Dünya Keskin manevra! Uçaktaki yolcuların ödü koptu...

Keskin manevra! Uçaktaki yolcuların ödü koptu...

06.07.2022 - 16:03 | Son Güncellenme:

Boeing 777-300 tipi uçak, meydana gelebilecek bir felaketten pilotun çevikliği sayesinde kurtuldu. Brezilya'ya giden uçaktaki yolcular, pilotun ani manevrasıyla şoka girdi.

Keskin manevra Uçaktaki yolcuların ödü koptu...

Katar Havayolları'nın Brezilya'ya giden uçağındaki yolcular, uçağın rotasına doğru sürüklenen bir balonu atlatmak için manevra yapması gerektiğinde şoke oldu. 300'den fazla yolcu taşıyabilen ve São Paulo'ya doğru ilerleyen Boeing 777-300 tipi uçak, insansız balondan kaçınmak zorunda kalınca manevra yapmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

"KAÇINMA MANEVRASI"

3 Temmuz'da Doha'dan havalanan ve Guarulhos Havalimanı'na inmeye hazırlanan uçak, 'kaçınma manevrası' yapmak zorunda kaldı ancak sağ salim iniş yapmayı başardı. Katar Havayolları, Doha News'a yaptığı açıklamada '3 Temmuz Pazar günü São Paulo'ya inmeden önce uçaklarından birinin insansız bir balonla ilgili bir olaydan haberdar olduğunu' belirtti. Açıklamada ayrıca şu ifadeler kullanıldı:

Keskin manevra Uçaktaki yolcuların ödü koptu...

Uçuş normal şekilde indi ve güvenlik marjları her zaman korundu. Kaptan, şu anda Brezilya makamları tarafından araştırılmakta olan uçuşun ardından bir rapor sundu.

Balonun görüntüleri, insansız olduğunu ve bir reklam afişini desteklediğini gösteriyor. İsmi açıklanmayan bir kaynak, Doha News'a balonun yerel Festas Juninas festivalinin bir parçası olarak kullanıldığını söyledi. Daily Mail gazetesindeki haberde, Festas Juninas festivalinin, Haziran ayında Brezilya kışının başında gerçekleşen ve bir ay süren geleneksel şenlikler olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

İLK OLMAYACAKTI

Bir kaza gerçekleşmesi halinde, bir uçağın büyük bir balona çarpması ilk kez olmayacaktı. Aviation24'e göre, 2020'de bir Avianca Airbus A319, Kolombiya'daki Bogota Uluslararası Havalimanı yakınlarında süzülen bir sıcak hava balonuna çarptı. Pilotlar uçağı güvenli bir şekilde indirmeyi başardı ve yetkililer insanları havai fişek kullanmamaları konusunda uyardı ve havaalanlarına yakın sıcak hava balonları fırlatmaktan kaçınmaya çağırdı.

Keskin manevra Uçaktaki yolcuların ödü koptu...

349 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Bu gibi durumlarda uçaklarla havada çarpışmalar çok nadir olsa da son derece ölümcül sona erebiliyor. Havada bilinen en kötü çarpışma 1996 yılında gerçekleşti. Saudia Flight 763 ve Kazakistan Airlines Flight 1907'nin Hindistan üzerinde çarpıştı. Her iki uçakta bulunan 349 kişinin tamamı çarpışmada hayatını kaybetti.

13 SAATLİK DEHŞET

Geçtiğimiz günlerde Dubai'den Brisbane'e gitmek üzere havalanan uçakla ilgili haber, gündeme bomba gibi düştü. Airbus A380 tipi uçak, 1 Temmuz'da Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai'deki ana merkezinden havalandı ve gece iniş yaptı. Ancak pilotlar oraya vardıklarında şaşırtıcı bir keşif yaptı. Yolcular, okyanusun üzerinde uçup Avustralya'ya giderken yüksek bir patlama sesi duyduklarını bildirdi. Ancak havayolu yine de 13 buçuk saat daha devam etmeye karar verdi ve kalkıştan kısa bir süre önce Brisbane Havalimanı'ndaki Hava Trafik Kontrolü ile iletişime geçerek kalkış sırasında bir lastiğin patladığından şüphelendiklerini bildirdi. Önlem amaçlı olarak da inişte acil servis tarafından karşılanmayı talep ettiler.

Haberin Devamı

HAVALİMANINDAKİ EKİPLER MANZARA KARŞISINDA ŞOKE OLDU

13 buçuk saat sonra iniş yaptıklarında ise, acil servis ekipleri şoke edici bir görüntü ile karşılaştı. Uçağın gövdesinin sol kaporta tarafında, büyük bir delik olduğunu fark eden ekipler tam anlamıyla dehşete düştü. Uçak müfettişleri ayrıca burun tertibatında kopuk bir cıvata keşfetti, ancak iki olayın birbiriyle ilişkili olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Avustralya'da yayınlanan The Courier Mail adlı gazeteye açıklamalarda bulunan bir yolcu, "Gürültülü bir patlama oldu ve bunu zeminden de hissettim" dedi ve ekledi: "Kabin ekibi sakinliğini korudu, yemek servisini durdurdu ve telefonu açıp kanatları, motorları kontrol etti."

"KESİNLİKLE KORKUNÇTU"

Haberin Devamı

Uçak güvenli bir şekilde iniş yapmayı başardı. Ayrıca hiçbir yolcunun yaralanmadığı veya tahliye edilmediği bildirildi. Loughborough Üniversitesi İnsan Faktörleri Profesörü Andrew Morris, Twitter'da yaptığı paylaşımda o sırada uçakta olduğunu iddia ederek, "Kesinlikle korkunçtu. Kabin ekibi ciddi bir şey olabileceğini biliyordu ve hemen kokpitle temasa geçti" dedi. Morris, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Kısa süre içerisinde her şey normale döndü ve sakin tavırları güven vericiydi. Felaket olmadığını biliyorlardı."

Uçak dönüş için havalanamadı ve inişinden yaklaşık 17 saat sonra hala Brisbane'de yerdeydi. Başka bir Twitter kullanıcısı, "Sanırım pilotlar bunun sadece bir 'yara' olduğunu düşündüler ve 14 saatlik uçuşa devam ettiler" dedi.

SAVAŞ UÇAKLARI DURDURDU

Şaşırtıcı bir olay da dün, Birleşik Krallık'ın en işlek ikinci uluslararası havalimanı olan Gatwick'ten havalanan uçuşta meydana gelmişti. Menorca'ya giden bir EasyJet uçuşu, 18 yaşındaki bir İngiliz tatilcinin uçakta bomba tehdidinde bulunduğu iddiasının ardından İspanyol savaş uçakları tarafından durduruldu. Önceki akşam Akdeniz'deki tatil adasına iniş yapan turist, gözaltına alınırken, güvenlik kontrolleri için uçağa uzman görevliler ve koklama köpekleri bindirildi. Arkadaşlarıyla tatil için gittiği Menorca uçağındaki genç, binlerce sterlin değerinde potansiyel para cezasıyla karşı karşıya. Görüntüler, bir İspanyol Hava Kuvvetleri F18 savaş uçağı tarafından eşlik edilen numaralı EZY8303 uçuşu gösteriyor.