Dünya Göz altındaki kırmızı noktadan şikayetçiydi, gerçek çok başka çıktı! Guinness'e girdiler

Göz altındaki kırmızı noktadan şikayetçiydi, gerçek çok başka çıktı! Guinness'e girdiler

03.05.2023 - 10:07 | Son Güncellenme:

Gözünün hemen altındaki kırmızı noktadan uzun bir zamandır şikâyetçiydi. Doktorların kendisine endişe edilecek hiçbir sebep olmadığını söylese de pes etmemeye kararlıydı. Son olarak geçtiğimiz günlerde yine doktorun kapısını çalan kadın tesadüf eseri hem başka bir gerçeği öğrendi hem de üniversitede çalışan dermatologların Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na girmesine sebep oldu.

Göz altındaki kırmızı noktadan şikayetçiydi, gerçek çok başka çıktı Guinnesse girdiler

Derleyen: Can Şişman / Milliyet.com.tr - Yıllardır gözünün altındaki kırmızı noktadan endişe duyuyordu. Seneler içinde daha da kızaran bu bölgenin tam da yüzünün en gözüken kısmında olsa ABD'de yaşayan Christy Staats'ın canını giderek daha da sıkıyordu. Arkadaşlarının tavsiyesiyle dermatologlardan randevu alan Staats'ın bütün hastane ziyaretleri olumlu sona eriyor, doktorlar ona endişe edilecek hiçbir şey olmadığını söylüyordu. Ancak Staats, kendisine hiçbir problem olmadığını söyleyen doktorları dinlememeye kararlıydı. Onun bu pes etmeyen ısrarlı tutumu ise aslında bir nevi hayatını kurtaracaktı.

Haberin Devamı

Göz altındaki kırmızı noktadan şikayetçiydi, gerçek çok başka çıktı Guinnesse girdiler

KARŞILAŞTIĞI MANZARA KARŞISINDA ŞOKE OLDU

ABD'de yaşayan Christy Staats, kendisine daha önce pek çok kez bir sorun olmadığı yönünde iç ferahlatan sözler söyleyen doktorları dinlememeye adeta ant içmişti. Bu kez soluğu Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nde dermatoloji profesörü olarak görev yapan Dr. Alexander Witkowski'nin muayenehanesinde almıştı. Dr. Witkowski'ye tıpkı daha önce gittiği birçok dermatologa söylediği gibi yüzündeki kırmızı lekeden ötürü geldiğini söyleyen Christy Staats, cildinde yolunda gitmeyen bir şey olduğuna emin olduğunu doktora anlattı.

Dr. Witkowski bir yandan Staats'ın yüzünü inceliyor, diğer yandan kadının daha önce pek çok kez doktora gittiğini ancak her defasında sağlıklı olduğu söylenilerek kadının eve yollandığını dinliyordu. Karşılaştığı manzara karşısında şaşkındı. Çünkü daha önce Christy Staats'ı muayene eden doktorların hepsi yanılmıştı. Christy Staats'ın yüzünde endişe verici bir durum vardı.

Haberin Devamı

KIRMIZI LEKE ASLINDA 'KİRAZ ANJİYOMU'YMUŞ

Dr. Alexander Witkowski, hastası Christy Staats'ın sağ yanağını incelerken yalnızca birkaç dakika içinde endişe verici bir nokta tespit etti. Ancak bu nokta, Staats'ın iddia ettiği gibi kırmızı nokta değil, bu kırmızı bölgenin hemen altındaki bir lekeydi. Öncelikle hastasının yıllardır şikâyetçi olduğu kırmızı lekenin aslında 'kiraz anjiyomu' olduğunu söyleyen Dr. Witkowski, bu kırmızı lekenin yaş ilerledikçe büyüdüğünü, birçok kişide görüldüğünü, hasta tarafından kaşındığı takdirde kanayabileceğini hastasına detaylı bir şekilde anlattı.

Kırmızı noktanın hemen altında başka bir problem olduğunu ve daha önce kadının gittiği hiçbir doktorun bunu fark edememesi karşısında şaşkın olduğunu hastasına aktaran Dr. Witkowski, kadının sağ yanağında gerçekten endişe edilecek bir nokta olduğunu söyledi. Uzun bir zamandır suratında bir problem olduğunu doktorlara anlatmaya çalışan Staats, Dr. Witkowski'nin söyledikleri karşısında şaşkındı.

Kiraz anjiyomu, derinin üzerindeki bir küçük, parlak kırmızı, kubbe şeklinde yer alır. Bu lezyon boyut olarak 0.5 ila 6 milimetre arasındadır. Genellikle birkaç tane sayıda sıklıkla göğüste ve kollarda bulunur ve yaş ilerledikçe sayı olarak artar. Bu yaralar hasta tarafından kaşındığı takdirde kanama yapabilir.

