Dünya Anneden evlada miras tuzağı

Anneden evlada miras tuzağı

25.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’li mucit Peter Cooper, “Kızım Ann’in çocuğu olmazsa mirasımın tümü eşim Maryon’a verilsin” vasiyetinde bulundu. Yeni çıkan kitaptaki iddiaya göre, Maryon Cooper da mirastan pay alamaması için öz kızı Ann’e kısırlık ameliyatı yaptırdı

Anneden evlada miras tuzağı

ABD’li yazar Audrey Clare Farley’nin bu hafta yayımlanan kitabı, cıva buharı lambasını icat eden mucit Peter Cooper Hewitt’in kızı Ann Cooper Hewitt’in annesi Maryon tarafından ‘mirastan hak talep edememesi’ için kısırlaştırıldığını anlatıyor. ‘Uygun Olmayan Varis: Ann Cooper Hewitt’in Trajik Hayatı ve Skandal Kısırlaştırılması’ adlı kitaba göre, Peter Cooper Hewitt 1921’de öldüğünde bugün 59 milyon dolar değerinde olan 4 milyon doları aşan mal varlığının üçte ikisini kızı Ann’e, üçte birini ise eşi Maryon’a bıraktı. Ancak mucit vasiyetinde, Ann’in çocuğu olmazsa mirasının tümünün eşi Maryon’a verilmesini istedi. Bu şarttan faydalanarak mirasın tamamını elde etmek isteyen Maryon, 1935’te Ann’in reşit olacağı 21’inci yaş gününden sadece iki ay önce mide ağrısı şikâyetiyle kızını hastaneye yatırdı. Doktorlara kızında ‘zekâ geriliği’ olduğunu söylerek Kaliforniya öjeni yasası kapsamında Ann’in kısırlaştırılmasını sağladı. ABD’nin pek çok eyaletinde 1960’lı yıllara kadar uygulanan ve zekâ geriliği olan kişilerin kısırlaştırılmasını şart koşan yasadan faydalanan Maryon, hastaneye yalan söylerek kızının fallop tüplerini çıkarmaları için iki doktora 9 bin dolar ödedi.

Haberin Devamı

Sonradan öğrendi

Kısırlaştırıldığını bilmeyen Ann, daha sonra annesinin herkese kendisinin akıl hastası ve mastürbasyon bağımlılığı olan bir ‘moron’ olduğunu anlattığını öğrendi. Ann 1936’da rızası olmadan fallop tüplerini çıkarması için doktorlara ödeme yaptığı şikâyetiyle annesine 500 bin dolarlık tazminat talebiyle dava açtı. Ann, mahkemede annesi Maryon’un babasının ölümünden sonra evden çıkmasına izin vermediğini, arkadaş veya sevgili edinmesini yasakladığını iddia etti. Ann, “Annemde benim için tek bir sevgi kıvılcımı yoktu ve bana karşı sevgisi olanlarla görüşmemi yasakladı. Bana her zaman embesil ve çirkin ördek yavrusu diye hitap ederdi” diyerek Maryon’un kendisine fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladığını söyledi. Ayrıca Ann, rızası dışında yapılan kısırlaştırma ameliyatının ardından eve döndüklerinde odasında tutuklu kaldığını da sözlerine ekledi. Maryon ve iki doktor 14 yıla kadar hapis cezası öngören ‘sakat bırakma’ suçlamasıyla yargılandı. Ancak davada tanıklar Ann’in zihinsel sorunu olmadığını söylese de sanıklara ceza verilmedi. Maryon 1939’da 55 yaşındayken felç geçirerek öldü. 5 kez evlenen Ann ise 1956’da 40 yaşındayken kanserden hayatını kaybetti.