Dünya Çernobil’de kansere karşı direnç geliştirdiler! Kaçın kurdu bunlar?

Çernobil’de kansere karşı direnç geliştirdiler! Kaçın kurdu bunlar?

12.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

26 Nisan 1986’da Sovyetler Birliği’ne bağlı Ukrayna’nın Pripyat şehri yakınındaki Çernobil Nükleer Santrali’nde çok büyük bir patlama olmuş, o sırada 31 kişi ölmüş, bölgede yaşayanlar tahliye edilmişti. Ama sonra bölgeye yayılan radyasyonun neden olduğu kanserden ölümler de dahil edilince can kaybı 100 bine yaklaşmıştı.

Çernobil’de kansere karşı direnç geliştirdiler Kaçın kurdu bunlar

Yeni bir araştırma ise Çernobil civarında yaşayan kurtların 1986’daki patlamadan sonra kansere karşı direnç geliştirdiğini ortaya çıkardı. ABD’de Princeton Üniversitesi’nde evrimsel biyolog olan Cara Love ve ekibi, Çernobil Tahliye Bölgesi’ndeki (CEZ) kurtların kansere karşı direnç gösteren genetik olarak değiştirilmiş bağışıklık sistemlerine sahip olduğunu buldu.

Haberin Devamı

Radyasyondan etkilenmiyorlar

Araştırmacılar, Çernobil civarında yaşayan mutasyona uğramış kurtların DNA’larıyla değişime uğramayan kurtların DNA’larını karşılaştırdı. Sonuçlar, Çernobil kurtlarının ölümcül radyasyon almalarına rağmen bu radyoaktif maddeye karşı dirençli olduklarını gösterdi. Analiz, kanserle bağlantılı bazı genlerin yeni mutasyonlara sahip olduğunu gösterirken, hayvanların radyasyondan korunmak için evrimleştiği belirtildi. 

Yazarlar