Dünya Bu resmen dünya savaşı: Polonya'ya doğru gezintiye çıkalım!

Bu resmen dünya savaşı: Polonya'ya doğru gezintiye çıkalım!

24.07.2023 - 11:17 | Son Güncellenme:

Belarus lideri Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşme sonrası Polonya'ya dair dikkat çeken ifadeler kullandı.

Bu resmen dünya savaşı: Polonyaya doğru gezintiye çıkalım

24 Şubat 2022'den beri devam eden Rusya'nın Ukrayna'yı işgali bütün kaosuyla devam ediyor. Cephe hattında iki taraf birbirleriyle sıcak çatışmayı sürdürürken Rus ordusu hava gücünden dolayı sık sık Ukrayna şehirlerini bombalıyor.

Haberin Devamı

Bu bombalamalar geçtiğimiz hafta Kırım'da bulunan Kerç Köprüsü'nün havaya uçmasıyla tekrar arttı. Ukrayna ise bu saldırılara aylardır yaptığı gibi sabotajlarla karşılık veriyor. Ukrayna ordusu son olarak Moskova'ya bir drone saldırısı düzenledi, ancak Rus kaynaklara göre drone hedefine ulaşamadan indirildi.

Bu resmen dünya savaşı: Polonyaya doğru gezintiye çıkalım

TAHIL KORİDORU ASKIDA

Tahıl Koridoru Anlaşması'nın askıya alınmasıyla özellikle Afrika ülkeleri için alarm çanları çalıyor. Rusya Ukrayna'dan dünyaya dağıtılması gereken tahıl taşıyan gemileri vurmakla tehdit ederken Putin, söz konusu anlaşmanın Afrika ve diğer fakir ülkelere yardımcı olmadığını öne sürdü.

KRİTİK GÖRÜŞME

Belarus Başkanı Lukaşenko ile Rus lider Putin ile dün bir araya geldi. Kritik görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler masaya yatırılırken Wagner grubu hakkında dikkat çeken ifadeler kullanıldı.

Haberin Devamı

'BİR GEZİYE ÇIKALIM'

Lukaşenko, Rusya’daki silahlı ayaklanmanın ardından Belarus’a sevk edilen Wagner savaşçılarının Polonya’ya girmek için talepte bulunduğunu duyurarak, 'Belki söylememeliydim ama söyleyeceğim. Wagnerciler bizi zorlamaya başladılar, ‘Ben Batı'ya gitmek istiyorum. Varşova ve Rzeszow'a bir geziye çıkalım’ diyorlar. Elbette kararlaştırıldığı gibi onları Belarus’un merkezinde tutuyorum. Onları oraya taşımak istemem, çünkü gerçekçi olmak gerekirse ruh halleri kötü. Birlik Devletleri çerçevesinde neler olup bittiğini biliyorlar' dedi.

Bu açıklamadan tam 3 gün önce Vladimir Putin'de benzer sözler sarf ederek Polonya'nın Stalin tarafından Rusya'ya hediye edildiğini iddia etti.

Bu resmen dünya savaşı: Polonyaya doğru gezintiye çıkalım

BÜYÜK İŞ NE?

Öte yandan geçtiğimiz günlerde bir Wagner grubu üyesinin itirafları dünya medyasında infial yaratmıştı. 'Büyük bir iş' için izne çıkarıldıklarını belirten asker söz konusu görevin ne olduğunu bilmediğini belirtti. İngiliz basını ise olası görevin Polonya'nın işgali olduğunu yazdı. Uzmanlar bu durumun gerçekleşmesi durumunda olası bir dünya savaşının tetikleneceğini düşünüyor.

Bu resmen dünya savaşı: Polonyaya doğru gezintiye çıkalım

SUVALKE KORİDORU

Geçen hafta Rus vekil Andrey Kartapolov tarafından duyurulan gelişmede Wagner grubunun NATO'nun 'en zayıf halkası' olan Polonya ile Litvanya sınırındaki bir koridora konuşlandırıldığını söyledi. Söz konusu koridor yine geçtiğimiz günlerde düzenlenen NATO zirvesine sadece 150 kilometre uzaklıkta, koridorun uzunluğu ise 60 kilometre.

Haberin Devamı

Bu resmen dünya savaşı: Polonyaya doğru gezintiye çıkalım