Dünya Bir dakikada avukat oldu! Canlı yayında U dönüşü: Gördüğümü söylüyorum

Bir dakikada avukat oldu! Canlı yayında U dönüşü: Gördüğümü söylüyorum

20.11.2023 - 16:51 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği'nin bir numaralı dış ilişkiler sorumlusu Joseph Borrel canlı yayında 'Avukat değilim' dedikten saniyeler sonra kendini İsrail'i savunurken buldu. Borrel'in sözleri ise dünya basınında kısa sürede yankı uyandırdı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 45. güne girildi. Bölgeyi yoğun bombardıman altına alan İsrail ordusu, hastanelere ve yerleşim yerlerine saldırılarına ara vermeden devam ediyor. İsrail güçleri Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi’ni bir kez daha kuşatarak hedef aldı. Binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı ve 150 yaralı ile 100 sağlık görevlisinin bulunduğu hastanenin 2. katına düzenlenen saldırıda en az 8 Filistinli hayatını kaybederken, 2 doktor yaralandı. Hastanede görevli sağlık çalışanları, saldırının herhangi bir uyarı yapılmadan düzenlendiğini belirtti. İsrail ordusu ayrıca, yakıt sıkıntısı nedeniyle elektriğin olmadığı hastanedeki jeneratörleri de hedef aldı.

Haberin Devamı

BATI ŞERİA'DA ARALIKSIZ BASKIN

İsrail ordusu Batı Şeria’ya düzenlediği baskınlara aralıksız devam ediyor. Bölgenin kuzeybatısındaki Hebron şehrine bağlı Beyt Ula kasabasına düzenlenen baskında 21 yaşındaki Muhammad Adel Muhammad Al-Sarahin, İsrail askerleri tarafından vuruldu. Hastanede tedavi altına alınan Sarahin tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

BABÜLMENDEP'TE KAOS

Savaş başlar başlamaz İsrail'e balistik füze ateşleyip kamikaze insansız hava araçları gönderen Yemen'deki Husiler, geçen hafta duyurdukları tehditlerini hafta sonu uyguladı. Kızıldeniz'den Umman Denizi'ne doğru açılmaya hazırlanan bir ticari gemiye, İran destekli grup tarafından el konuldu.İsrail Pazar günü Kızıldeniz'de gerçekleşen olayı doğruladı, gemide hiçbir İsrailli mürettebat bulunmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

AB YETKİLİSİNDEN U DÖNÜŞÜ

Öte yandan Al Jazeera'ya röportaj veren Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Şefi Josep Borrell dünyada ses getiren açıklamalara imza attı. Borrel, İsrail'in Gazze Şeridi'nde sivilleri bombalaması ve öldürmesini "savaş suçu" olarak tanımlamayı reddetti ve AB'nin Gazze'deki savaşı durdurmak için çalıştığını vurguladı.

Osman Ayfarah isimli sunucunun 'İsrail'in Gazze'de yaptıkları savaş suçu mu' sorusuna yanıt veren Borrel konuyla ilgili "Ben Avukat değilim" dedi. İkili arasında devam eden tartışmanın devamı şöyle:

Sunucu: Hamas'ın 7 Ekim saldırısı savaş suçu muydu?

Borrel: Evet savaş suçuydu.

Sunucu: Size İsrail'i sorduğumda 'avukat' olmadığınızı söylediniz... dolayısıyla çifte standart ile cevap verip, suçlamalarda bulunuyorsunuz.

Sunucu: Hamas'ı suçlamanızdaki asıl neden nedir?

Borrel: Hayır çifte standart uygulamıyoruz. Ben kendi gördüğümü söylüyorum, gördüklerim de savaş suçunu içeren görüntüler. Ama haklısın bu konuyu Uluslararası mahkemelere bırakmalıyız.

Geçtiğimiz hafta Hamas Josep Borrell'in Gazze'deki "hastanelerin ve sivillerin canlı kalkan olarak kullanıldığı" yönündeki suçlamalarının, "İsrail'in işlediği suçları kapatmak için Avrupa'nın uydurduğu bir kılıf" olduğunu bildirdi.