Dünya Gazze ateş altında! Savaş bir ülkeye daha sıçradı: İsrail Şam'ı vurdu...

Gazze ateş altında! Savaş bir ülkeye daha sıçradı: İsrail Şam'ı vurdu...

12.10.2023 - 13:52 | Son Güncellenme:

ABD lideri Biden Beyaz Saray tarafından düzeltildi, Almanya İsrail'in Heron talebine olumlu yanıt verdi. Savaşta bir Türk vatandaşının yaşamını yitirdiği doğrulandı. İsrail jetleri son olarak Gazze'ye havadan Arapça bir mesaj içeren broşür attı.

 

İsrail ve Hamas arasında patlak veren savaşta altıncı güne girildi, Gazze gece boyunca jetler tarafından bombalandı. 2,3 milyon insana ev sahipliği yapan 41 kilometre uzunluğundaki şeritte, bazı sokakların hava saldırıları sonucu haritadan silindiği görülüyor. Savaş ve diplomasi cephesindeki tüm gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ'NDEN FOSFOR AÇIKLAMASI

İnsan Hakları İzleme örgütü: İsrail, Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullanarak sivilleri ciddi ve uzun süreli yaralanma riskiyle karşı karşıya bıraktı.

 AB’DEN İSRAİL’E ÜST DÜZEY ZİYARET

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola İsrail'i ziyaret edecek.

İRAN'DAN AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına değinerek, "Gazze'yi tamamen kuşatma altına alıp vatandaşları bombalayıp savaş suçları işleyip karşılık verilmemesini bekleyemezler” dedi.

Haberin Devamı
'ABD'NİN İSRAİL'E ASKER YERLEŞTİRME PLANI YOK'

ABD’nin Hamas saldırıları karşısında İsrail’e verdiği askeri desteğin ardından ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin yakın gelecekte İsrail'e asker göndermeyeceğini belirtti. Kirby, "ABD askerlerini İsrail'e yerleştirme niyeti veya planı yok" ifadelerini kullanarak, ABD hükümetinin Hamas tarafından tutulan rehinelerin serbest bırakılmasıyla ilgili herhangi bir seçeneği ise göz ardı etmediğini belirtti.

CAN KAYBI 1537'YE YÜKSELDİ

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 500'ü çocuk olmak üzere 1537'ye yükseldi

 

 

 

ABD SAVUNMA BAKANI İSRAİL'E GİDİYOR

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin yarın İsrail’i ziyaret edecek. İsrail’de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın ise Ürdün, Katar, Suudi Arabistan, BAE ve Mısır'ı ziyaret edeceği belirtildi.

Haberin Devamı
PARLAMENTODAN 'ACİL DURUM HÜKÜMETİNE' ONAY

İsrail parlamentosunda yapılan oylamada, Hamas’ın saldırılarının ardından kurulmasına karar verilen “acil durum hükümetine” 4’e karşı 66 oyla onay verildi.

KRALİYET DONANMASI İSRAİL'E GİDİYOR

İngiltere Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İngiltere'nin "İsrail'i desteklemek" amacıyla Doğu Akdeniz'e gözetleme uçağı ve Kraliyet Donanması’na ait 2 gemiyi göndereceği ifade edildi. Açıklamada, gözetleme uçağının "silahların terörist gruplara aktarılması gibi bölgesel istikrara yönelik tehditleri takip etmek" amacıyla yarın devriye görevine başlayacağı açıklandı. Gemilerin ise insani yardım çabalarını desteklemek üzere önümüzdeki hafta bölgeye konuşlanacağı belirtildi.

İSRAİL, MAGAZİ MÜLTECİ KAMPI’NDA ÇOK SAYIDA BİNAYI VURDU

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik bombardımanı devam ediyor. İsrail, Magazi Mülteci Kampı’nda çok sayıda binayı vurdu. Saldırıda çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı aktarıldı.

