Dünya Libya’da sel felaketi

Libya’da sel felaketi

12.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa’dan sonra rotasını Akdeniz’e kıran ‘Daniel Fırtınası’ Libya’yı adeta denize sürükledi. Aşırı yağışlar sonrası oluşan sellerde çok sayıda kentte büyük yıkım yaşanırken, 2 bin kişi öldü kayıp sayısı ise 7 bini aştı.

Libya’da sel felaketi

Doğu Avrupa’yı yıkan, Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye’nin batı bölgelerini de etkileyen ‘Daniel Fırtınası’, Akdeniz’i geçerek Libya’ya ulaştı. Libya’da fırtınanın getirdiği şiddetli yağışlar sonucu Derna, Bingazi, Sousse, Al-Marj ve Misrata kentlerinde sel meydana geldi. Olağanüstü hal ilan edilen kentlerde sokağa çıkma yasağı getirildi. Selin ağır hasar verdiği Derna kentinde köprüler, yollar ve binalar yıkıldı. Binaların yarı yüksekliğine çıkan sel suları, önüne çıkan her şeyi sürükledi; deniz ve kara adeta birleşti. Okullar ve iş yerleriyle 4 büyük petrol limanı da kapatıldı. Bölgede elektrik ve iletişim de kesildi. Sel felaketinde en az 2 bin kişinin öldüğü, 7 bini aşkın kişinin ise kayıp olduğu açıklandı. Bölgeye 40 yıldan uzun süredir kaydedilen en yüksek miktar olan yaklaşık 400 milimetre yağış düştüğü ifade edildi.  

Haberin Devamı

3 günlük yas ilan edilen ülke, uluslararası acil yardım çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler Libya İnsani Yardım Koordinatörü Georgette Gagnon da, sel felaketinde düzinelerce köy ve kasabanın ciddi şekilde etkilendiğini belirterek, “Uluslararası ortakları acil insani yardım için el ele vermeye çağırıyorum” dedi.

Libya’da sel felaketi

Mısır’ı da vuracak

Daniel Fırtınası’nın ilerleyen saatlerde Mısır’ın batısında bazı bölgeleri de vurması beklenirken, yetkililer halkı şiddetli yağış ve kötü hava koşulları konusunda uyardı.

Türkiye’den yardım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya’da selde hayatını kaybedenler için taziye mesajı paylaştı. Erdoğan ayrıca, Libya’ya 3 uçuşla 168 arama kurtarma personeli, çok sayıda araç, 170 çadır, 600 battaniye, 400 gıda ve hijyen kolisi, 20 jeneratör, 1000 yağmurluk, 500 çizme ve 500 el feneri gönderileceğini açıkladı. 

Haberin Devamı

Kadıoğlu: Faciayı barajlar büyüttü

Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Libya’daki fırtınanın perşembe günü etkisini kaybedeceğini, Türkiye açısından endişe verici bir durumun olmadığını söyledi. Kadıoğlu, Milliyet’e şu açıklamaları yaptı: “Libya’da yaşanan tayfun görünümlü fırtına. Birçok gök gürültülü fırtınanın bir araya gelmesiyle yaşanan bir olay. Etkisinin büyük olmasının sebebi barajların patlaması, baraj patlaması en büyük afettir, büyük sellere neden olur. Bu tip tayfun görünümlü fırtınalar Türkiye’de Ege ve Akdeniz kıyılarında görülebilir.” - EREN KOCA Haber Merkezi

Yazarlar