Dünya Devlet liderlerini utandıran 32 trilyon

Devlet liderlerini utandıran 32 trilyon

06.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

ICIJ’nin açıkladığı belgelere göre 170 ülkeden 130 ismin offshore hesaplarında 32 trilyon doları bulunuyor. Belgeler, vergi kaçakçılığına savaş açan İngiltere, Fransa, Rusya gibi ülkelerin liderlerini zora soktu.

Devlet liderlerini utandıran 32 trilyon

ABD’nin diplomatik yazışmalarını yayımlayan Wikileaks’in ardından dünya gündemi şimdi de “Offshore-leaks” ile sarsılıyor. Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsoriyumu’nun (ICIJ) posta adresine gönderilen 260 gigabyte büyüklüğündeki belgeler, offshore bankalarda hesapları bulunan ve vergi kaçırmak için paravan şirketler kuran 170 ülkeden 130 bin zenginin ismini ifşa ediyor. ICIJ, 40 ülkeden 86 gazeteciden yardım alarak 15 ay boyuca büyük bir gizlilik içinde belgeleri inceledi. 30 yılı kapsayan milyonlarca belge; siyaset, iş ve sanat dünyasından 130 ismin başta Britanya Virgin Adaları olmak üzere offshore merkezlerine 32 trilyon dolar aktardığını gösteriyor. Belgelerden mega zenginlerin lüks mülk ve sanat eserleri alırken vergi ödememek için alımlarını offshore hesaplar üzerinden yaptıkları anlaşılıyor.
ICIJ’nin internet sitesinde yayımlanan belgelerin ilk bölümünde Almanya, İngiltere, İtalya, Yunanistan, Rusya, İsviçre gibi ülkelerden isimler yer alıyor.

‘İngiltere için kara leke’
Belgeler şimdiden isimlerin açıklandığı ülkelerde deprem etkisi yarattı. Hesapların büyük bölümünün Britanya toprağı olan Virgin Adaları’nda bulunması, G-8 zirvesine ev sahipliğ yapmaya hazırlanan Başbakan David Cameron’ı zora soktu. Koalisyon ortağı Liberal Demokrat Parti, Virgin Adaları’ndaki finansal gizliliğin “İngiltere için kara leke” olduğunu söylerken aynı partiden Lord Oakeshott, “Cameron, Virgin Adaları’nın milyarlarca kara parayı yutmasına izin verirken nasıl G8 zirvesinde büyük şirketlerin vergilerini ödemesi gerektiğini söylecek?” dedi.

Gazprom genel müdürü
Belgeler nedeniyle başı ağrıyan bir diğer isim ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin. Putin’in, kısa bir süre önce engellenmesi için yasa tasarısı hazırladığı offshore hesaplarını, yakın çevresindeki önemli isimlerin kullandığı ortaya çıktı. Belgelere göre, Başbakan Yardımcısı Igor Shuvalov’un eşi Olga Shuvalova, ülkenin en büyük enerji firması Gazprom’un Genel Müdürü Boris Paikin ve yönetim kurulu üyesi Valery Golubev’in offshore hesapları bulunuyor.

Malvarlıkları açıklanacak
Geçen yılki seçim kampanyasında mali hesapları yöneten Jean-Jacques Augier’in offshore hesabı olduğunun ortaya çıkmasının ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise ‘görevdeki bütün bakanların, milletvekillerinin ve senatörlerin malvarlıklarını açıklamasını’ istedi.

Haberin Devamı

Gürcistan Başbakanı da listede

Belgelerde ismi yer alan son isim Gürcistan Başbakanı Bidzina İvanişvili oldu. Belgelere göre İvanişvili’nin 2006’dan bu yana Panama’da offshore hesabı bulunuyor. 6.4 milyar dolar serveti ile Gürcistan’ın en zengin ismi olan iş adamı kökenli politikacı, Forbes’a göre de dünyanın en zengin 153’üncü kişisi. Listede Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve ailesi, İspanya’nın en büyük sanat koleksiyoncusu Barones Carmen Thyssen-Bornemisza, Doğu Alman istihbaratının eski müdürünün oğlu Franz Wolf yer alıyor. Filipinler ise eski diktatör Ferdinand Marcos’un kızı Maria Marcos’un offshore hesabı olduğu iddiasını araştıracak.