Haberin Devamı
İSRAİL'DEN GAZZE'YE 6 BİN BOMBA

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar 6’ncı gününde devam ediyor. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı saldırıların ardından Gazze Şeridi’ne 4 bin ton ağrılığında yaklaşık 6 bin bomba atıldığı ve 3 bin 600’den fazla noktanın vurulduğu aktarıldı. İsrail Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, "Gerektiği sürece güçlü ve amansızca saldırmaya devam edeceğiz" denildi.

 IRAK’TAN GAZZE’YE İNSANİ YARDIM KARARI

Irak hükümeti Sözcüsü Basım el-Avadi yaptığı açıklamada, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin Mısırlı yetkililerle koordineli olarak Gazze Şeridi’ne insani yardım gönderme kararı aldığını aktardı.

STOLTENBERG: İSRAİL'İN KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VAR

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları hakkında bilgi verdiğini aktaran Stoltenberg, “Müttefikler, Hamas'ın sivillere yönelik savunulamaz saldırılarını şiddetle kınadı ve tüm rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Düşüncelerimiz bu korkunç saldırılardan etkilenen herkesle birlikte. İsrail'in kendini savunma hakkı var. Çatışmalar ilerledikçe sivillerin korunması da hayati önem taşıyor” dedi.

Haberin Devamı
FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS: HUKUKA AYKIRI UYGULAMALARI REDDEDİYORUZ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas hem İsrail'i hem de Hamas'ı sivillere yönelik saldırılar nedeniyle eleştirdi. Abbas, açıklamalarının devamında İsrail'in bombardımanlarını kınadı.

Resmi Filistin haber ajansı Wafa'nın aktardığına göre Abbas hem Hamas' a hem de İsrail ordusuna yönelik 'İki tarafın da dine ve uluslararası hukuka aykırı uygulamalarını reddediyoruz' ifadelerini kullandı.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 1400'Ü GEÇTİ

Gazze Sağlık Bakanlığı İsrail saldırılarında ölü sayısının 1417'ye yükseldiğini bildirdi. Bölgedeki yaralı sayısı ise şimdilik 6268.

İSRAİL JETLERİ HAVADAN BIRAKTI: DERHAL TERK EDİN

İsrail jetleri, Gazze'ye "derhal" tahliye etmelerini söyleyen broşürler bıraktı. Al Jazeera'de yer alan haberde halka 'Hemen belirlenen sığınaklara' gidin çağrısı yapıldı. Arapça mesajın devamında ise 'Hamas kuvvetlerinin veya tesislerinin yakınında bulunan herkes hayatını tehlikeye atacaktır' denildi.

Gazze Şeridi'nin kuzey bölgesindeki Beyt Lahiya'nın Filistinli sakinleri broşürler dağıtılmadan zaten saldırıya uğradıklarını kaydetti.

Öte yandan Gazze Şeridi'ndeki sığınaklar hava saldırılarına karşı güvenli değil. İsrail ordusu Al Jazeera'ya göre Cumartesi gününden beri İsrail'in toplam 10 sığınağı vurduğunu kayıtlara geçirdi.

Haberin Devamı
İSRAİL ŞAM VE HALEP HAVALİMANLARINI VURDU

Suriye resmi medyası İsrail uçaklarının Halep ve Şam havalimanlarının vurduğunu kaydetti. İki havalimanı da an itibariyle uçuşlara kapatıldı. Yerel medyada çıkan haberlerde uçakların özellikle pistleri hedef aldığı bildirildi.

İRAN UÇAĞI GERİ DÖNDÜ

Şam ve Halep havalimanlarının bombalanmasının ardından İran'a ait bir uçak Şam'a giderken rotasını değiştirdi ve başkent Tahran'a geri döndü. İsrail yerel medyasında çıkan haberlerde ise İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan vardı.

