Dünya ‘Komşu’dakiler çatışma istemiyor

‘Komşu’dakiler çatışma istemiyor

16.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye ile Yunanistan’da yapılan ortak anket, her iki ülke kamuoyunun gerginliklerin diyalog yoluyla giderilmesinden yana olduğunu gösterdi

‘Komşu’dakiler çatışma istemiyor

DIŞ HABERLER - Türkiye ve Yunanistan’da gerçekleştirilen ortak anket, her iki ülke kamuoyunun, komşu ülkeyle gerginliklerin giderilmesi için diyalogdan yana olduğunu gösterdi. Katılımcılar iki ülke arasındaki en büyük problemin Ege ve Akdeniz’deki kıta sahanlığı konusu olduğunu belirtirken, Yunanistan halkı, askeri bir çatışmanın yaşanmasından daha fazla endişe duyuyor.

Haberin Devamı

Euronews Türkçe’nin haberine göre Yunanistan Avrupa ve Dış Politika Vakfı’nca (ELIAMEP) yürütülen çalışmada 1022 Yunan vatandaşı ve 1163 Türk vatandaşına, komşu ülke hakkındaki düşünceleri soruldu. 19-21 Şubat arasında yapılan anketin sonuçlarına göre, Yunanistan’da Türkiye hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 57’yken Türkiye’de komşu ülkeyi tanıdığını söyleyenlerin oranı yaklaşık yüzde 43 oldu. İki ülkeden de ankete katılanlar, komşular arasındaki en büyük problemin Ege ve Doğu Akdeniz’de yaşanan kıta sahanlığı sorunu olduğunu belirtti.

Öte yandan iki ülke arasında askeri çatışma çıkacağı konusunda Yunan vatandaşları daha fazla endişeli. Yunanistan’da bu konuda büyük endişe duyduklarını söyleyenlerin oranı yüzde 70’i bulurken, Türkiye’de bu oran yüzde 42 oldu. İki ülkede de ankete katılanların en az üçte ikisi, komşu ülkeyle yaşanan sorunların diplomatik şekilde çözülüp barışçıl ilişki kurulması gerektiğini belirtti. Yunanlar Kıbrıs konusunda Ada’da federal bir devletin yararlı olacağını savundu. Türklerde ise iki olası çözüm arasında büyük fark görülmedi.

Haberin Devamı

Irkçı Yunan vekil geri getirildi

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) yapılan oylamada milletvekilliği kaldırılan ve Brüksel’de tutuklanan aşırı sağcı Altın Şafak  Partisi üyesi Yannis Lagos, Yunanistan’ın başkenti Atina’ya getirildi. Lagos’un, yüksek güvenlikli Domokos Hapishanesi’ne sevk edilmesi bekleniyor. Daha önce Türk bayrağını yırtarak provokasyon yapmaya çalışan Lagos, dokunulmazlığının kaldırılmasından kısa süre sonra Brüksel’de tutuklanmıştı. Altın Şafak Partisi, Yunanistan’da “suç örgütü” olarak kabul edilmiş, Lagos’un da aralarında  bulunduğu bazı parti üyeleri hapis cezalarına çarptırılmıştı. Lagos, hakkında 13 yıl hapis cezası verilmişti.