Dünya Amonyum nitrat kayıp mı?

Amonyum nitrat kayıp mı?

01.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

FBI tarafından hazırlanan raporda, Beyrut Limanı’nda amonyum sevkiyatının sadece yüzde 20’sinin patladığı, kalan miktarın ise nereye gittiğinin belli olmadığı belirtiliyor. Lübnanlı yetkililerse çalındığını iddia ediyor

Amonyum nitrat kayıp mı

DIŞ HABERLER - Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Beyrut Limanı’nda 4 Ağustos 2020’de meydana gelen patlamada, buradaki amonyum nitratın sadece bir bölümü olduğunu, kalan miktarın ise akıbetinin belli olmadığını ortaya koydu. Bu iddia, patlamadan önce sevkiyatın büyük kısmının kaybolduğuna ilişkin şüpheleri artırdı. Olayla ilgili soruşturmanın sonuçları beklenirken, FBI’ın 7 Ekim’de tamamlayıp bu hafta yayınladığı söz konusu rapor, olay günü “yalnızca 552 ton amonyum nitratın” patladığını tahmin ediyor. Bu da “2013 yılında Rusya’dan kiralanmış bir gemiyle limana getirilen 2 bin 754 tonluk asıl sevkiyatın oldukça az bir miktarına karşılık geliyor.

Haberin Devamı

FBI yorum yapmadı

Independent Türkçe’nin aktardığına göre Rusya’dan kiralanan bir kargo gemisiyle Gürcistan’dan Mozambik’e amonyum nitrat sevkiyatı yapıldığı sırada geminin kaptanı, Beyrut’ta durmaları ve ek bir kargo yüklemeleri için talimat aldığını söyledi.  Ancak seyahat rotasında böyle bir şey yoktu. Gemi, 2013’ün Kasım ayında Beyrut’a ulaştı ve patlama olana kadar da buradan ayrılmadı. Zira liman ücretlerinin ödenmemesi ve gemideki kusurlar nedeniyle uzun süreli yasal bir anlaşmazlık içine düştü.

Soruşturma sürüyor

Bu arada FBI’ın raporunda, patlayan miktar ile limana gelen miktar arasındaki bu tutarsızlığa ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı, sevkiyatın geri kalanının nereye gittiği de belirtilmedi. Reuters haber ajansına göre FBI Sözcüsü, Beyrut Limanı’ndan çıkarılan miktarın nereye gittiğine dair yorum yapmaktan kaçındı ve bu konuyu Lübnan makamlarına havale etti. Lübnan’ın talebi üzerine FBI’dan müfettişler, patlamanın sonrası Beyrut’a gelmişti. FBI raporundan ve bulgularından haberdar olan Lübnanlı üst düzey bir yetkili, Lübnanlı yetkililerin, patlamaya yol açan malzeme miktarı konusunda FBI ile aynı fikirde olduğunu söyledi. Lübnan’daki birçok yetkili, daha önce yapılan özel toplantılarda sevkiyatın çoğunun çalındığını düşündüklerini söylemişti. Yetkiliye göre teorilerden biri, sevkiyatın bir kısmının çalındığı yönünde. İkinci teori ise sevkiyatın sadece bir kısmının patlayıp geri kalanının denize savrulması üzerinde duruyor.

Haberin Devamı

Eski Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, İç Güvenlik Güçleri’nin geçtiğimiz yıllarda Suriye’ye gitmekte olan yaklaşık 80 adet nitrat ve patlayıcı sevkiyatını durdurduğunu söylemişti. Yine konuya ilişkin şüphelerin odağındaki yetkililere yönelik soruşturma sürüyor. Soruşturmaya ilişkin sonucun 1-2 ay içinde açıklanması bekleniyor.