BLINKEN-NETANYAHU GÖRÜŞMESİ

Programı kapsamında İsrail'e gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken burada Netanyahu ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. ABD'nin İsrail'e her zaman yardım edeceğini kaydeden Blinken, 'Öldürülen ailelerin fotoğraflarına bakıp kendi çocuklarımı düşünmemem imkansız. Bebekler katledildi, bedenlere saygısızlık yapıldı, gençler diri diri yakıldı, kadınlara tecavüz edildi, ebeveynler çocuklarının önünde idam edildi, çocuklar ebeveynlerinin önünde idam edildi' ifadelerini kullandı.

Blinken basın toplantısında ayrıca Cumartesi gününden bu yana 25 ABD vatandaşının bölgede hayatını kaybettiğini sözlerine ekledi. 

Netanyahu ise basın toplantısında yaptığı açıklamada 'Hamas DEAŞ'dır. DEAŞ'ın kafası nasıl ezildiyse Hamas'ında ezilecek. Hiçbir devlet lideri onlarla görüşmemeli. Hiçbir ülke onları tanımamalı, tanıyanlara da yaptırım uygulanmalı' değerlendirmesinde bulundu.

 

İSRAİL ŞAM VE HALEP HAVALİMANLARINI VURDU

Suriye resmi medyası İsrail uçaklarının Halep ve Şam havalimanlarının vurduğunu kaydetti. İki havalimanı da an itibariyle uçuşlara kapatıldı. Yerel medyada çıkan haberlerde uçakların özellikle pistleri hedef aldığı bildirildi.

Şam ve Halep havalimanlarının bombalanmasının ardından İran'a ait bir uçak Şam'a giderken rotasını değiştirdi ve başkent Tahran'a geri döndü.

BİR TÜRK VATANDAŞI HAYATINI KAYBETTİ

Diplomatik kaynaklar: 'İsrail ve Filistin’de yaşanan çatışmalarda, çifte vatandaşlığı bulunan bir Türk vatandaşı hayatını kaybetti'

ABD: BURADAYIZ HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ

İsrail'e destek için Tel Aviv'e uçan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Hamas baskınının ardından USS Gerald Ford'un liderlik ettiği filoyu Doğu Akdeniz'e konuşlandıran Washington yönetimi, Tel Aviv'den Blinken aracılığıyla dünyaya mesaj verdi. Blinken, Netanyahu'ya 'Buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz' dedi.

Blinken programı kapsamında yarın Ürdün'ün başkenti Amman'a geçecek. ABD Dışişleri Bakanı burada Ürdünlü yetkililer ve Filistin Devlet Başkanı Başkanı Mahmud Abbas ile temaslarda bulunacak.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 1300'Ü GEÇTİ! HASTANELER YARALILARLA DOLU

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı Cumartesi gününden bu yana bölgede 12 çalışanın öldürüldüğünü bildirdi. Gazze Sağlık Bakanlığı ise 5 günlük yeni bilançoyu paylaştı. Buna göre İsrail saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 1354'e yükseldi, 6 binden fazla kişi ise yaralandı. İsrail tarafında ise ölü sayısı 1300'e yükseldi.

Gazze'de hastaneler İsrail saldırılarından kaçan insanlar ve yaralılarla dolu. Dün itibariyle şehirde elektrik santralinin de gücünün bitmesiyle hastanedeki tedaviler zor koşullarda ilerliyor. Bir Kızılhaç yetkilisi hastanelerde jeneratör bulunduğunu ancak bunların da enerjisinin birkaç saate biteceğini kaydetti.

Gazze Şeridi'nin en büyük hastanesi El Şifa'da cerrahlık yapan Ghassan Abu Sitta isimli doktor ameliyathanede bekleyen 50 hastasının olduğunu söyledi.

ALMANYA, HAMAS YANLISI TÜM ETKİNLİKLERİ YASAKLADI



Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkede Hamas’ı övmek için gösteri yapan her kişinin ceza soruşturması ile karşı karşıya olacağı uyarısını yaptı.

