Dünya Dünya NATO zirvesini izledi! Gözler Erdoğan'daydı

Dünya NATO zirvesini izledi! Gözler Erdoğan'daydı

29.06.2022 - 11:24 | Son Güncellenme:

Yeni Stratejik Konsept Belgesi'nin üyeler tarafından kabul edildiği tarihi NATO Zirvesi'ne, Türkiye'nin aldığı karar açık şekilde yön verdi. Genel Sekreter Stoltenberg, kameralar önünde Türkiye'ye teşekkür etti.

Dünya NATO zirvesini izledi Gözler Erdoğandaydı

Rus lider Vladimir Putin'in 24 Şubat sabahı Ukrayna'ya saldırı emri vermesiyle, Kuzey Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) için yeni bir dönem başladı. Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük meydan okumayla yüzleşen NATO, doğu kanadına on binlerce asker ve savaş uçağı konuşlandırdı.

Haberin Devamı

Rus ordusunun Ukrayna'yı işgale girişmesi, Avrupa'nın kuzeyindeki fay hatlarını da yerinden oynattı. On yıllardır tarafsızlıklarıyla bilinen İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üyelik başvurusunda bulundu.

Ukrayna işgali beşinci ayına girerken, NATO İspanya'nın başkenti Madrid'deki tarihi zirvede Stratejik Konsept Belgesi'ni yeniliyor. İttifakın geleceğini şekillendirecek belgeye, Rus tehdidinin damga vurması bekleniyor. Yarın sona erecek NATO zirvesi öncesinde, Genel Sekreter Jens Stoltenberg doğu sınırındaki muharip güçlerin sayısının 40 binden 300 bine yükseltileceğini açıkladı bile.

Türkiye, Madrid'deki anlaşmayla İsveç ve Finlandiya'nın ittifak üyeliği önündeki vetosunu kaldırdı. Dünya medyası, Erdoğan'ın eve zaferle döndüğünü yazdı

Haberin Devamı

NATO zirvesindeki tüm gelişmeleri canlı blogla aktarıyoruz.

00.00: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Madrid’deki temaslarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avusturya Başbakanı Nehammer ile bir araya geldi.

Dünya NATO zirvesini izledi Gözler Erdoğandaydı

21.11: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesinin ikinci gününde El Prado Müzesi’nde Devlet ve Hükümet Başkanları için “Resmi Olmayan Transatlantik Akşam Yemeği’ne” katıldı.

Dünya NATO zirvesini izledi Gözler Erdoğandaydı

21.09: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada, NATO'nun Ukrayna'nın Rus saldırılarına karşı güçlendirilmesine yardımcı olmak amacıyla gelişmiş bir destek paketinin onaylandığı söyleyerek, "Bosna Hersek, Gürcistan ve Moldova da dahil olmak üzere Rus saldırganlığı riski altındaki diğer tüm ortaklar için siyasi ve pratik desteği artırma konusunda anlaştık" dedi.

20.05: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşme sona erdi.

19:29: Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasından memnun olduklarını ifade etti.

18:55: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın NATO Liderler Zirvesi kapsamındaki görüşmesi başladı.

Dünya NATO zirvesini izledi Gözler Erdoğandaydı

16.45 : Ukrayna Dışişleri Bakanı Kubela, bugün gerçekleşen NATO zirvesine ilişkin açıklama yaptı. Kubela Twitter'da yaptığı açıklamada, "NATO bugün Madrid'de zor ama önemli kararlar alınabildiğini kanıtladı" ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

16.00: Erdoğan, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile NATO Madrid Zirvesi marjında bir araya geldi.

Dünya NATO zirvesini izledi Gözler Erdoğandaydı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir görüşme gerçekleştirdi.

15.50 : NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirve bildirisinin ardından yaptığı açıklamada ittifak üyelerinin NATO için savunma harcamalarını artırmayı kabul ettiklerini söyledi.

