Dünya Çin'de polis evlere el koymaya başladı! İlk karantina ölümleri duyuruldu, gıda krizi büyüyor

Çin'de polis evlere el koymaya başladı! İlk karantina ölümleri duyuruldu, gıda krizi büyüyor

18.04.2022 - 12:35 | Son Güncellenme:

Pekin yönetimi, Şanghay'da pandemi önlemleri kapsamında Mart ayı sonunda alınan karantina kararının ardından koronavirüs nedeniyle üç kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ülkede ekonomi için alarm çanları çalmaya başlarken, polisin insanların evlerine el koymaya başladığına dair haberler geliyor.

Çinde polis evlere el koymaya başladı İlk karantina ölümleri duyuruldu, gıda krizi büyüyor

Geçen aya kadar diğer Çin şehirlerinden daha rahat bir yaklaşım benimseyen Şanghay'da ilk kez bu kadar katı kısıtlamalar getiriliyor. Şehirdeki insanlar evlerine kapatıldı; birçoğu yemek ve suyu sipariş etmek, hükümetin sebze, et ve yumurta bırakmasını beklemek zorunda. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, öfkeli şehir sakinlerinin gıda kıtlığı ve yetersiz tıbbi malzeme ile ilgili şikayetleri görüldü. Mart 2021'de vaka sayıları yaklaşık bin 800'e yükselse bile, Şanghay'da tam bir karantina uygulanmamıştı.

Haberin Devamı

ÖLÜM NEDENLERİ AÇIKLANDI

Şanghay'ın sağlık komisyonu tarafından yapılan açıklamada, hayatını kaybedenlerin 89 ile 91 yaşları arasında ve aşısız oldukları belirtildi. Sağlık yetkilileri, 60 yaş üstü vatandaşların sadece yüzde 38'inin tam aşılı olduğunu açıkladı. Şehirde toplu testler yapılmaya devam edecek. Bu da çok sayıda Şanghaylı için sıkı önlemlerin devam edeceği anlamına geliyor. Ölümlerle ilgili yapılan duyuruda, "hastaların tüm çabalara karşın Pazar günü hastanede öldüğü" söylendi. Hayatını yitiren üç kişinin başka sağlık sorunları olduğu da eklendi.

HUZURSUZLUK ARTIYOR: BU KADARI GEREKLİ Mİ?

Son haftalarda çok sayıda kişi sosyal medyada, kısıtlamalar ve evlerindeki gıda ürünlerinin yetersizliğinden şikayet ediyor. Günde 20 bin vakanın tespit edildiği kentte karantina için yeterli alan bulmak zorlaşıyor. Yetkililer fuar alanları ve okulları karantina merkezlerine çevirerek ihtiyacı karşılamaya çalışırken kent sakinleri bu boyuttaki önlemlerin gerekliliğini sorguluyor. Geçen aya kadar artan enfeksiyon oranlarına karşı daha küçük ve yerel karantinalarla mücadele eden Şanghay'da ilk kez şehir çapında karantina uygulanıyor. Daha önce tüm şehir yerine her biri birkaç yüz kişiyi barındıran toplu konutlar karantinaya alınıyordu ve bir süre için bu yöntem işe yarıyor gibi göründü.

Haberin Devamı

'AÇLIKTAN ÖLÜYORUZ': EN UFAK EYLEM GÖZALTIYLA SONLANIYOR

Şanghay'da bazı sakinlere et ve sebze içeren devlet gıda paketleri verildi ancak internette ürünler tükendi, teslimat hizmetleri de talebi karşılayamadığı için birçok insan pirinç ve diğer temel ihtiyaçları edinebilmek için mücadele ediyor. Küçük çaplı olarak sokağa çıkıp eylem yapmak isteyenler polis tarafından hızlı bir şekilde gözaltına alınıyor. Kullanıcılar tarafından yüklenen videolar çok kısa süre içerisinde devlet görevlileri tarafından silinse de Şanghay sakinleri bu görüntülerde "Yiyecek yok", "açlıktan ölüyoruz" mesajları veriyor. Şanghay'a giriş ve çıkışlar büyük ölçüde durma noktasına geldi ve genellikle hareketli olan şehir sokakları, polis, sağlık çalışanları ve test için rapor veren sakinler dışında terk edildi. 

Haberin Devamı

POLİSLER EVLERE EV KOYMAYA BAŞLADI, İNSANLAR YALVARIYOR

Kentte sıkı karantina uygulaması zaman zaman yetkililerle halkı karşı karşıya getiriyor. Sosyal medya platformlarında, Şanghay kentinde özel giysili polislerin, Covid-19 hastası olduğu söylenen bazı kişilerden evlerini teslim etmelerini istediği iddia ediliyor. Polislerle vatandaşlar arasında arbede yaşandığını gösteren videolar Çinli sosyal medya sitesi Weibo gibi platformlarda tepkiyle karşılanıyor. Weibo kullanıcıları, yerel yetkililerin Pudong bölgesindeki bazı konutlara Covid-19 hastaları için el koyduğu ve apartman sakinlerinin ise polise evlerini almaması için yalvardığını gösteren videolar paylaştı. Bir Weibo kullanıcısı, yetkililerin önce sadece boş binaları kullandığını, ancak son günlerde diğer binalardaki kiracıları da dairelerini boşaltmaları için bilgilendirmeye başladığını aktardı. Bazı video kliplerinde polisin eylemcilere müdahale ederek tutukladığı görülüyor. Bir videoda sakinler, polisi halkı dövmekle suçlarken, polisin birkaç kişiyi tutukladığı yer alıyor. Evlerinden çıkarılanların farklı bir yere nakledilip edilmedikleri bilinmiyor. 

Haberin Devamı

 

EKONOMİDE ÇANLAR ÇALIYOR: 'KARANTİNANIN TAM ETKİSİNİ HİSSEDECEK'

Resmi rakamlara göre, şehirde 3 haftadır devam eden sokağa çıkma yasağının etkisiyle Çin'de tüketici harcamaları düşerken işsizlik oranı arttı. Ülke çapında Mart ayında işsizlik bir önceki yıla göre yüzde 5.8'e yükseldi. Bu, pandeminin başlangıcından bu yana görülen en yüksek seviye. Rakamlar, karantinalar ve Ukrayna'daki savaşın etkisiyle Çin ekonomisinde keskin bir yavaşlama olacağına işaret ediyor. Singapur merkezli OCBC Bank'ta Çin Araştırmaları Başkanı Tommy Xie BBC'ye verdiği demeçte, Mart ayının ikinci yarısında başlayan karantinaların şimdiye kadar ekonomi üzerinde "sınırlı" bir etkiye sahip olduğunu belirtti ve "[Çin] karantinanın tam etkisini hissedecek. Şanghay'da beklenenden daha uzun süren karantinaların Çin'in diğer bölgelerinde de uygulandığı göz önüne alındığında, Nisan ayındaki etkinin daha da derinleşmesi muhtemel" dedi.