İsrail bayraklarının yakılması ve sivil ölümlerini onaylayan gösteriler de suç kapsamında değerlendirilecek.

Başbakan Scholz, başkent Berlin’de Hamas’ı destekleyen bir gösteri yapan Samidoun isimli bir grubun çalışmalarının da yasaklanabileceğini söyledi.

Bu grup Neukölln mahallesinde İsrailli sivillerin ölümünü kutlamak için şeker dağıtmakla suçlanıyor.

Almanya parlamentosunda konuşan Scholz, “Bu korkunç, bu insanlık dışı” dedi.

Almanya Başbakanı Yahudi karşıtlığına izin verilmeceğini de söyledi.

Scholz, Almanya’da Hamas yanlısı tüm etkinliklerin yasaklandığını da açıkladı.

Almanya’da 'terör örgütü' olarak değerlendirilen Hamas’ın ülkede resmi kurumları bulunmuyor.

BM: GAZZE'YE OPERASYON 'TOPLU CEZALANDIRMA'



Birleşmiş Milletler adına bir araya gelen bağımsız raportörler, Hamas baskını sonrası İsrali tarafından Gazze’ye yönelik başlatılan harekatı 'toplu cezalandırma' olarak tanımladı.

Rapora ilişkin yapılan açıklamada Gazze’deki sivil halk için, “16 yıldır yasa dışı şekilde ablukada yaşıyorlar ve bu süre içinde 5 büyük savaş yaşadılar" ifadeleri kullanıldı.

Açıklama şöyle devam etti:

"Bu toplu cezalandırma anlamına geliyor. Ama Hamas ama İsrail güçleri tarafından yapılsın, ayrım yapılmaksızın sivil halkın hedef alınması meşrulaştırılamaz. Bu uluslararası yasalarla yasaklanmıştır ve bunun gerçekleşmesi savaş suçu anlamına gelir."

BM'ye göre Gazze'de 338 binden fazla kişinin yerinden edildi.

BLINKEN İSRAİL'DE, ABDULLAHİYAN LÜBNAN'DA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in başkenti Tel Aviv'e ulaştı. İsrail'e destek için Tel Aviv'i ziyaret eden ABD'nin bir numaralı diplomatı, İsrail'li yetkililerin yanı sıra yarın Filistin lideri Mahmud Abbas'la da görüşecek.

Washington'ın İsrail hamlesine, İran'dan Lübnan yanıtı geldi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tahran yönetiminin en önemli müttefiki Hizbullah'a ev sahipliği yapan Lübnan'a gidiyor.

Hizbullah ve İsrail arasında hafta başından bu yana Lübnan sınırında çatışmalar var. Füze ve top atışlarının yapıldığı bölgede İsrail biri yarbay çok sayıda askerini kaybetti. Hizbullah kanadında da birçok milisin öldüğü bildiriliyor.

İSRAİL: REHİNELER BIRAKILINCAYA KADAR ELEKTRİK, SU VE GAZ YOK

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Gazze'ye uygulanan tam kuşatmanın rehineler serbest kalıncaya kadar devam edeceğini söyledi.

Sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşan Bakan Katz, elektrik şalteri ve su vanasının açılmayacağını, Gazze'ye hiçbir yakıt tankerinin girişine izin verilmeyeceğini yazdı. İsrail Enerji Bakanı, söz konusu ablukanın kalkması için Hamas'ın elindeki rehinelerin bırakılmasını şart koştu.

Tel Aviv yönetimi, hafta başında Gazze'ye tam abluka uygulayacağını ilan etmişti. İsrail aslında 2007 yılından bu yana Gazze'yi kara, hava ve denizden abluka altında tutuyor.

GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR



İsrali savaş uçaklarının gece boyunca devam eden hava saldırılarında yalnızca iki saatte 33 Filistinli yaşamını yitirdi. Al Jazeera muhabiri, İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin farklı mahallelerindeki birçok evi vurduğunu, kurtarma ekiplerinin enkazlardan cesetleri çıkardığını aktardı.

