Dünya Erdoğan'sız NATO mümkün mü? İsveç ve Yunanistan'ın gündemi yine Türkiye

Erdoğan'sız NATO mümkün mü? İsveç ve Yunanistan'ın gündemi yine Türkiye

29.01.2023 - 10:56 | Son Güncellenme:

İplerin bir süredir gergin olduğu Yunanistan ve İsveç basını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı manşete taşıdı. Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya kabulü ve adaylık hakkındaki son açıklamasını ilk sayfadan veren gazeteler skandal ifadeler kullandı.

Erdoğansız NATO mümkün mü İsveç ve Yunanistanın gündemi yine Türkiye

Aşırı sağcı Danimarka-İsveç vatandaşı politikacı Rasmus Paludan, geçtiğimiz hafta Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yaktı.

Haberin Devamı

Paludan’ın eylemi sırasında İsveç polisinin güvenlik önlemleri aldığı ve müdahale etmediği görüldü. Aradan daha bir hafta geçmemişken Paludan bu sefer cuma namazı sonrası çirkin eylemlerine kaldığı yerden devam etti.

Paludan'dan gerilimi tekrar en üst seviyeye çıkaracak bir hareket geldi. Paludan Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da Kur'an-ı Kerim-i tekrar yaktı. Paludan'ın eylem esnasında çelik yelek ve kask giymesi ise dikkatlerden kaçmadı. Paludan'ın hadsiz davranışı sonrası İsveç ve Danimarka basını karıştı. İki ülkenin gazeteleri skandalı ilk sayfadan verdi.

Saatler sonra ise İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström'ın, NATO üyelik sürecinin geçici olarak durdurulduğunu açıkladığı ifade eden açıklaması gündeme bomba gibi düştü.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE KARAR VERECEK"

Billström'ün, ülkesinin İsveç'e üyelik süreci ile ilgili yaptığı açıklamaların ardından basında, "İsveç, NATO üyelik sürecini dondurdu" haberleri yer aldı. Billström'ün basın sekreteri Anna Erhardt, Billström'ün açıklamalarının yanlış anlaşıldığını ifade ederek, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecini askıya almadığını açıkladı. Erhardt, "NATO süreci duraklamadı. Hükümet, İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasındaki muhtırayı uygulamaya devam ediyor. Ancak ne zaman onaylayacağına Türkiye karar verecek" ifadelerini kullandı.

YUNAN BASINI MANŞETE TAŞIDI

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Yunan basını da konuyla ilgili haberleri manşetine taşıdı. Ta Nea gazetesi, İsveç Demokrat Parisi vekillerinden Richard Jomshof'un '100 tane Kur'an-ı Kerim daha yakalım' sözlerini manşete taşıyan gazete, söz konusu vekilin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a meydan okuduğunu öne sürdü.

Erdoğansız NATO mümkün mü İsveç ve Yunanistanın gündemi yine Türkiye

SKANDAL İFADE: 'PUTİN OLMAK İSTİYOR'

Yine aynı gazetede yer alan haberde dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerdeki adaylığı hakkındaki sözleri de yer buldu. Erdoğan'ın '2018 yılında kronometre sıfırlandı' sözlerini ilk sayfadan veren gazete, 'Erdoğan, Putin olmak istiyor' şeklinde skandal bir benzetme yaptı.

Erdoğansız NATO mümkün mü İsveç ve Yunanistanın gündemi yine Türkiye

Yunanistan'ın en çok okunan gazetelerinden olan To Vima'da da gündem yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylık hakkındaki sözleriydi. Gazete, Cumhurbaşkanı'nın sözlerini ilk sayfadan verip, 'Cumhurbaşkanı 3. adaylık için ısrar ediyor' başlığını kullandı.

Haberin Devamı

ERDOĞAN'SIZ NATO'YA GİREBİLİR MİYİZ?

Öte yandan İsveç'in en önemli basın kuruluşlarından olan Svenska Dagbladet, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya kabulü konusundaki tavrı yer aldı.

Erdoğansız NATO mümkün mü İsveç ve Yunanistanın gündemi yine Türkiye

'Özgürlüğümüz için NATO'ya girmek istiyoruz' içerikli yazıya 'Erdoğan'sız NATO'ya girebilir miyiz?' başlığı atıldı. Söz konusu yazıda Türkiye'nin 2 ülkenin NATO'ya girişine karşı olmasına ise 'tiyatro' denildi.