Dünya Kırım’da ağır hasar

Kırım’da ağır hasar

12.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rus makamların açıklamalarının aksine, Kırım’da gerçekleşen patlamaların bölgedeki askeri üsse ve Rus uçaklarına büyük zarar verdiği ortaya çıktı.

Kırım’da ağır hasar

Rusya ve Ukrayna orduları arasındaki çatışmalar cephe bölgelerinde devam ederken, Kırım’da Rusların kullandığı hava üssünde gerçekleşen patlamalar büyük ses getirdi. Ukrayna saldırısı olduğu tahmin edilen ancak Kiev yönetimince sorumluluğu üstlenilmeyen olayda çok sayıda Rus uçağının yok edildiği ortaya çıktı. ABD merkezli Planet Labs şirketinin çektiği fotoğraflardan, üste en az 8 uçağın imha edildiği ya da zarar gördüğü anlaşılıyor. Üste patlamalar sonrası kraterler oluştuğu ve büyük bir alanın yandığı da fotoğraflarda görülebiliyor.

Haberin Devamı

Olay, Kırım’ın ilhakı sonrası Rus turistlerin yoğun olarak tercih ettiği bölgelere yakın konumda bulunan Saki Üssü’nde gerçekleşmişti. Bölgedeki Rusları uyaran Ukrayna Savunma Bakanlığı, Kırım’da Rusya’ya ait üslerin vurulmasının ardından paylaştığı Tweet’te “Hoş olmayan bir sıcak yaz tatili istemiyorlarsa değerli Rus ziyaretçilerimize Ukrayna’nın Kırım’ını ziyaret etmelerini önermiyoruz” ifadelerine yer verdi.

BELARUS’TA DA PATLAMA

Bununla birlikte Kırım’daki olayın hemen ardından Belarus’tan da benzer bir haber gelmesi dikkat çekti. Belarus’un muhalefet lideri Sviatlana Tsikhanouskaya’nın danışmanı Franak Viacorka, Ukrayna sınırına yakın Gomel kentinin güneyindeki hava üssünde art arda 8 patlama meydana geldiğini duyurdu. Patlamalar, Rus uçaklarının bulunduğu ve Ukrayna’ya yönelik saldırılarda kullandığı Zyabrovka üssünde meydana geldi.

Haberin Devamı

Belarus yönetimiyse yaşananın bir saldırı olduğunu yalanladı. Belarus Savunma Bakanlığı, bir test çalışması sırasında ekipmanın alev alması nedeniyle çıkan yangının söndürüldüğünü, can kaybı olmadığı açıkladı.

RUSYA ‘TERÖR SPONSORU’ OLARAK KABUL EDİLDİ

Letonya Parlamentosu, Rusya’yı resmen “terörizme sponsorluk eden devlet” olarak nitelendirdi. Parlamento’da kabul edilen açıklamada, “Rusya’nın sivillere yönelik şiddet uyguladığını; siyasi çıkarları için terörizm yaptığını; Rusya’nın terörizmi desteklediğini kabul ediyoruz. Benzer düşüncelere sahip ülkelere de bunu belirtme çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

RUSLARA VİZE YOK!

Ruslara yönelik yaptırımlar artarak devam ediyor. Son olarak Estonya hükümeti Rus vatandaşlarına vize yasağı uygulanacağını duyurdu. Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, Rusların turist vizesi alarak ülkeye giremeyeceklerini duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ise, konuyla ilgili kararı üye ülkelere bıraktı. Komisyon, Finlandiya ve Estonya’nın Rus vatandaşlarına AB ülkelerinin turist vizesi vermemesi yönündeki teklifine karşılık konunun üye ülkelerin yetkisinde olduğunu belirtti.