Filistin resmi haber ajansı Wafa ise, Gazze'deki Şati mülteci kampını hedef alan saldırıda en az 10 Filistinlinin daha hayatını kaybettiğini duyurdu. Habere göre, İsrail savaş uçaklarının füze ateşlediği kampta yaşamını yitirenler arasında çocuklar ve kadınlar var.

ÜRDÜN TIBBİ YARDIM GÖNDERMEYE HAZIRLANIYOR

İsrail ve Filistin'in doğu komşusu Ürdün, aralıksız şekilde bombalanan abluka altındaki Gazze Şeridi'ne tıbbi yardım göndermeye hazırlanıyor.

Ürdünlü bir askeri kaynak, orduya ait bir kargo uçağının yüklenen temel tıbbi yardımları Mısır'la Gazze arasındaki tek geçiş olan Refah sınır kapısına götüreceğini söyledi. Yardım, Mısır'dan izin alınması halinde Gazze Şeridi'ne ulaştırılacak.

The Jordan Times, tıbbi yardımın Mısır'ın dahil olacağı yakın koordinasyonla sınır kapısından geçirileceğini söyledi.

2007 yılından bu yana Gazze'ye kara, hava ve denizden abluka uygulayan İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısının ardından 2,3 milyon insanın sıkışıp kaldığı Akdeniz kıyısındaki şeridi tamamen kuşattı. Halihazırda Gazze'de su, elektrik ve gaz yok. Gazze'deki tek elektrik santralinin yakıtı Çarşamba günü bitti.

ALMANYA HERON'LARI İSRAİL'E GERİ VERİYOR



Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bu sabah yaptığı açıklamada Filistinlilere gönderilen tüm kalkınma yardımlarının askıya alındığını doğruladı. Bu dönemde Gazze'deki sivillerin acı çekeceğini kaydeden Scholz, mevcut tablodan Hamas'ın İsrail'e saldırısını sorumlu tuttu.

Berlin yönetimi ayrıca elindeki Heron insansız hava araçlarının İsrail tarafından kullanılmasına izin vereceğini de duyurdu. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Brüksel'deki NATO savunma bakanları buluşmasından önce İsraillilerin istediği drone'ların temin edileceğini söyledi. Heron insansız araçları, İsrail tarafından üretiliyor ve Almanya drone'ları daha önce satın almıştı.

Almanya'nın Heron'ları geri gönderme hamlesi, eşine az rastlanır bir tabloyu işaret ediyor. Alman Der Spiegel dergisi, Çarşamba günü yayımladığı haberde Heron drone'larının İsrail kullanımına sunulacağını yazmıştı. Bakan Pistorius'un bugünkü açıklaması, haberi doğrulamış oldu.

Spiegel, Almanya'nın satın aldığı iki insansız hava aracının İsrail'de Alman pilotların eğitimi için kullanıldığını, Heron'ların Tel Aviv yönetimine geri verilmesiyle eğitimi askıya alınan 16 pilotun Almanya'ya geri döneceğini de ekledi.

Savunma Bakan Pistorius, ayrıca İsrail'in talep ettiği cephane ve savaş gemileri için de görüşmeler yapılacağını söyledi.

İSRAİL: HAMAS'IN YERALTI TÜNELLERİ HEDEF ALINDI

İsrail ordu sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus, savaş uçaklarının Hamas militanları tarafından yer altında kurulan tünelleri hedef aldığını söyledi.

Conricus, “Hamas, 20 yıl önce Gazze’deki ve Gazze’ye giden yeraltı tünellerinin kontrolünü ele geçirmek için bir ağ kurdu; bu ağ Han Yunus ve Refah’a kadar uzanıyor” dedi.

Conricus’a göre Gazze’yi iki tabaka olarak düşünmek gerekiyor; biri sivillerin yaşadığı yer üstü diğeri de Hamas militanlarının inşa ettiği yeraltı tünelleri. Conricus, yeraltındaki katmanın hedef alındığını savundu.

