Dünya İspanya'da Franco döneminin "kayıpları" araştırılıyor

İspanya'da Franco döneminin "kayıpları" araştırılıyor

16.10.2008 - 15:30 | Son Güncellenme:

.

İspanyada Franco döneminin kayıpları araştırılıyor

İspanya’da Ulusal Mahkeme’nin yargıcı Baltasar Garzon, diktatör Franco (1939-1975) dönemindeki "kayıplar" konusunda soruşturma yapmaya yetkili olduğunu açıklayarak, aralarında şair Federico Garcia Lorca’nın da gömülü olduğu çok sayıda toplu mezarın açılması talimatı verdi.
Ülkenin en yüksek hakimi Garzon’un yazılı kararına göre, şair Lorca’nın Franco yanlısı milislerce öldürüldüğü dönemde 1936’da Granada yakınlarında infaz edilen Dioscoro Galindo adlı öğretmenin mezarının da açılmasına izin verildi. Yakın zamana kadar, iki solcu militanın da gömülü olduğu toplu mezarın açılmasına karşı çıkan Garcia Lorca’nın ailesi, geçen ay El Pais gazetesine verdiği demeçte, artık buna karşı olmadıklarını açıklamışlardı.
Galindo isimli okul müdürünün torunu Nieves Galindo, dedesinin bu toplu mezarda gömülü olduğunun doğrulanması amacıyla Franco dönemi kurban yakınları derneğinin desteğiyle yargıç Garzon’a başvurmuştu.
Baltasar Garzon, daha önce, İç Savaş (1936-1939) ve diktatör Franco döneminde (1939-1975) öldürülenler ve kayıp olan yaklaşık 90 bin kişiyle ilgili ayrıntıları ortaya çıkarmak için, İspanya Başpiskoposlar Konferansı, Adalet ve
Kültür bakanlıkları ile Madrid, Cordoba, Granada ve Sevilla belediyelerinden ellerindeki tüm belgeleri teslim etmelerini istemişti. Hakim Garzon’un talimat yolladığı kurumlardan İspanya’daki Katolik Kilisesi’nin temsilcisi olan Başpiskoposlar Konferansı’nı kendisine bağlı 22 bin 827 kilisedeki Franco dönemine ait tarihi belgeleri açmak zorunda kalmıştı. İç Savaş ve Franco döneminde yakınlarını kaybedenlerin kurduğu dernek, Ulusal Mahkeme’ye çok sayıda suç duyurusunda bulunmuştu.