"Rusya en büyük tehdit" diyen Stoltenberg, yeni konseptte Moskova tehdidine dikkat çekildiğini dile getirdi:

"Bugün NATO liderleri tarihi bir karar vererek İsveç ve Finlandiya'yı üyeliğe davet etmişlerdir. Türkiye ile mutabakat bu kararın önünü açtı. Bu sebeple Türkiye'ye teşekkür etmek istiyorum."

Rusya'nın NATO'nun kapısını kapatma çabasının başarısız olduğunu vurgulayan Jens Stoltenberg, bir gazetecinin "Ukrayna'ya mesajınız ne olacak?" şeklindeki sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Ek yardım paketleri açıklanıyor, Almanya, Norveç ve Hollanda gibi ülkeler çoktan duyuru yaptılar. Salondaki tüm liderler Zelenskiy'e yanında olacağız dedi. Ukrayna'ya desteğimiz devam edecek, diğer savaşlar gibi bu savaş da müzakere masasında sona erecektir. Ukrayna'nın kabul edeceği şartlarda anlaşma sağlanması gerekiyor. Müzakere masasında yapabilecekleri sahadaki gücüne bağlı, amacımız sahada her aşamada destek olmak. Ukrayna'nın adaylığı konusunda kapımız açık olacak."

Haberin Devamı

15.40 : NATO, Rusya'nın ittifak üyelerinin güvenliği için en önemli ve doğrudan tehdit olduğunu duyurdu.

Yayımlanan zirve bildirisinde 5. maddeye bağlılığın çelikle kaplı olduğu vurgulandı, Stratejik Konsept Belgesi'nin kabul edildiği aktarıldı.

Rus işgaline kahramanca direnen Ukrayna'yla tam dayanışma mesajı verildi, Rusya'dan derhal Ukrayna'daki savaşı durdurması istendi.

İttifak, Türkiye'nin kaldırdığı vetonun ardından Finlandiya ve İsveç'i resmen üyeliğe davet etti.

15.30: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile NATO Madrid Zirvesi marjıda bir araya geldi.

Dünya NATO zirvesini izledi Gözler Erdoğandaydı

14.30 : Fransa Cumhurbaşkanlığı, Macron ve Erdoğan görüşmesiyle ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, Erdoğan ve Macron'un Odessa Limanı'nda güvenliği sağlamanın yollarını görüştükleri dile getirildi. Açıklamada ayrıca, Macron ve Erdoğan'ın NATO Zirvesi'nde Ukrayna'nın tahıl ihraç etmesine izin vermenin önemini görüştükleri ifade edildi.

Haberin Devamı

14.05 : Hollanda medyasına konuşan eski NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, "Türkiye vazgeçilemez konumu nedeniyle bizi baskı altına alıyor" dedi.

Devlet televizyonu NOS'a röportaj veren eski genel sekreter, Ankara'nın Finlandiya ve İsveç'in üyeliğine onay vermesini oldukça önemli bir gelişme olarak tanımladı.

De Hoop Scheffer, NATO Genel Sekreteri olduğu dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın benzer bir müzakereyi kendileriyle yaptığını anlattı.

Kendisinden sonra NATO Genel Sekreterliği görevine eski Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in getirilmesine Türkiye'nin karşı çıktığını hatırlatan De Hoop Scheffer, "Erdoğan'ı ikna etmek için bir bedel ödedik. O zamanki ABD Başkanı Barack Obama da dahil, NATO ülkelerinin liderleriyle oturduk, genel sekreter yardımcılığına bir Türk'ün getirilmesini kararlaştırdık. O dönemki bedel buydu" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin NATO açısından 'inanılmaz önemli' bir konuma sahip olduğunu vurgulayan eski genel sekreter, "Türkiye, böylesi vazgeçilemez bir konuma sahip olmasa baskı yapabilirdik ancak Türkiye coğrafi konumu nedeniyle bizi baskı altına alıyor" dedi.

13.55 : NATO Zirvesi'ne video konferans yöntemiyle bağlanan Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Rus ateşi altında gelecek yıl durumun daha da kötüleşebileceğini, buna ittifak üyelerinin de dahil olduğunu söyledi.

Böyle bir durumda Ukrayna ve NATO'nun birlikte başarısız olacağını kaydeden Zelenskiy, Rusya'nın ittifak üyesi Litvanya'yı köleleştirmek istediğini belirtti.

