Dünya ABD'yi sarsan pandemi kararı! Dünya 'Eris'e kilitlendi

ABD'yi sarsan pandemi kararı! Dünya 'Eris'e kilitlendi

23.08.2023 - 09:50 | Son Güncellenme:

Yıllar sonra ABD'de tekrar patlak veren Kovid-19, bu sefer Eris varyantı ile etkisini sürdürüyor. Vaka sayılarının patladığı ülkede maskeler geri gelirken hastaneye yatış oranı da yükseldi.

ABDyi sarsan pandemi kararı Dünya Erise kilitlendi

Geçtiğimiz cuma günü ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Covid-19'a neden olan virüsün yeni ve yüksek oranda mutasyona uğramış bir soyunun yakından izlendiğini duyurdu. BA.2.86 olarak adlandırılan soyun ABD, Danimarka ve İsrail'de tespit edildiğini kaydedildi. Ajans, X'te yayınladığı bir yazıda, "BA.2.86 hakkında daha fazla bilgi edindikçe, CDC'nin kendinizi Covid-19'dan korumaya yönelik tavsiyeleri aynı kalmakta" dedi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de BA.2.86'yı taşıdığı çok sayıda mutasyon nedeniyle "izlenmekte olan bir varyant" olarak sınıflandırdığını açıkladı. DSÖ, şu ana kadar bazı ülkelerde sadece birkaç varyant dizisinin rapor edildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

'VAKA SAYISI ARTABİLİR'

Houston Methodist'ten tanısal mikrobiyoloji tıbbi direktörü Dr. S. Wesley Long, baskın olan XBB.1.5 Covid varyantından 36 mutasyon içeren yeni soyun, virüsün "daha eski bir koluna işaret ettiğini" bildirdi. Dr. Long, "En büyük endişem, vakalarda son dalgalarda gördüğümüzden daha büyük bir artışa neden olabileceğidir" dedi.

Long, BA.2.86'nın virüsün önceki enfeksiyon veya aşılamadan kaynaklanan bağışıklık tepkilerinden kaçma konusunda herhangi bir avantaja sahip olup olmayacağının henüz belli olmadığını ifade etti. Fred Hutchinson Kanser Merkezi'nden virolog Jesse Bloom ise BA.2.86'nın mevcut baskın varyantlardan daha az bulaşıcı olduğunu kaydetti.

ABDyi sarsan pandemi kararı Dünya Erise kilitlendi

MASKELER TEKRAR GELDİ

Hollywood'daki Lionsgate stüdyoları, yeni bir Covid salgınına karşı çalışanlarına maske zorunluluğu getirdi. Stüdyonun Santa Monica'daki ofisinde bazı çalışanların virüs kapması üzerine bazı katlarda çalışanlara gönderilen elektronik posta mesajında personelden maske takılması istendi. Mesajda ayrıca çalışanlardan ofise gelmeden önce test yapmaları uyarısında da bulunuldu.

Haberin Devamı

BULAŞMA ORANI PATLADI

EG.5 varyantının Amerika Birleşik Devletleri'nde baskın hale gelmesi vaka artışlarına yol açıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) internet sitesinde bu hafta ülke çapında hastaneye yatış sayısında yüzde 14'lük artış yaşandığı belirtildi.

Ancak bazı uzmanlar, Omicron'un bir alt türü olan varyantın nisan ayından bu yana ülke içinde yayıldığını ancak diğerlerine göre daha fazla endişe yaratması için bir sebep bulunmadığını düşünüyor. Yeni türün omicron salgınına benzer büyük bir dalgaya sebep olması da beklenmediği dile getiriliyor.

ABDyi sarsan pandemi kararı Dünya Erise kilitlendi

ÖLÜ SAYISI 6.9 MİLYON

DSÖ epidemiyolojik bültenine göre, 17 Temmuz'dan 13 Ağustos 2023'e kadar incelenen dönemde 1,4 milyondan fazla yeni Covid-19 vakası ve 2.300'den fazla ölüm bildirildi. Bu, bir önceki 28 günlük döneme kıyasla vakalarda yüzde 63'lük bir artış ve ölümlerde 56'lık bir düşüş anlamına geliyor.

13 Ağustos 2023 itibariyle dünya genelinde 769 milyondan fazla doğrulanmış Covid-19 vakası ve 6,9 milyondan fazla ölüm bildirildi. Birçok vaka tespit edilemediği için gerçek enfeksiyon ve ölüm sayısının çok daha yüksek olduğu düşünülüyor.