Dünya İstifa eylemleri dindirmedi

İstifa eylemleri dindirmedi

12.08.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta gerçekleşen ve hükümetin istifasıyla sonuçlanan patlamanın ardından ülkede protesto gösterileri sona ermedi.

İstifa eylemleri dindirmedi

Zaten ekonomik krizle boğuşan ülkedeki durum, patlamanın ardından büyük bir felaketi getirdi. Salı günkü patlama öncesinde Lübnanlıların 3’te 1’i işini kaybetmiş, yarısı ise yoksulluk sınırında yaşıyordu. Beyrut’a büyük zarar veren patlamanın ardından durum daha da kötüleşti. Patlamanın ardından ülkede yeniden alevlenen protesto gösterileri hükümetin istifa kararına rağmen devam ediyor.

Haberin Devamı

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, Beyrut Limanı’nda geçen hafta yaşanan patlamayı devlet yönetiminde kök salmış yolsuzluğun sonucu olarak değerlen- direrek istifasını duyurmuştu. Ülkenin geldiği bu aşamada vatandaşla birlikte değişim hareketine katılmak üzere bir adım geri gideceklerine işaret eden Diyab, “Ülkenin kurtarılması için bir kapı açmak istiyoruz, bu nedenle de hükümetin istifasını duyuruyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Uzmanlar uyarmıştı

Reuters haber ajansının verdiği bilgilere göre güvenlik uzmanları temmuz ayında Lübnan hükümetini Beyrut limanında olası bir patlamamanın korkunç etkilerine karşı uyarmıştı. Söz konusu uyarıda geçen hafta infilak eden ve kentte büyük yıkıma yol açan 2 bin 750 ton amonyum nitratın varlığına da yer verildi. Habere göre güvenlik uzmanları uyarıyı Lübnan Başbakanı Hassan Diyab ve Devlet Başkanı Mişel Avn’a iletti. Reuters, Lübnan Devlet Güvenlik Genel Müdürlüğü’nün son raporunda iki siyasetçiye 20 Temmuz tarihinde gelen bir mektuptan bahsedildiğini, raporda mektubun içeriği konusunda ise detaylı bilgi olmadığını aktardı.