Dünya Karadeniz'de çıkarma yaptılar! Askerlerin yüzleri kapalı

Karadeniz'de çıkarma yaptılar! Askerlerin yüzleri kapalı

08.07.2023 - 14:11 | Son Güncellenme:

Savaşın bir cephesi haline gelen yalnızca 0,17 kilometrekare büyüklüğündeki adadan, bu sabah yeni fotoğraflar servis edildi. 

Karadenizde çıkarma yaptılar Askerlerin yüzleri kapalı

Rus tanklarının Ukrayna sınırını geçip işgale başlamasının üstünden tam 500 gün geçti, yeryüzünü geri dönülemez şekilde değiştiren savaşta ülkesi Ukrayna'yı ayakta tutan Vladimir Zelenskiy bu sabah sembolik bir çıkarmaya imza attı.

Haberin Devamı

Cuma akşamı İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen Zelenskiy, Türkiye'nin Ukrayna'ya verdiği NATO desteğini selamladı. 11 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşecek tarihi NATO Zirvesi'ne de davet edilen Zelenskiy, İstanbul'daki basın toplantısında, "Türkiye'nin barış planımıza olan desteği için minnettarım... NATO Zirvesi'ni de görüştük. Sayın Erdoğan'ın Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği hak ettiğini söylemesi bizi memnun etti" dedi.

İstanbul ziyareti, ABD'nin Kiev yönetimine aralarında misket bombalarının da yer aldığı yeni silah paketini duyurmasıyla aynı gün gerçekleşti. Ukrayna'ya on milyarca dolarlık silah gönderen Washington yönetimi, Moskova'yı küplere bindirecek yeni bir adım attı.

Haberin Devamı

Başkan Joe Biden, 'bomba içinde bomba' olarak da bilinen silaha onay vermenin 'zor bir karar' olduğunu söyledi, ABD'nin müttefikleriyle kararı müzakere ettiklerini aktardı. İlk olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında geliştirilen misket bombası ABD'de depolanıyor. 120'yi aşkın ülkede yasak olan misket bombası, birden fazla patlamaya yol açan küçük bombacıklardan oluşuyor ve hata oranı yüksek. Yani patlamadan kalabilen bombacıklar yıllar boyunca yüzeyde durup daha sonra patlayabiliyor.

Karadenizde çıkarma yaptılar Askerlerin yüzleri kapalı

İlkbahar sonunda başlattığı karşı taarruzla Rus işgalcilerin savunma hattını yarmak için çaba gösteren Ukrayna ordusu, misket bombası sevkiyatından fazlasıyla memnun. Zelenskiy'nin yakın danışmanı Mihailo Podolyak, misket bombalarının Rus güçleri üzerinde 'olağanüstü psikolojik etki' yaratacağını söyledi.

ABD medyasına göre, her biri 88 ayrı bombacık bulunduran patlayıcılar Ukrayna'ya yollanacak. Bombalar, şu anda Ukrayna ordusunun kullandığı Howitzer toplarından ateşlenebilir.

1/19

2/19

3/19

4/19

5/19

6/19

7/19

8/19

9/19

10/19

11/19

12/19

13/19

14/19

15/19

16/19

17/19

18/19

19/19

ELİNDE ÇİÇEKLER VARDI

Ukrayna lideri Zelenskiy, İstanbul'dan ülkesine döndükten sonra bu sabah erken saatlerde Karadeniz'deki stratejik nokta Yılan Adası'na çıkarma yaptı. Yanında komutanlar ve askerlerle birlikte adaya giden Zelenskiy'nin elinde, Ukrayna bayrağının renkleri mavi ve beyaz çiçekler vardı.

45 yaşındaki Ukrayna liderinin çelik yelek giydiği göze çarptı, ellerinde silah bulunan askerlerin yüzleri ise fotoğraflarda görünmez hale getirildi.

Haberin Devamı

Rusya tarafından işgalin ilk gününde ele geçirilen bu küçük kayalık ada, Karadeniz'deki stratejik konumu nedeniyle savaşın bir cephesi haline geldi. Aylar sonra Ukraynalılar Yılan Adası'nı Rus işgalcilerden geri almayı başardı.

Ukrayna kıyılarına 35 km uzaktaki küçük ada, havadan ve denizden her yönden saldırıya açık olduğu için askeri uzmanlar, burayı savunmakla görevli küçük garnizonu (önce Ukraynalılar, sonra Ruslar) 'kolay hedef' olarak niteliyordu. Ada, kıyıdan füze, topçu ve drone saldırılarının menzili içinde yer alıyor.

Karadenizde çıkarma yaptılar Askerlerin yüzleri kapalı

Yılan Adası (Zmiinyi Adası) işgal altındayken Ukrayna ordusu adaya asker ve ağır silah taşıyan gemilere saldırılar düzenledi. Nisan 2022'de Rusya'nın Karadeniz'deki amiral gemisi Moskva batırıldı.

Kremlin kayalık adaya uçaksavar sistemleri ve radyo-elektronik savaş sistemleri yerleştirmeyi hedefliyordu ancak Karadeniz'deki ana deniz üslerinden çok uzakta olduğundan Rusya için Yılan Adası'nı savunmak lojistik bir kabusa dönüştü. Rus ordusu, 2022'nin Haziran ayının son gününde yalnızca 0,17 kilometrekare büyüklüğü olan adadan çekilmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

'ORTANIN BAŞINDAYIZ'

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, halihazırda beklenenden yavaş ilerleyen karşı taarruzda Ukraynalıların Rus savunma hatlarında halen bir 'zayıflık' araştırdıklarını duyurdu. Pentagon'un Savunma Politikalarından Sorumlu Müsteşarı Colin Kahl, taarruzun hangi yöne doğru ilerlediğini değerlendirmek için çok erken olduğunu belirtip "Ortanın başındayız" dedi.

BİR KEZ DAHA BAKHMUT

İşgali yakından izleyen Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW) ise, 16 aylık süreçte en uzun ve kanlı muharebelerin yaşandığı Bakhmut'ta Ukraynalıların taktik başarılar elde ettiğini bildiriyor. İngiliz istihbaratına göre, Ruslar tarafından haritadan silinerek işgal edilebilen Ukrayna'nın doğusundaki kilit şehir Bakhmut bir kez daha savaşın 'sıcak noktası' haline geldi. Cepheden gelen haberler de, Ukraynalıların en az üç yönde kayıp mevzileri geri aldığını gösteriyor.