Dünya İdlib’de büyük gerginlik

İdlib’de büyük gerginlik

06.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Son haftalarda Rus uçaklarının ve Rejim güçlerinin hedefindeki İdlib’de Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından gerginlik büyük ölçüde tırmandı. Bölgeye daha kapsamlı operasyonların düzenleceği tahmin ediliyor

İdlib’de büyük gerginlik

Önceki gün Rusya’ya ait bir savaş uçağının bölgedeki muhalif gruplar tarafından düşürülmesinin ardından Suriye’nin İdlib bölgesinde gerginlik tırmanıyor. Uçağın düşürülmesi özellikle Rusya ve ABD arasında yeni bir tartışmaya neden olurken, Rejim güçleri ve Rusya bölgedeki operasyonlarını hızlandırdı. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rus savaş uçağının düşürüldüğü İdlib’deki bölgeye yönelik yoğun hava saldırılarının gerçekleştirildiği belirtildi. Saldırılar sonucu ilk belirlemelere göre El-Nusra mensubu olduğu iddia edilen 30 militanın öldürüldüğü kaydedilirken, Rus uçaklarının İdlib’e yönelik hava saldırısına ilişkin videolar yayınlandı.

Haberin Devamı

Rus savaş uçaklarının dün düzenlediği hava saldırılarında bir hastane hedef alındı. Son bombardıman, Rusya ve rejim savaş uçaklarının bir hafta içinde İdlib gerginliği azaltma bölgesinde hastaneleri hedef aldığı dördüncü saldırı oldu. Vurulan hastaneler hizmet dışı kaldı. Muhaliflerin ve rejim karşıtı grupların elindeki İdlib gerginliği azaltma bölgesi son iki aydır yoğun hava saldırılarına maruz kalıyor. Öte yandan Suriye ordusunun İdlib’de düzenlediği ve zehirli gaz kullanıldığı iddia edilen hava saldırılarında en az 20 kişinin öldüğü bildiriliyor. Ordu birliklerinin ve müttefiklerinin İdlib’de stratejik yerleşim birimlerini ele geçirmek için büyük bir operasyona hazırlandığı öne sürülüyor. Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye sınırında yer alan İdlib, 4-5 Mayıs 2017 tarihli Astana toplantısında “gerginliği azaltma bölgesi” ilan edilmişti.

Haberin Devamı

‘Pilot kendini uçurdu’

İdlib’de Rus uçağının düşürülmesinin yarattığı etki devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov dün konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Peskov, Suriyeli muhaliflerin MANPAD olarak bilinen omuzdan atılan füzeleri kullanmasının tüm devletler için büyük bir tehlike olduğunu söylerken, “Uçağı vuran isyancılara silah sistemlerini kimin sağladığını söylemek için erken. Ama bu tür füzelerin teröristlerin eline düşmesi çok endişe verici” dedi. Rus ordusunun Su-25’i düşüren füzenin fırlatıldığı Fetih el Şam (El Nusra) kontrolündeki bölgeye düzenlediği ve en az 30 militanı öldürdüğü operasyonu yorumlayan Peskov, bu eylemlerin teröristlerin Su-25 uçağına düzenledikleri saldırı tarafından provoke edildiğinin altını çizdi.

Öte yandan olayla ilgili detaylar Rus basınında yer aldı. Rusya Savunma Bakanlığı yetkililerine dayandırılan haberlerde, Rus pilotun paraşütle atlayıp yere indikten sonra militanların çevresini sarması nedeniyle kendini el bombasıyla havaya uçurduğunu aktarıldı. Rus uçağının pilotu Binbaşı Roman Filipov’un militanlarla çatışmaya girdiği ve daha sonra ele geçirilmemek adına kendini havaya uçurduğu belirtiliyor. Su-25 uçağının düşürülmesini El Nusra ile bağlantılı Heyet Tahrir el Şam isimli cihatçı grup üstlenmişti.

Haberin Devamı

İdlib’de büyük gerginlik

TSK’den İdlib’e 4. gözlem noktası

Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarınca, Astana görüşmeleri çerçevesinde İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde oluşturulacak gözlem noktalarından 4’üncüsü olan 6 No’lu gözlem noktasının tesisi çalışmalarına başlandı. Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Astana Görüşmeleri kapsamında, Suriye’de ateşkesin tesisi, gözetim ve devamının sağlanması, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ve yerlerinden edilenlerin evlerine dönmesi için uygun şartları temin etmek amacıyla oluşturulduğu belirtildi.