Dünya NATO zirvesini izledi Gözler Erdoğandaydı

Halihazırdaki sorunun 'Rusya için Ukrayna'dan sonra kim?' olduğunu vurgulayan Vladimir Zelenskiy, ülkesinin Rus işgalcilere karşı silah ve paraya ihtiyacı olduğunu aktardı.

BBC MUHABİRİ: BÜYÜK BİR GELİŞME

12.40 : BBC Güvenlik Muhabiri Frank Gardner, Finlandiya ve İsveç'e NATO yolunun açılmasını 'büyük bir gelişme' olarak yorumluyor.

Madrid'de NATO zirvesini takip eden Gardner'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin üstünden dört ay geçtikten sonra ittifak nihayet bu sabah kutlayacak bir şeylere sahipti.

Dünya NATO zirvesini izledi Gözler Erdoğandaydı

BBC muhabirine göre, Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın vardığı anlaşma tüm tarafları memnun etti, üç ülke de birbirinin güvenliğini garanti eden imzalar attı.

Gardner'a göre, Ukrayna'da yavaş da olsa ilerleyen Rus birliklerini durdurmak için silah gönderen NATO için krizin çözülmesi olağanüstü bir gelişme.

Frank Gardner, iki İskandinav ülkesi Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya uzun Baltık kıyıları, son teknoloji ve çok yönlü ordular getirdiğini yazdı.

12.05: NATO üyesi 30 ülkenin katıldığı aile fotoğrafı çekildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk sırada ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın yanında poz verdi. 

Dünya NATO zirvesini izledi Gözler Erdoğandaydı


Erdoğan, fotoğraf çekimi sonrasında ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Johnson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile sohbet etti.

Associated Press (AP) ve Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, söz konusu sohbetten onlarca fotoğrafı dünyaya geçti.

 

Dünya NATO zirvesini izledi Gözler Erdoğandaydı

Sohbet sırasında Boris Johnson'ın Türkçe "Çok güzel" ifadelerini kullandığı, Erdoğan'ın da "Çok güzel" diye tekrarladığı duyuldu.



11.45 : NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, ABD lideri Joe Biden'la görüşmesinde "Bu gelecek yıllarda NATO'yu değişterecek tarihi bir zirve olacak" dedi. 

11.40 : ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı açıklamada Avrupa'daki NATO üslerinde konuşlanan Amerikan kuvvetlerini artıracaklarını söyledi.

Biden, NATO'nun kara, hava ve denizde tüm yönler ve tüm alanlardan gelebilecek tehditlerle yüzleşmeye hazır olup olmadığından emin olacaklarının altını çizdi.

ABD lideri İngiltere'ye iki F-35 filosu daha konuşlandıracaklarını, İspanya'daki Amerikan savaş gemisi sayısının da dörtten altıya çıkacağını duyurdu.

11.10 : Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa lideri Emmanuel Macron'da başbaşa bir görüşme gerçekleştirdi.

Dünya NATO zirvesini izledi Gözler Erdoğandaydı

10.35 : Zirveye ev sahipliği yapan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Rusya'nın NATO tarafından 'ana tehdit' olarak yeni stratejik konseptte tanımlanacağını söyledi.

Sanchez, NATO'nun Rusya lideri Vladimir Putin'e güçlü bir mesaj göndereceğini de aktardı: Kazanamayacaksın!

10.15 : NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirvenin ikinci günü yaptığı açıklamada Finlandiya ve İsveç'in üyeliklerinin hızla onaylanmasını beklediğini söyledi.

Gazetecilere konuşan Stoltenberg, "Eşi görülmemiş bir hızla Finlandiya ve İsveç'in ittifaka üyeliğe davet eden bir karar vereceğiz" dedi.

İki İskandinav ülkesinin üyelik başvurularının NATO üyesi 30 ülkenin parlamentosunda onaylanacağını hatırlatan Jens Stoltenberg, müttefiklerin söz konusu onay işlemini de hızla yapacağını kaydetti.