Dünya ABD'de Filistinli vekile skandal oylama: 234 evet, 188 hayır, 4 çekimser

ABD'de Filistinli vekile skandal oylama: 234 evet, 188 hayır, 4 çekimser

08.11.2023 - 12:10 | Son Güncellenme:

ABD Temsilciler Meclisi'nde Filistin asıllı bir vekil için İsrail hakkında söylediği sözler nedeniyle kınama oylaması yapıldı.

ABDde Filistinli vekile skandal oylama: 234 evet, 188 hayır, 4 çekimser

Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısı sonrası alt üst olan İsrail, Hamas'ı geri püskürttükten sonra Gazze'ye yönelik saldırılarına başladı. Havadan başlayan saldırılar, kara harekatıyla devam etti. İsrailli yetkililer dün gece Gazze'nin merkezine ulaştıklarını kaydetti. Tel Aviv'in saldırılarında son bir ayda 10 binden fazla insan yaşamını yitirdi. Savaş devam ederken Avrupa'da İrlanda hariç bütün ülkeler İsrail'e desteğini açıkladı, Dublin ise saldırılar nedeniyle İsrail'i kınadı.

Haberin Devamı

HOLLANDA'DA SKANDAL

Hollanda Temsilciler Meclisi'nde İsrail-Hamas arasında yaşanan savaşla ilgili oturum düzenlendi. Denk Partisi Meclis Grup Başkanı ve milletvekili Stephan van Baarle burada yaptığı konuşmada 'Nehirden denize kadar, Filistin özgür olacak' ifadesini kullandı. Baarle bu sözlerinin ardından Meclis Başkanı Vera Bergkamp tarafından uyarıldı. Bergkamp 'Cümlenizin bir çağrışım yaptığını biliyorsunuz değil mi? Mecliste bu son cümleyi bir daha duymak istemiyorum' ifadelerini kullandı. Meclisteki diğer vekiller de Barlee'nin bu sözlerine tepki gösterdi ve geri almasını istedi.

BİR SKANDAL DA ABD'DE

Temsilciler Meclisi Üyesi Cumhuriyetçi Rich McCormick Filistin asıllı Rashida Tlaib'in İsrail karşısı sözleri nedeniyle kınanması için tasarı sundu. Tasarı Tasarı, 188 "hayır" ve 4 "çekimser" oya karşı 234 "evet" oyu ile kabul edildi. Tlaib tasarıdan önce Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, 'Bunu söylemek zorunda kaldığımıza inanamıyorum. Filistin halkı harcanamaz. Biz de diğer herkes gibi insanız' dedi ve ekledi: Büyükannem, tıpkı diğer tüm Filistinliler gibi hayatını özgür ve onurlu yaşamak istiyor. İnancı, etnik kökeni ne olursa olsun insanların hayatını kurtarmak için bu mecliste konuşmak, tartışmalı olmamalı. Filistinli ve İsrailli çocukların ağlamalarının benim için farkı yok. Benim anlamadığım neden Filistinli çocukların ağlamaları size farklı geliyor? Ortak insanlığımızı kaybedemeyiz'

Haberin Devamı

ABDde Filistinli vekile skandal oylama: 234 evet, 188 hayır, 4 çekimser

Tlaib X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada ise 'Kongrede görev yapan tek Filistinli Amerikalı benim ve burada benim bakış açıma her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Susmayacağım ve kimsenin sözlerimi çarpıtmasına izin vermeyeceğim' dedi.

Temsilciler Meclisi'nden Ayanna Pressley de tasarıyla ilgili konuştu. Presley, 'Tlaib'in, masum İsrailli, Filistinli ve Amerikalıların öldürülmesine karşı çıkmasını inkar eden herhangi bir üye, gerçeği de inkar etmiş demektir' ifadelerini kullandı.

TASARININ AMACI NE?

ABD'de Temsilciler Meclisi üyelerine yönelik sunulan kınama tasarısının herhangi bir yaptırımı bulunmuyor sadece üyeler görüş bildirmiş oluyor.

Haberin Devamı

ABDde Filistinli vekile skandal oylama: 234 evet, 188 hayır, 4 çekimser