İSRAİL, 97 REHİNEYİ DOĞRULADI



Şimdiye kadar Hamas'ın kaçırdığı İsraillilere dair bir rakam vermeyen İsrail ordusu, bu sabah 81 aileye bilgi verildiğini açıkladı. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, 81 rehinenin ailesine ulaştıklarını söyledi. Bu sayı, ilerleyen saatlerde Hagari tarafından 97 olarak güncellendi.

Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın silahlı unsurları, 7 Ekim Cumartesi günü sürpriz bir baskınla İsrail'e havadan, karadan ve denizden saldırdı. Gazze çevresine örülen bariyerlerin kolayca aşıldığı baskında yüzlerce İsrailli asker ve sivil öldürüldü. Hamas üyeleri, onlarca kişiyi rehin alarak Gazze topraklarına geri çekildi. İsrail tarafından daha önce yapılan açıklamalarda, rehine sayısının 100 ila 150 arasında olduğu belirtilmişti.

ESKİ İSRAİLLİ MÜZAKERECİ HAMAS'LA GÖRÜŞÜYOR

Gazze'yi yöneten Hamas'ın beş yıl rehin tuttuğu İsrail askeri Gilad Şalit'in serbest kalmasını sağlayan İsrailli müzakereci Gershon Baskin, yine devrede. Hamas'ın 7 Ekim Cumartesi günü esir aldığı bazı İsraillilerin aileleri ve arkadaşları, Gershon Baskin'le iletişime geçti.

Eski müzakereci Baskin, Hamas'la yeniden irtibat kurduğunu belirtip örgütü kadınları ve çocukları serbest bırakmaya ikna etmek için çaba gösterdiğini söyledi.

BBC'deki The World Tonight programında konuşan Gershon Baskin, "Bence Hamas da askeri operasyonun başarısı karşısında İsrail'le aynı şaşkınlığı yaşıyor" dedi.

Hamas'la neler konuştuğu sorulan eski müzakereci Baskin, "Kadın rehinelere tecavüz edilmeyeceğine, sivillere işkence edilmeyeceğine inanıyorum" ifadesini kullandı.

MISIR SALDIRIYI ÜÇ GÜN ÖNCE İSRAİL'E BİLDİRDİ

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Michael McCaul, Hamas'ın İsrail'e yönelik baskınından üç gün önce Mısır'ın Tel Aviv'i bir saldırı olabileceği konusunda uyardığını söyledi.

"Mısır'ın üç gün önce İsrail'i uyardığını biliyoruz. Çok fazla ayrıntılara girmek istemiyorum ama bir uyarı yapıldı. Ancak hangi seviyede yapıldı? Sorulması gereken sorunun bu olduğunu düşünüyorum" diyen Cumhuriyetçi McCaul, Hamas'ın söz konusu saldırıyı uzun süredir, belki de bir yıldır planladığını dile getirdi. Michael McCaul açıklamasını, "Bunu nasıl gözden kaçırdık, tam emin değilim. İsrail nasıl gözden kaçırdı, emin değilim" sözleri ile tamamladı.

PUTİN NETANYAHU'YU ARAMADI, KREMLİN'DEN BAŞSAĞLIĞI YOK

İsrail'i yıllardır yöneten ve siyasi kariyeri bitme noktasına gelmişken savaş çıkan Başbakan Binyamin Netanyahu, tanklarını neredeyse 21 ay önce Ukrayna'ya gönderen Rusya lideri Vladimir Putin'i bir arkadaşı olarak tanımlıyordu. Netanyahu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesinden sonra yayımlanan bir anı kitabında Putin'i övgülere boğdu, Rus liderin zekasını ve Yahudilere karşı dostane yaklaşımını defalarca methetti. 71 yaşındaki Vladimir Putin de yıllar boyunca kendisini İsrail'in sadık bir müttefiki olarak konumlandırdı, vizesiz seyahati teşvik etti.

