman şehirlerde kullanılması için planlanmayan ağırlıklarının 1000 kiloyu bulduğu patlayıcıları kullanıyor. ABD yönetimi ise şimdilerde İsrail'e Hamas'a karşı tünellerde kullanması için daha 'uygun' bombalar göndermek istiyor. Gazze'de her geçen gün artan ölü ve yaralı sayısı Biden'ın üzerindeki baskıyı artırıyor. Temsilciler Meclisi'nde Demokratlardan bile ateşkes için yüksek sesler çıkıyor.

Haberin Devamı

MİLYARLARCA DOLARLIK YARDIM TALEBİ

Ukrayna sorunu ise İsrail'den farklı ama neredeyse onun kadar karmaşık. Bu konuda Biden üzerindeki baskılar kendi partisinden değil Cumhuriyetçilerden geliyor. Ukrayna lideri Zelenskiy, Rus işgali karşısında galip gelmek için on milyarlarca doların yanı sıra silah ve diğer desteklerin gönderilmesini talep ediyor. Geçtiğimiz aylarda Ukrayna ilk kez Rusya'ya karşı karşı taarruza geçmiş, ancak istediği başarıları elde edememişti. Bu durum ABD tarafından sağlanacak yardımlarda bir kesinti yaratmıştı.

Haberin Devamı

EMEKLİ GENERALDEN ELEŞTİRİ

Ukrayna ordusu, Rusya'yı bozguna uğratmak için cephe hattında 'teknolojik' bir sıçrama olması gerektiğini söylüyor, ancak bu sıçramanın ne demek olduğu henüz bilinmiyor. George Bush ve Barack Obama yönetimlerinde Afganistan'da ABD ordusunun stratejilerinden sorumlu emekli General Douglus Lute Biden yönetiminin planlarıyla ilgili 'Endişelendiğim şey şu; Ukraynalılara savaşta mücadele edecekleri kadar destek veriyoruz, kazanmaları için değil' dedi.