Dünya Çok nadir görülen 'gizemli tümör' kabusunuz olmasın! Aynı anda 100 kişide çıktı

Çok nadir görülen 'gizemli tümör' kabusunuz olmasın! Aynı anda 100 kişide çıktı

09.06.2022 - 10:09 | Son Güncellenme:

ABD'de yaşanan gelişme akıllara durgunluk verdi. Aynı bölgede yaşayan 100 kişide görülmesi çok nadir olan beyin tümörü keşfedildi. Beyin tümörüne rastlanan kişilerin ortak bağlantısı ise ağızları açık bıraktı.

ABD New Jersey'de yaşayan 50 yaşındaki Al Lupiano beyin tümöründen kurtuldu. Ancak aynı kanserden geçtiğimiz şubat ayında 44 yaşındaki kız kardeşi vefat etti. Acılı ağabeyin şimdiki amacı ise kardeşine ölüm döşeğindeyken söz verdiği gibi bu yaşananlara sebep olan gerçeği ortaya çıkarmak. Üstelik yaşananlar sadece bununla da sınırlı değil. Yakın zamanda Al Lupiano'nun karısına da nadir görülen bir beyin tümörü teşhisi kondu. Aynı gün Lupiano, küçük kız kardeşi Angela DeCillis'in de beyin kanseri olduğunu öğrendi.

Haberin Devamı

Lupiano'ya 1990'ların sonlarında, 27 yaşındayken bir beyin tümörü teşhisi konmuştu ve o bu hastalığı yenmişti. CBS News'in gündeme taşımasının ardından tüm ülkede konuşulan bu gizemle ilgili TikTok videosu da sadece 24 saat içinde 2,2 milyondan fazla görüntüleme alarak viral oldu.

Çok nadir görülen gizemli tümör kabusunuz olmasın Aynı anda 100 kişide çıktı

Peki 50 yaşındaki Lupiano'nın kardeşinin ölümüne sebep olan ve karısında da görülen hastalığın nedeni neydi? Al Lupiano'da da son derece nadir olarak görülen kötü huylu beyin tümörü gelişmişti. Bunun en ilginç olan yanı kendi gibi Woodbridge Township Okul Bölgesi'ndeki Colonia Lisesi'nden mezun olan karısı ve kız kardeşinin de aynı kansere yakalanmış olmasıydı. Lupiano geçtiğimiz ay, bölge halkına okulla bağlantılı benzer teşhislere maruz kalmış başka insanları tanıyıp tanımadıklarını sormak için bir Facebook grubu kurdu. Sonuç olarak Lupiano, 6 haftadan kısa bir süre içinde okulla bağlantısı olan 94 kişiye beyin tümörü teşhisi konulduğu bilgisine ulaştığını söylüyor.

Haberin Devamı

'ÖNEMLİ BİR KEŞİF'

New Jersey'nin önde gelen nöro-onkologlarından biri olan Dr. Sumul Raval, "Böyle bir şey bulmak önemli bir keşif" diyerek derhal bu durumun araştırılması çağrısında bulundu. Bu olayı tartışmaya açan TikTok videosu ise çarşamba günü popüler bir isim olan Dr. Joe Whittington tarafından yayınlandı.

Whittington, eski Colonia Lisesi personeli ve öğrencilerinde görülen beyin tümörlerinin birçoğunun, beyin dokusuna yayılan agresif bir kanser olan glioblastoma multiforme olduğunu iddia etti. Bu kanser türü ise oldukça nadir görülüyor.

Çok nadir görülen gizemli tümör kabusunuz olmasın Aynı anda 100 kişide çıktı

Aynı zamanda TikTok videosunun ardından pek çok kişi paniğe kapılarak küf, zehirli atık ve çevredeki baz istasyonlarının buna sebep olabileceğini iddia eden bir dizi komplo teorisi paylaştı. Lupiano ise bu konuyla ilgili şunları söyledi:

"Endişe verici bulduğum şey, beyin tümörlerinin sebebinin çevresel bir etmene bağlı olması. Hastalığa sebep olan şey kirli su değil, hava değil, toprakta olan bir şey değil. Bazı kötü alışkanlıkların yol açtığı bir şey."

Lupiano, okulun Middlesex Numune Alma Tesisi'nde, Manhattan Projesi'nin yönetimi altında uranyum cevheri geliştirmek için kullanılan bir alanın 19 km'den daha az uzaklıkta olduğunu söylüyor. Aynı zamanda Colonia Lisesi'nin inşa edildiği aynı yıl olan 1967'de Middlesex Numune Alma Tesisi kapatıldı. Lupiano, o toprağın bir kısmının okul arazisinde kullanılıp kullanılmadığını ya da kirli toprağın yüzeye çıkıp çıkmadığını merak ediyor.