Dünya Arap medyası yazdı: 'Kılıçdaroğlu neyi seçecek?'

Arap medyası yazdı: 'Kılıçdaroğlu neyi seçecek?'

31.05.2023 - 14:48 | Son Güncellenme:

İkinci turu dört puanla kaybeden muhalefet adayı için 'Kılıçdaroğlu'nun geleceği-Siyasi kaderi için ihtilaf şiddetleniyor' başlığını atan Sky News Arabia, CHP içindeki bölünmeyi sayfasına taşıdı.

Arap medyası yazdı: Kılıçdaroğlu neyi seçecek

Türkiyenin 28 Mayıs'ta ilk kez bir seçimin ikinci tur oylamasına gitmesi ve aynı akşam belli olan sonuçlar, Arap basınının gündeminden düşmüyor.

Haberin Devamı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Sky News Arabia kanalı, Türkiye'deki ikinci tur seçimden mağlubiyetle ayrılan muhalefet adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun atacağı adımları manşetine taşıdı.

'Kılıçdaroğlu'nun geleceği-Siyasi kaderi için ihtilaf şiddetleniyor' başlıklı haber, "Muhalif aday Kemal Kılıçdaroğlu için cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmek, yüzleşeceği en zor şey değilmiş gibi görünüyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içindeki keskin bölünme, Kılıçdaroğlu'nun partideki akıbetini ve siyasi kariyerini sarsabilir" cümlesiyle başlıyor.

28 Mayıs Pazar günü ikinci turu gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimini Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52,1 oy alarak kazandığını, yüzde 47,9'da kalan Kılıçdaroğlu'nun dört puan geride kaldığını hatırlatan Sky News Arabia, CHP liderinin kendi partisi içinden sert eleştirilerle karşılaştığını yazdı.

Haberin Devamı

CHP'nin eski İstanbul milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi'nin Twitter'dan paylaştığı mesajlara yer veren televizyon kanalına göre, Hamzaçebi hem Kılıçdaroğlu'nun hem de partinin seçimlerde başarısız olduğunu vurguladı.

Akif Hamzaçebi'nin aksine CHP'li Gürsel Erol'un Kılıçdaroğlu ve partinin başarılı olduğunu savunduğunu aktaran Sky News Arabia, "Genel başkanımızın başkanlığını tartışmaya açmayacağız" cümlesini sayfasına taşıdı.

'Kılıçdaroğlu neyi seçecek?' sorusunu yönelten televizyon kanalına konuşan siyasi analistler 74 yaşındaki politikacının CHP liderliğinden istifa etmesi gerektiği yönünde görüşlerin olduğunu ancak Kemal Kılıçdaroğlu'nun görevini bırakmamak için direnebileceği yorumunu yaptı.

Katar merkezli Al Jazeera ise, muhalefet bloğunda seçim sonrası yaşananları 'Kılıçdaroğlu eleştiriyor, Akşener tebrik etti... Muhalefet Erdoğan'ın zaferi için nasıl yorum yaptı? başlığıyla haberleştirdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimin adaletsiz olduğunu dile getirdiğini aktaran Al Jazeera, İYİ Parti lideri Meral Akşener'in Erdoğan'ı tebrik ettiğini ancak muhalefet olarak kalacağını duyurduğunu belirtti.

CNN Arabic'te yer alan analizin başlığı ise, 'Erdoğan siyasi hayatının en büyük sınavını atlattı... Sırada ne var?' oldu. Nadine İbrahim imzalı haberde, Erdoğan'ın 28 Mayıs'taki ikinci turla iktidarını üçüncü on yıla uzattığı kaydedildi, çekirdek destekçilerinin kalıcı sadakatiyle zafere uzandığı yorumu yapıldı.