Dünya 'Ankara nişan alıyor, Yunanistan tetikte'

'Ankara nişan alıyor, Yunanistan tetikte'

27.09.2022 - 15:16 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin burnunun dibindeki adalara silah taşıyan Yunan savaş gemisinin suç üstü yakalanması, şimşek yüklü bulutların çarpışmasına yol açtı. Yunan medyası 'Erdoğan Atina ve Washington'a ateş açıyor' ve 'Türkiye çerçeveye ABD'yi de dahil etti' manşetlerini attı.

Ankara nişan alıyor, Yunanistan tetikte

Sakin geçen yaz mevsiminin Ağustos ayı sonlarında F-16 savaş uçaklarına radar kilidi atılmasıyla yerini fırtınaya bıraktığı Türk-Yunan ilişkileri, bir savaş gemisinin Samos ve Midilli adalarına silah taşırken yakalanmasıyla bir dönüm noktası yaşadı.

Haberin Devamı

Türk insansız hava araçları, Ayvalık'ın yaklaşık 10 kilometre uzağındaki Midilli Adası ile Dilek Yarımadası'na yalnızca 1,5 kilometre mesafedeki Samos Adası'na silah indiren Yunan savaş gemisini görüntüledi. Samos'a 18, Midilli'ye ise 23 adet taşınan zırhlı araçlar arasında, ABD'nin Dedeağaç Limanı'na sevk ettiği M1117'ler de vardı.

Drone görüntüleri şimşek yüklü bulutların çarpışmasına yol açtı, Türkiye ABD ve Yunanistan'a nota verdi. Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Lazaris Christodoulos'a, Atina yönetiminin 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış antlaşmalarını açık şekilde ihlal ettiği aktarıldı. Söz konusu anlaşmalara göre, Türkiye kıyılarına yakın konumdaki Ege Denizi adalarına Yunanistan'ın asker veya silah konuşlandırması yasak.

Haberin Devamı

Washington'a verilen nota ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne iletildi, Türkiye Amerika'dan Ege Denizi'nin doğusunda yer alan adalardaki silahsızlandırılmış statüye uygun hareket etmesini istedi.

Ankara nişan alıyor, Yunanistan tetikte

Türkiye'den gelen açıklamaları dakika dakika izleyen Yunan medyası, Ankara'nın Atina ve Washington'a birden nota vermesini kışkırtıcı başlıklarla manşetten veriyor. Kathimerini gazetesinin Yunanca edisyonu, 'Erdoğan Atina ve Washington'a ateş açıyor-ABD'nin yanıtı ne?' başlığıyla sunduğu haberde, Türk-Yunan ilişkilerinde tavan yapan gerilimin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimi olduğu savunuldu.

Gazetedeki bir diğer haber 'ABD: Ege adalarındaki Yunanistan egemenliği tartışılamaz' oldu, 'Erdoğan'dan yeni aşırılık: Yunanistan bizim dengimiz değil-Hesap verecekler' başlığıyla bir haber de yer aldı.

Kathimerini'nin İngilizce edisyonunu ise, 'Türkiye çerçeveye ABD'yi de dahil etti' manşetini attı.

Ankara nişan alıyor, Yunanistan tetikte

CNN Yunanistan'ın skandal manşeti, 'Ege'deki gerilim sahnesinde çıpa büyüyor-Erdoğan'ın New York'taki diplomatik yenilgisi ve Atina'nın sonraki adımları' oldu. Haberde, "ABD Dışişleri Bakanlığı adalar için tarafını seçti: Ege'deki Yunanistan egemenliği sorgulanamaz" denildi.

'Türkiye Yunan Büyükelçiyi çağırdı: Onlar Yunanistan'dan adaların silahlandırılmasına son verilmesini istiyor' başlıklı bir haber yayımlayan CNN Yunanistan, gelişmeleri ayrıca 'Yunan Dışişleri'nden Türkiye'ye yanıt: Ankara'nın Yunan adaları hakkındaki iddiaları tamamen asılsız' ve 'Erdoğan sınırı aştı: Yunanistan provokatör, muhatabımız olamaz' başlıklarıyla da haberleştirdi.

Haberin Devamı

Ankara nişan alıyor, Yunanistan tetikte

Ta Nea gazetesi, 'Kışkırtıcı açıklamalarla yaylım ateşi: Erdoğan çifte meydan okumanın eşiğinde' başlıklı haberinde Cumhurbaşkanı'nın bir Türk insansız hava aracını imzaladığı fotoğrafını kullandı. Ankara'nın tahrik edici söylemlerinin Yunanistan'ın dışına taştığını ileri süren Ta Nea, Atina'nın 'sert bir yanıt' verdiğini, ABD'nin ise 'tokat gibi' bir resmi açıklama yayınladığını yazdı. Ta Nea'daki haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price'ın "Şimdi NATO müttefikleri arasında gerilimi arttırabilecek açıklamaların veya eylemlerin zamanı değil. NATO müttefiklerimizi bölgede barış ve güvenliği korumak ve aralarındaki anlaşmazlıkları diplomatik yollarla çözmek için birlikte çalışmaya teşvik etmeye devam ediyoruz" cümlesi yer aldı.

Haberin Devamı

Eleftheros Typos gazetesi, 'ABD'den Türkiye'ye yeni mesaj: Yunanistan'ın Ege adalarındaki egemenliği tartışılamaz' derken, bir diğer haberinde 'Ege Denizi üstündeki kapışmalarda artış: Türkiye bir haftada 96 ihlal gerçekleştirdi' başlığını tercih etti.

'Ankara nişan alıyor, Yunanistan tetikte' manşetiyle okurlarının karşısına çıkan To Vima gazetesi, analizin spotunda "Ankara'nın Atina'ya karşı inşa etmeye çalıştığı olumsuz hikaye, Yunanistan'ın teyakkuzu ve dahili savunma tartışmaları" ifadesine yer verildi.

Ankara nişan alıyor, Yunanistan tetikte

To Vima ayrıca, 'Erdoğan'ın yeni yanılgısı: Yunanistan Türkiye'nin dengi olamaz' başlıklı haberinde Türk liderin yeni tehditler dile getirdiğini savundu. Gazete, Erdoğan'ın "Yunanistan'a karşı ülkemizin hak ve menfaatlerini elimizdeki tüm imkanları kullanarak savunmaktan geri kalmayız" cümlesini haberin spotuna taşıdı.

Ankara nişan alıyor, Yunanistan tetikte

To Vima gazetesi, Alman medyasından bir alıntıya da sayfalarını açtı. Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilimin Alman televizyonlarının gündeminde üst sıralarda yer aldığını kaydeden gazete, resmi televizyon ARD'de yayımlanan Weltspiegel programındaki habere yer verdi. ARD'nin Antalya'nın Kaş ilçesi ile hemen karşısında yer alan Meis Adası'nda yaşayanların görüşlerini aktardığını belirten To Vima, 'Alman medyası: Erdoğan Ege adalarını saldırıyla tehdit ediyor' başlığını kullandı.

Haberin Devamı

Yunanistan'ın en popüler internet sitelerinden biri olan in.gr'de yayımlanan bir haberde, Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias'ın bugün ve yarın bazı Ege adalarını ziyaret edeceği bildiriliyor. 'Hardalias'ın mesajı: Savunma silahları müzakere edilemez' başlığını seçen in.gr, 'Erdoğan silahsızlandırma bahanesiyle adalardaki egemenlik konusunu gündemde tutmakta ısrarcı' başlıklı bir analiz yayımladı.