Dünya Gazze'deki savaşta son dakika! İsrail ateşkes şartını açıkladı

Gazze'deki savaşta son dakika! İsrail ateşkes şartını açıkladı

27.11.2023 - 17:22 | Son Güncellenme:

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin bitmesine artık saatler kaldı. Tel Aviv yönetimi ise 4 gündür devam eden anlaşmanın uzaması için şartını açıkladı.

Gazzedeki savaşta son dakika İsrail ateşkes şartını açıkladı

CNN International'e konuşan İsrailli gazeteci Yaakov Katz canlı yayında İsrail'in ateşkesi uzatma şartını açıkladı. Rosemary Church'un sunduğu haber programına Kudüs'den bağlanan Katz, Hamas'ın her gün 10 rehineyi daha serbest bırakması halinde İsrail'in ateşkesi uzatacağına dair yetkililerden bilgi aldığını aktardı.

Haberin Devamı

Sunucu ile Katz'ın arasında geçen konuşmanın detaylı hali şöyle:

Rosemery Church: Ateşkesin muhtemelen son günü, İsrail tarafından bakıldığında hükümet ateşkesin uzaması ve insani yardımların devam etmesi için sinyal verdi bu konuyla ilgili görüşleriniz neler?

Yaakov Katz: Elbette İsrail Hamas'ın elindeki rehineleri geri almak için yapabileceği her şeyi hayata geçirmek istiyor. Bugün ateşkesin dördüncü günü, toplamda 50 esire karşı İsrail 150 Filistinliyi serbest bıraktı.

İSRAİLLİ GAZETECİ SIZDIRDI

Kabinede yapılan tartışmalara göre Hamas'ın her gün 10 rehineyi bırakması halinde ateşkes en azından bir hafta daha uzayacak. Buradaki ikilem şu; eğer Hamas 10 değil de 'Size 5 veya 4 esir verebiliriz' derse ne olacak, İsrail ne yapacak?
Çünkü, İsrail ordusu savaşı Gazze'nin güneyine taşımak istiyor, ama diğer taraftan baktığınızda rehinelerin teslim edilmesi sayıları az olsa dahi büyük bir ilerleme. Bunlar önümüzdeki günlerde karşılaşacağımız ikilemlerden sadece bazıları.

Haberin Devamı

Gazzedeki savaşta son dakika İsrail ateşkes şartını açıkladı

"REHİNELERİN HAYATINA RAĞMEN SALDIRILAR SÜRECEK"

Rosemery Church: Evet, bende bunu konuşmak istiyordum, İsrail'in bu savaşta hedefleri var; Bunlardan biri rehinelerin güvenli geri dönüşü, diğeri de Hamas'ı tamamen yok etmek. Bunlar aslında aralarında 'zıtlık' bulunan hedefler. İsrail'in ikinci hedefi kapsamında rehinelerin hayatlarının tehlikeye girme olasılığı artıyor bu konuyla ilgili ne söylersiniz?

Yakkov Katz: Bu konuda haklısınız, elbette burada bir zıtlık var ancak o kadar da önemli değil. Birinci hedef zaten ikinci hedefi destekliyor, Hamas'ın hissedeceği askeri güçle beraber rehinelerin serbest kalması ve yeni bir ateşkesin ilan edilmesi mümkün, bundan şüphe duymuyorum. İsrail'in askeri olarak ilerleyişini sürdürmesi benim açımdan zorunlu gözüküyor. Bu ilerleyişle beraber mecburi ateşkesler ilan edilmeye devam edecek, ve rehinelerin serbest bırakılması da hemen ardından gelecek.

Şöyle düşünelim rehinelerin serbest bırakılması hala devam ediyor, sonrasında peki ne olacak? En iyi senaryo nedir? Hamas'ın Gazze'nin güneyinde hala aktif olduğunu biliyoruz, yüzlerce savaşçısıyla birlikte özel askeri üsleri bulunuyor. Karışıklıklar bununla da bitmiyor, Gazze'nin güneyinde on binlerce sivil yaşıyor. Askeri açıdan neler olacağını öğreneceğimiz en kritik günlere geldik.

Haberin Devamı

Gazzedeki savaşta son dakika İsrail ateşkes şartını açıkladı

NETANYAHU RESMEN DUYURDU: OLUMLU BULUYORUM

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Gazze'nin kuzeyinde İsrail askerleriyle bir araya geldi. Burada İsrail askerlerine de hitap eden Netanyahu, "Sonuna kadar devam edeceğiz, 'zafere' kadar. Bizi kimse durduramayacak." ifadelerini kullandı. Ayrıca İsrail ordusunun sosyal medya paylaşımında, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin, ateşkes sonrası saldırıların devam edeceğini onayladığı belirtildi.

İsrail Başbakanı Netanyahu ABD Başkanı Joe Biden ile telefonla görüştü. Biden ile arasında geçen konuşma hakkında açıklama yapan Netanyahu Hamas'ın serbest bırakacağı her 10 İsrailli esire karşılık, "insani aranın" bir gün uzatılmasına ilişkin çerçeveyi "olumlu bulduğunu" belirtti.

Yazarlar