Dünya ‘Dikkat! Kovid-19 hızla yayılıyor’

‘Dikkat! Kovid-19 hızla yayılıyor’

14.01.2024 - 06:54 | Son Güncellenme:

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kovid-19’un küresel olarak hâlâ önemli risk oluşturduğunu belirterek, dünyanın her yerinde Kovid-19 patojeninin yayılmaya devam ettiğini açıkladı.

‘Dikkat Kovid-19 hızla yayılıyor’

DSÖ’nün pandemi hazırlığı uzmanlarından D. Maria Van Kerkhove, X üzerinden yaptığı paylaşımda, Kovid-19’un toplumda ortaya çıkardığı riskin küresel olarak yüksek olduğunu belirtti. Van Kerkhove, vaka bazlı raporlamanın güvenilir belirteç olmadığını, dünyanın her yerinde Kovid-19 patojeninin yayılmaya devam ettiğini aktardı.

Haberin Devamı

1 AYDA 10 BİN ÖLÜM

DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus da Noel ve yeni yıl kutlamaları nedeniyle öne çıkan koronavirüsün JN.1 varyantının küresel çapta yayıldığını ve Kovid-19 vakalarının arttığını bildirdi. Tedros, aralık ayında yaklaşık 10 bin ölümün rapor edildiğini, ay boyunca hastaneye yatışların ise bu tür eğilim bilgilerini paylaşan yaklaşık 50 ülkede yüzde 42 arttığını dile getirdi. Bu veriler çoğunlukla Avrupa ve Amerika’daki ülkeler tarafından paylaşılıyor.

‘KABUL EDİLEMEZ’

DSÖ Genel Sekreteri Ghebreyesus, “Kovid-19 nedeniyle bazı ülkelerde toplam 10 bin ölüm olması, pandeminin zirve yaptığı dönemden çok daha az olsa da önleyebilme imkanları nedeniyle artık kabul edilemez” dedi. Ghebreyesus, raporlama yapılmayan ülkelerde de vaka artışının “kesin” olduğunu vurgularken, hükümetleri gözetimi sürdürmeye çağırdı, tedavi ve aşılara sürekli erişimin de sağlamasını önerdi.