Dünya ABD'li yetkili itiraf etti, İsveç topa girdi: Hiçbir şey bilmiyoruz

ABD'li yetkili itiraf etti, İsveç topa girdi: Hiçbir şey bilmiyoruz

20.07.2023 - 13:57 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore ile Güney Kore arasında bulunan tarafsız bölgede yakalanan ABD askeri hakkında yeni bilgiler ortaya çıktı. ABD'li yetkililerin son açıklaması askerin dönüşü konusunda olumsuz görünüyor.

ABDli yetkili itiraf etti, İsveç topa girdi: Hiçbir şey bilmiyoruz

Salı günü Travis King isimli ABD askeri Kuzey Koreli yetkililer tarafından sınırda bulunan DMZ bölgesinde yakalandı ve içeri götürüldü. O günden beri bir haber alınamayan Travis'in annesi oğlunun ajan olduğuna yönelik iddialara 'Benim oğlum öyle şeyler yapmaz, ABD'ye geri dönmesini istiyorum' dedi.

Haberin Devamı

DMZ NEDİR?

DMZ bölgesi Kuzey Kore ile Güney Kore'yi birbirinden ayıran güçlendirilmiş bir yerdir. Burası kara mayınlarıyla dolu, etrafı elektrikli ve dikenli tel örgülerle çevrili ve 7 gün 24 saat kameralarla izlenen bir bölgedir. Her yıl düzinelerce insan, yoksulluk ve kıtlıktan kaçarak Kuzey Kore'den kaçmaya çalışır, ancak DMZ'deki kaçışlar son derece tehlikeli ve nadirdir.

ABDli yetkili itiraf etti, İsveç topa girdi: Hiçbir şey bilmiyoruz

'KUZEY KORE YANIT VERMİYOR'

ABD salı günü yaptığı açıklamada konuyla ilgili Güney Kore ile temaslarda bulunduklarını açıkladı. BBC'nin bugün geçtiği haberde ise ABD, Kuzey Kore'nin çağrılara yanıt vermediğini bildirdi. Bir dışişleri bakanlığı sözcüsü, Pentagon'un Kuzey Kore ile temasa geçtiğini söyledi ve 'Anladığım kadarıyla Kuzey Kore'den yanıt gelmiyor' dedi.

Haberin Devamı

ABDli yetkili itiraf etti, İsveç topa girdi: Hiçbir şey bilmiyoruz

PROPAGANDA AMAÇLI KULLANACAKLAR

Uzmanlar, bu kadar düşük rütbeli bir askerin çok az propaganda ve istihbarat değerine sahip olacağını ve bunun da Kuzey Kore'yi onu serbest bırakmaya sevk edebileceğini söylüyor. Ancak ona ne olacağı büyük ölçüde belirsizliğini koruyor. Çünkü Travis dün, Kuzey Kore polisinin aracına maddi zarar verdi ve onlarla küfürlü konuştu.

Yanı sıra ABD'li yetkililer askerin dünyanın en yoğun şekilde tahkim edilmiş bölgelerinden biri üzerinden 'kasıtlı olarak' kuzeye geçtiğini söyledi.

İSVEÇ YAKIN TEMASTA

Öte yandan ismini vermek istemeyen bir ABD'li yetkili, İki ülkenin diplomatik ilişkileri olmadığı için Pyongyang'daki İsveç büyükelçiliği üzerinden pazarlıkların sürdüğünü söyledi. Ancak Travis'in mevcut durumu hakkında ABD'nin hiçbir bilgisinin olmadığını da kaydetti.