Dünya Mars'ta kullanılan helikopter! Görüntüyü NASA yayınladı

Mars'ta kullanılan helikopter! Görüntüyü NASA yayınladı

23.04.2023 - 11:21 | Son Güncellenme:

NASA Mars gezegeninde kullandığı minik helikopterin fotoğrafını yayınladı. Türkçe anlamı 'Hüner' olan helikopter dünyada büyük ilgi topladı.

Marsta kullanılan helikopter Görüntüyü NASA yayınladı

NASA'nın Mars'taki uzay aracı Perseverance, minik helikopter Ingenuity'nin fotoğrafını çekti. Uzay ajansı bu görseli "Ingenuity'nin ilk uçuşundan bu yana elde edilen en iyi fotoğrafı" diye niteledi.

Haberin Devamı

Perseverance, 16 Nisan'da helikopterin yaklaşık 23 metre yakınına gitti. Bu esnada çekilen ve salı yayımlanan fotoğrafta, helikopterin pervanesinde biriken Mars toprağı dikkat çekiyor.

Perseverance ve Ingeniuty'le ilgilenen NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı, biriken toza rağmen helikopterin durumunun iyi olduğunu bildirdi.

Minik helikopter Şubat 2021'de Perseverance'ın karnındaki bölmede Mars yüzeyine inmiş ve Kızıl Gezegen'de uçan ilk hava aracı unvanını almıştı.

Marsta kullanılan helikopter Görüntüyü NASA yayınladı

5 KEZ UÇMASI PLANLANIRKEN 50 KEZ UÇTU

Helikopterin sadece 5 kez uçması planlanıyordu ama ömrü düşünüldüğünden çok daha uzun oldu. Hava aracı 13 Nisan'da 50. kez Mars'ta havalandı. Ingenuity bu uçuşta 145,7 saniyede 322,2 metre yol kat etti. 15 metre havalanan araç, irtifa rekorunu da kırdı. 

Haberin Devamı

 NASA, Ingenuity'nin uçuş denemelerinden gelen bulgular ışığında yeni nesil helikopterler geliştirmeyi hedefliyor. Bu helikopterler mürettebatlı Mars görevlerinde kullanılacak.

Bu görevler sırasında astronotlar için yük taşıma işini üstlenecek ve uçurum, mağara, derin kraterler gibi ulaşılması zor yerleri inceleme görevlerini yerine getirecek.