Göz altındaki kırmızı noktadan şikayetçiydi, gerçek çok başka çıktı Guinnesse girdiler

0.65 MİLİMETRE OLARAK ÖLÇÜLDÜ

Tespit esnasında önce Dr. Witkowski sadece 150 dolarlık (2 bin 920 TL) bir cihaz sayesinde Staats'ın yüzündeki şüphe uyandıran noktanın görüntüsünü kaydetti, ardından ise konfokal mikroskobu ile hücreler detaylı bir şekilde gözlemlendi. Yapılan incelemeler sonucunda Christy Staats'ın suratında bugüne kadarki en küçük cilt kanseri tespit edildi.

Haberin Devamı

Kadının gözünün altındaki kötü huylu nokta sadece 0.65 milimetre olarak ölçüldü. Bu küçük noktanın, cilt kanserinin en ölümcül türü olan melanom olduğu fark edildi. İnsan gözüyle neredeyse görülemeyen bu küçük nokta, önce Dr. Witkowski'nin şüpheci bakışları ardından ise ekibinin araştırması sonucunda tespit edilmiş oldu.

EN ERKEN EVREDE FARK EDİLDİ

Dr. Witkowski ve ekibinin yaptığı tespit, Dünya Dermatoloji Kongresi başkanı ve İtalya'nın başkentindeki La Sapienza Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Dr. Giovanni Pellacani tarafından da incelendi ve doğrulandı. RFM alanında önde gelen bir uzman olan Dr. Pellacani da Dr. Witkowski ve ekibinin tespitine onay verdi.

Christy Staats'ın yüzündeki lekenin 'melanom evre 0' olarak da adlandırılan en erken evre olduğu fark edildi. En erken evrede olunması, kanser hücrelerinin cildin henüz derinlere nüfuz edilmediği, yani Christy Staats'ın doktor doktor gezmesine rağmen cilt kanseri olduğunun ilk defa Dr. Witkowski tarafından üstelik de erken teşhisle tespit edildiği anlamına geliyordu.

Haberin Devamı

En erken evre melanom evre 0 olarak belirtilir (in situ melanom) ve melanomda evreler 0 ila 4 arasında değişkenlik gösterir. Evreye ait sayı ne kadar düşükse kanser o kadar az yayılmış demektir. Her hastanın melanom deneyimi farklı olmasına rağmen benzer evrelere sahip hastalarda benzer bir görünüm vardır ve genellikle aynı şekilde tedavi edilir.

Göz altındaki kırmızı noktadan şikayetçiydi, gerçek çok başka çıktı Guinnesse girdiler

'KAÇINILMAZ OLANI ERKEN YAKALA'

Dr. Witkowski ve ekibi, 1 Mayıs 2023'te düzenlenen bir törenle adlarını Guinness Dünya Rekorları'na yazdırdı. 'Bugüne kadar tespit edilen en küçük cilt kanseri' sebebiyle Guinness'e adlarını yazdıran ekibe tek tek kazandıkları rekor için sertifika verildi. Törende konuşan Dr. Witkowski, "Ekibimizle birlikte başardığımız şey inandığımız şeyi pekiştirdi: 'Kaçınılmaz olanı erken yakala'. Bu erken teşhis, Christy Staats'ın kanserinin, kadının vücudunun diğer bölgelerine yayılma fırsatı bulamadan keşfedilmesi demekti" dedi.

Törende konuşan Staats ise "Doğru zamanda doğru yerde doğru teknolojiye denk geldim. Herkesin en az benim kadar ısrarcı ve şanslı olmasını diliyorum. Cildinizde bir tuhaflık hissediyorsanız mutlaka ısrarcı olun ve tıpkı benim gibi inandığınız şeye inanmaya devam edin" diye konuştu.

Haberin Devamı

Dünya üzerinde her yıl en az 100 bin kişiye melanom teşhisi koyuluyor. Melanom genel olarak cilt kanserlerinin yalnızca bir bölümünü oluşturuyor ancak cilt kanserinden ötürü hayatını kaybedenlerin birçoğunun melanom yüzünden yaşamlarını yitirdikleri de dikkat çekici bir diğer gerçek. Genellikle güneşten gelen ultraviyole ışıktan kaynaklanabilen melanom, vücudun çok sık Güneş'e maruz kalan bölgelerinde yeni bir ben ya da mevcut bendeki olağan dışı değişiklik olarak fark edilebiliyor.

Cilt kanserinin en tehlikeli formu olarak görülen melanomda deri hücrelerindeki DNA hasar gördükten sonra bir daha onarılamaz ve böylelikle kötü huylu tümörler oluşturabilen mutasyonları tetikler. Güneşe maruz kalma, benler, daha açık tene sahip olmak, kızıl saçlı olmak ya da ailede olması gibi faktörler melanomun oluşumunda etkilidir. Cilt Kanseri Vakfı ve Amerikan Kanser Derneği'nin uyarılarına göre melanom riskine karşı güneşe çıkıldığında mutlaka krem sürmek, uzun süre bronzlaşmaktan kaçınmak, cilt muayenesi için sık sık doktora gözükmek gerekiyor.