Dünya Gazze için diplomasi turu

Gazze için diplomasi turu

07.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı yürüttüğü harekat devam ederken, savaşın sona ermesine yönelik diplomatik çabalar son günlerde hız kazandı.

Gazze için diplomasi turu

Nitekim ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell konuyla ilgili görüşmelerde bulunmak adına bölgeye geldi. İlk olarak Türkiye’ye gelen Blinken’ın Yunanistan’ın ardından İsrail’e geçmesi bekleniyor. Bu, Blinken’ın savaşın başlamasından bu yana Ortadoğu’ya yaptığı dördüncü ziyaret oluyor.

Haberin Devamı

İsrail yönetiminin Gazze’de savaş sonrasıyla ilgili planına ABD’nin tepkisi merak edilirken, Amerikan basınında yer alan haberlere göre, 7 Ekim’den bu yana İsrail’e büyük destek veren ABD, Ortadoğu’da daha geniş bir çatışmanın önlenmesi için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetinden bazı tavizler istiyor. ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın İsrail ziyareti sırasında aşırı sağcı bakanları dizginlemesi için Netanyahu’ya baskı yapması bekleniyor.

Nitekim Gazze’de sivil yönetimin Filistinlilere bırakılmasını öngören plan özellikle aşırı sağcı siyasiler tarafından büyük tepkiyle karşılanmıştı. Gazze’de yönetimin Filistinlilere bırakılmaması ve Yahudi yerleşimcilerin de bölgeye geri dönmesini talep eden aşırı sağcılar, planın açıklanmasıyla birlikte büyük rahatsızlık yaşamıştı.

Haberin Devamı

Hizbullah’tan ‘misilleme’

Lübnan Hizbullahı, Hamas’ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri’ye yönelik suikasta misilleme olarak İsrail ordusuna ait bir askeri üssün 62 roketle hedef alındığını açıkladı. Açıklamada, suikasta “ilk tepki” olarak İsrail’in Meron hava üssüne 62 roket atıldığı bildirildi.

Saldırının ardından İsrail’in kuzeyinden siren sesleri yükseldi. İsrail Savunma Kuvvetlerinden (IDF) yapılan açıklamada ise Lübnan’dan İsrail’in kuzeyindeki Meron Dağı bölgesine 40 civarında roket atıldığı, ordunun roket saldırısından sorumlu olduğu belirtilen gruba karşı saldırı gerçekleştirdiği ve Lübnan’daki Hizbullah noktalarını hava saldırılarıyla hedef aldığı aktarıldı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hizbullah ile süren gerilimin sona ermesine yönelik yürütülen diplomatik çabalarda zamanın daraldığını belirterek, İsrail’in yakında Hizbullah’a karşı büyük bir askeri saldırı başlatabileceğini söylemişti.