Dünya ‘Biden’ın köpeği huzurlu değil’

‘Biden’ın köpeği huzurlu değil’

01.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Eğitmenlere göre, ABD Başkanı Biden’ın köpeği “Commander”in bir kişiyi daha ısırması, Beyaz Saray’ın yoğun ortamında yaşadığı stresten kaynaklanıyor.

‘Biden’ın köpeği huzurlu değil’

ABD Başkanı Joe Biden’a Aralık 2021’de kardeşi tarafından hediye edilen ve “Commander” (Kumandan) adı verilen 2 yaşındaki Alman çoban köpeği, saldırganlığıyla gündemde. “Commander” geçen pazartesi akşamı, başkanlık binası Beyaz Saray’da bir gizli servis görevlisini daha ısırdı. Böylece köpek Beyaz Saray’a geldiği 2021’den itibaren 11. saldırı vakasını gerçekleştirmiş oldu. Biden’ların daha önceki köpeği Major da başkanlık binasında saldırganlaştığı için ailenin komşularının yanına gönderilmişti. Ancak uzmanlara göre, Commander’in saldırganlığının nedeni onun değil, Beyaz Saray’ın suçu. Çünkü uzmanlar, “Köpeklerin ısırmasının nedeni, her zaman için insanların hatasından kaynaklanır” diyor.

Haberin Devamı

‘O da kaostan payını alıyor’

Bir başka köpek eğitmeni Dima Yeremenko da bu hayvanlar için sakin ortamın önemine dikkat çekiyor: “Köpekler yeni bir ortama girdiklerinde uygun şekilde davranmayı zamanla öğrenirler. Ancak bu sahibinin yaşam tarzına bağlıdır. Eğer sahibi sadece kaosla çevrelenmiş bir insansa, köpeği de bundan payını alıp bildiğini yapacaktır.” Alman çoban köpeği yetiştiricisi Katrina Stevens ise saldırganlığın normalde Alman çoban köpeğinin hatası olmadığını, başta koyun gütmek için yetiştirildiklerini belirtiyor: “Bu hayvanlar doğal hallerinde saldırgan değiller. Çok sadıklar, zekiler ve eğitilmeleri de kolay. Kötü şeyleri de iyi şeyleri de çabuk öğreniyorlar. Bu yüzden Commander’in de sakin, kendine güvenen bir ortama ihtiyacı var.”

Haberin Devamı

‘Saldırganlığı korkudan kaynaklanır’

“Guardian” gazetesine konuşan ve Londra’da köpek eğitim uzmanı olan Luke Balsam şunları söyledi: “Bir köpek durduk yere ısırmaz. Isırmasının insan kaynaklı bir sebebi vardır. Köpekler ısırmadan önce genellikle dik dik bakma, hırlama, savunma haline geçme gibi stres ve uyarı belirtileri gösterirler. Isırma aşamasına ulaşmadan önce bu işaretleri verirler. Demek ki Beyaz Saray’dakiler bunu fark etmedi, köpeğin stresine neden olan şeyi değiştirmediler. Köpeklerin saldırganlığının çoğu korkudan kaynaklanır. Beyaz Saray sürekli insanların girip çıktığı bir yer. Muhtemelen bazı kişiler de koşuyor. Siz de köpek olsanız, ‘Bu da kim, neden koşuyor, burada neler oluyor?’ diyerek endişelenirsiniz. Commander de demek ki orada huzurlu değil.”