Dünya Gazze’de ateşkes

Gazze’de ateşkes

21.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hamas ile İsrail, Gazze’de ateşkes konusunda anlaştı. Mısır arabuluculuğunda varılan ateşkes gece 02.00’de başladı.

Gazze’de ateşkes

İsrail Güvenlik Kabinesi, abluka altındaki Gazze Şeridi’nde 10 Mayıs’tan bu yana devam eden saldırılara son verilerek ateşkese gidilmesi için yapılan oylamayı kabul etti. Dün akşam toplanan kabinenin, Gazze’den İsrail’e atılan roket atışlarının son bulması şartıyla, ateşkes oylamasını oy birliğiyle kabul ettiği ifade edildi. Ateşkes kararının gece 02:00’de yürürlüğe girdiği belirtildi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, “Ateşkes, Mısır’ın önerisine dayanarak karşılıklı ve koşulsuz olarak kabul edildi” denildi. İsrail basını ise, anlaşmanın Kudüs ve Şeyh Cerrah konusunda herhangi bir madde içermediğini yazdı.

Haberin Devamı

‘Zafer’ nitelemesi

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise, Mısır tarafının Hamas yönetimine İsrail’in ateşkes kararını bildirdiğini ifade ederek, “Bu savaş, Filistin direnişinin İsrail’e karşı zafere ulaştığını ispat etmiştir” dedi. İsrail’in sonunda saldırıyı durdurmak zorunda kaldığını savunan Zuhri, “Sonunda düşman, halkımıza ve Kudüs’e yönelik saldırıyı durdurmak için boyun eğmek zorunda kaldı. Her durumda Filistin halkımızı korumaya kararlıyız ve işgal devletine ‘geri dönerseniz döneriz!’ diyoruz” ifadesini kullandı. Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu da “İşgal, Filistin direnişinin saldırılarının önünde duramadı ve kaçtı. İstediğini elde edemedi. Direniş, halkımızın ve kutsal yerlerin koruyucusu olmaya devam edecek” açıklamasını yaptı. Hamas lideri İsmail Heniyye’nin Basın Danışmanı Tahir  En-Nunu da “İşgal devleti ateşkese bağlı kaldığı  müddetçe Filistin direnişi de ateşkese uyacak” dedi.

Haberin Devamı

Kahire’den iki heyet

Öte yandan Mısır’ın İsrail ve Filistin’e iki ayrı heyet göndereceği bildirildi. Mısır hükümetinden yapılan açıklamada, Kahire’den heyetlerin ateşkesle ilgili ilave önlemlerin uygulanmasını görüşmek üzere İsrail ve Filistin topraklarına gideceği kaydedildi.

Gazze’ye yönelik 10 Mayıs’tan bu yana devam eden İsrail saldırılarında 65’i çocuk, 39’u kadın 232 Filistinli hayatını kaybederken, Hamas’ın attığı roketler nedeniyle 12 İsrailli yaşamını yitirmişti.

‘Trajedi değil mi’?

Demokrat Senatör Bernie Sanders, ABD’de Cumhuriyetçi bazı senatörlerin “İsrail’e tam destek çağrısı” yapan tasarısına karşı çıkarken, İsrail ile Filistin’e acil ateşkes çağrısı yapan farklı bir tasarıyı ABD Senatosu’na sundu. Sanders, sunuş konuşmasında Senato’ya, “12 masum İsraillinin hayatını kaybetmesi gerçekten bir trajedidir. Peki ya 64’ü çocuk, 38’i kadın 227 Filistinlinin hayatını kaybetmesi trajedi değil mi?” sorusunu sordu. Sanders, hem Hamas’ın hem de İsrail ordusunun sivillerin hayatını tehlikeye attığını düşündüğünü ifade etti.

Aşırı sağcı çetelerin grupları kapatıldı

İsrailli aşırı sağcıların, ülkede yaşanan çatışmalar sırasında sosyal medya uygulamaları üzerinden gizli gruplar kurarak Filistinlilere yönelik saldırıları organize ettikleri tespit edildi. Sky News’in haberine göre, İsraillilere ait olduğu belirlenen “Savaş grubu” ve “Araplara ölüm” gibi grupların Telegram hesapları kapatılmıştı. Telegram’la birlikte Facebook ve WhatsApp üzerinden de örgütlenen bazı grupların, aşırı sağcı ‘Yahudi Gücü’ partisiyle ilişkili olduğu görülüyor.