Dünya Kiev hüsranı sonrası Putin'den savaşın seyrini değiştirecek hamle!

Kiev hüsranı sonrası Putin'den savaşın seyrini değiştirecek hamle!

10.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna'da büyük kayıp veren ve hüsrana uğrayan Rus ordusunun işgal harekatının başına yeni bir komutan geldi. İstasyon katliamının emrini verdiği öne sürülen yeni komutanın ‘Donbas'ta başarı’ için seçildiği belirtiliyor.

Kiev hüsranı sonrası Putinden savaşın seyrini değiştirecek hamle

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Ukrayna'ya yönelik düzenlenen işgal harekatının gidişatından memnun olmayan Rus yönetimi, ordunun komuta kademesine müdahale etti. Ukrayna'ya yönelik işgal harekatını sürdüren, ancak ülkenin kuzey bölgelerinde ve başkent Kiev çevresinde büyük hüsran yaşayan Rus ordusunda komuta kademesinin değiştiği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Savaşta beklediği ilerlemeyi sağlayamadığı belirtilen Rusya’nın işgalin başına Güney Askeri Bölge Komutanı General Aleksandr Dvornikov’u getirdiği belirtiliyor.

Adının açıklanmaması şartıyla BBC'ye konuşan kaynak, Suriye'de geniş bir çatışma deneyimine sahip olan Dvornikov'un işgale komuta etmeye başladığını belirtti. Yetkili "Bu komutanın Suriye'deki Rus operasyonlarında çok deneyimi var. Dolayısıyla genel komutanın ve kontrolün iyileşmesini bekliyoruz" dedi. Yetkili ayrıca, yeni atamanın farklı gruplar arasındaki koordinasyonu geliştirmek için yapıldığını ve daha önce Rus savaş gruplarının ayrı ayrı organize ve komuta edildiğini vurguladı.

KATLİAM EMRİ!

Göreve başlayan komutanın, Kramatorsk tren istasyonundaki katliamın da emrini verdiği iddia ediliyor. Saldırıda Donbas bölgesinden kaçmaya çalışan 50 sivil hayatını yitirmiş, çok sayıda kişi yaralanmış ve uzuvlarını kaybetmişti.

Haberin Devamı

Batılı bir yetkili, Rusya’nın temel hedefinin 2. Dünya Savaşı’ndaki zaferin kutlandığı 9 Mayıs’a kadar Ukrayna’da askeri bir başarı elde etmek olduğuna dikkat çekti. Suriye'de çatışma deneyimine sahip Dvornikov’un, Donbas'ta olması beklenen sert muharebe öncesi göreve getirilmesi dikkat çekiyor.

Rusya, geçen ay sonunda İstanbul'da düzenlenen ateşkes görüşmelerinin ardından başkent Kiev ve çevresinden çekilerek Moskova yanlısı ayrılıkçıların kısmen kontrolü elinde tuttuğu Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesine yoğunlaşacağını açıklamıştı.

Kiev hüsranı sonrası Putinden savaşın seyrini değiştirecek hamle

9 KOMUTAN KAYBETTİLER!

Rusya’nın Ukrayna’da devam ettirdiği savaşta 9’uncu komutanını kaybettiği ortaya çıktı. Kayıp sayılarını uzun süredir açıklamayan, subay kayıplarını da duyurmayan Rus ordusunun üst düzey kayıpları devam ediyor. 59. Muhafız Tank Alayı’nın komutanı Alexander Bespalov’un öldüğü kız kardeşi tarafından doğrulandı.

Ukrayna ordusu, öldürdüğü Rus generallerin isimlerini üzerlerine çarpı çekerek yayınlıyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan son açıklamada, Rus ordusunun 24 Şubat-9 Nisan arasındaki kayıplarına dair bilgi verilirken, açıklamada, Rus ordusundan 19 bin 100 askerin hayatını kaybettiği ifade edildi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, son olarak savaşta ciddi kayıplar verildiğini itiraf ederek kayıpların Rusya için “büyük bir trajedi” olduğunu söylemişti.

Haberin Devamı

Kiev hüsranı sonrası Putinden savaşın seyrini değiştirecek hamle

‘HEPSİNİ ÖLDÜRÜN!’

Rusya’nın geri çekildiği bölgelerdeki katliamları gün yüzüne çıkarken, Rus askerleri arasında yapıldığı tespit edilen yeni bir telsiz görüşmesinde, Ukraynalı sivillerin öldürülmesinin emredilmesi ve Rus askerlerin çocuklara tecavüzünün ortaya çıkması şok yarattı. ‘CNN’nin yayınladığı telsiz görüşmelerinde, askerlerin komutanlarına tüm kasabanın sivillerden oluştuğunu söylemesine rağmen, komutanın vur emri verdiği kaydedildi. Kayıtlarda bir Rus askerinin komutanına sivil giyimli iki kişinin bahçeden çıktığını görmesi üzerine komutanı “Hepsini öldür lanet olasıca, senin sorunun ne” diye bağırdığı, “Sivil varsa hepsini katlet, her yeri bombala, yerleşimleri doğrudan bombala, anladın mı?” dediği duyuluyor. Bir başka komutanın askere, iki kasabayı yerle bir etmek için bolca bombalama emri de telsiz kayıtlarında yer alırken, bir askerin 3 Rus tankçının 16 yaşındaki bir çocuğa tecavüz ettiğini bildirmesi ise şok etkisi yarattı. Tank alayından bir Rus askeri komutanına “3 tankçı bir kıza tecavüz etti, kız 16 yaşındaydı” ifadelerini kullandığı aktarıldı. Askerlere yemek tedarikinde de sorun yaşandığının anlaşıldığı kayıtlarda, askerlerin köpek yediğini ve savaştan şikayet ederek evlerine dönmek istedikleri de telsiz görüşmelerinde yer aldı.

Haberin Devamı

DESTEK ZİYARETLERİ

Yabancı liderlerin Ukrayna'ya destek ziyaretleri devam ediyor. Avrupa Birliği liderlerinin ardından İngiltere Başbakanı Boris Johnson da, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gelerek Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy ile görüştü. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisinden Andrij Sybiha Facebook hesabından iki liderin fotoğrafını paylaşarak "baş başa görüşme" yaptıklarını ifade etti. Sybiha, "İngiltere, Ukrayna'ya savunma desteğinde, savaş karşıtı koalisyonda, Rus saldırganlığına yönelik yaptırımlarda liderdir" dedi.

Haberin Devamı

Johnson'ın Kiev ziyareti daha önce kamuoyuna duyurulmamıştı. Johnson, ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada, ülkesinin Ukrayna’ya ilaveten 100 milyon sterlinlik 'yüksek kaliteli askeri malzeme' göndereceğini duyurmuştu.

Öte yandan Zelenskiy'i ziyaret eden bir diğer lider Avusturya Başbakanı Karl Nehammer oldu. Buça'yı da ziyaret eden Nehammer görüşme sonrası yaptığı açıklamasında, "İşlenen savaş suçlarını görmezden gelemeyiz" dedi.

Bununla birlikte Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça'da sivilleri öldürenlerin savaş suçu işlediğini ve hesap sorulması gerektiğini söyledi. Scholz, "Bu, unutamayacağımız bir şey. Bu suçu görmezden gelemeyiz. Bunlar savaş suçları ve yapanlardan hesap sorulmalı" dedi. Scholz ayrıca, Almanya'nın Ukrayna'ya savunma silahları vermeye devam edeceğini belirtti.