Dünya İşte dünyayı en çok kirleten 5 ülke! ‘Cehennem gibi ısınacak’

İşte dünyayı en çok kirleten 5 ülke! ‘Cehennem gibi ısınacak’

22.11.2023 - 06:45 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler, “COP28 İklim Zirvesi” öncesinde, Dünya’nın üç derecelik bir iklim ısınmasıyla “cehennem gibi” olacağı uyarısı yaptı. Kuruluş, tek çarenin karbon emisyonlarını çok azaltmak olduğunu ifade etti.

İşte dünyayı en çok kirleten 5 ülke ‘Cehennem gibi ısınacak’

28’inci Birleşmiş Milletler (BM) İklim Konferansı (COP28) 30 Kasım - 12 Aralık tarihleri arasında Dubai’de düzenlenecek. BM, zirve öncesi karbon emisyonlarının düşürülmesi yerine artırılması nedeniyle Dünya’nın ısınma sınırını aşma yolunda hızla ilerlediğini açıkladı. Açıklamada, 3 derecelik bir iklim ısınmasıyla karşı karşıya olan yeryüzünün “cehennem gibi sıcak” olacağı uyarısı yapıldı.

Haberin Devamı

Bugüne kadar gerçekleşen 1,4 derecelik artışın bedelinin sıcak hava dalgaları, seller, kuraklıklar, ölümler ve geçim kaynaklarının azalması olduğu; 3 derecelik artışta felaket yaşanacağı belirtildi. BM Genel Sekreteri António Guterres de defalarca Dünya’nın “ cehennem gibi ” bir geleceğe doğru gittiğini söyledi!

Raporda, Dünya’yı kurtarmanın tek yolunun, havanın ısınmasına neden olan karbon emisyonlarını rekor derecede azaltmak olduğu ifade edildi. Gelişmekte olan ülkelerin mali ve teknik destek almaları koşuluyla taahhüt ettikleri emisyon kesintilerinin uygulamaya konulmasının, sıcaklık artışını 2,5 derece düşüreceği hatırlatıldı. Raporda, uluslararası kabul görmüş 1,5 derecelik sıcaklık artışını sağlayabilmek için 2030 yılına kadar halihazırda öngörülen toplam 22 milyar ton karbondioksitin azaltılması gerektiği belirtiliyor. Bu, küresel emisyonların yüzde 42’sine tekabül ediyor ve dünyayı en çok kirleten beş ülkenin üretimine eşdeğer. Karbon emisyonlarıyla dünyayı en çok kirleten ülkeler Çin, ABD, Hindistan, Rusya ve Japonya.