Ancak Hamas'ın 7 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirdiği eşi benzeri görülmemiş baskının ardından Netanyahu ile Putin arasında ağızlara sakız olan dostluk kaybolmuş gibi görünüyor. İsrail'in on yıllardır uğradığı en ağır saldırının üstünden beş gün geçti, Putin henüz 'dostu' Netanyahu'yu aramadı. Kremlin de Tel Aviv yönetimine bir taziye mesajı göndermedi.

BLINKEN, FİLİSTİN LİDERİ ABBAS'LA GÖRÜŞECEK



İsrail'e destek için Orta Doğu'ya seyahat eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Cuma günü Filistin lideri Mahmud Abbas'la da görüşecek.

ABD'nin bir numaralı diplomatı Blinken'ı taşıyan uçağın bugün İsrail'e inmesi bekleniyor. İsrailli yetkililerle buluşacağı daha önceden duyurulan Antony Blinken'ın bir sonraki durağı, Ürdün olacak.

GAZZE'DE İKİ SAATTE 33 CAN KAYBI




İsrail savaş uçakları, yaklaşık 2,3 milyon insanın sıkışıp kaldığı Gazze Şeridi'ne gece boyu hava saldırıları düzenledi. Altıncı gününe giren savaşta Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 1200'ü aştı, gece bombardımanının ardından can kaybının daha da artacağı tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler, İsrail saldırıları sonucu evlerini terk etmek zorunda kalan ya da yaşadıkları binalar yerle bir olan insanların sayısının 338 bini bulduğunu açıkladı. Bu rakam, Çarşamba günü 260 bindi. Yeni sayı neredeyse her 100 Gazzeli'den 15'nin yerinden edildiğini ortaya koyuyor.

Gazze'deki Al Jazeera muhabiri, bu gece iki saat içerisinde gerçekleşen İsrail saldırılarında 33 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Muhabir, İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin farklı mahallelerindeki birçok evi vurduğunu, kurtarma ekiplerinin enkazlardan cesetleri çıkardığını aktardı.

7 Ekim Cumartesi gününden bu yana İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'deki altı mahalle yok edilmiş durumda.

İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN'DAN SÜRPRİZ



Tahran'daki devlet basınının bildirdiğine göre, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, İsrail ve Gazze’deki durumu değerlendirmek üzere Çarşamba günü sürpriz bir bir telefon görüşmesi yaptı.

Bu, Çin'in yedi yıl süren düşmanlığın ardından ikili arasında bir anlaşma sağlamasının ardından liderler arasında bilinen ilk görüşme oldu.

İran devlet basınının bildirdiğine göre Reisi ve bin Selman, "Filistin'e karşı savaş suçlarının sona erdirilmesi" konusunu görüştüler.

Suudi devlet haber ajansı SPA, Suudi veliaht prensinin "devam eden gerilimi durdurmak için Krallığın tüm uluslararası ve bölgesel taraflarla iletişim kurmak için mümkün olan her türlü çabayı gösterdiğini teyit ettiğini” söyledi.

BEYAZ SARAY GERİ ADIM ATTI

ABD Başkanı Joe Biden, Çarşamba öğleden sonra geç saatlerde Yahudi cemaati liderleriyle bir yuvarlak masa toplantısına katıldı ve burada İsrail'e desteğini yineleyen açıklamalarda bulundu. ABD lideri, Hamas'ın saldırılarını, 'bazı durumlarda IŞİD'in en kötü zulmünü aşan katıksız kötülük' olarak nitelendirdi.

Biden konuşmasını bitirirken İsrail'deki kurbanlar arasında başları kesilen çocukların fotoğraflarını gördüğünü söyledi. Bu iddia sosyal medyada ve bazı haberlerde yer alıyor ancak İsrail ordusu tarafından doğrulanmadı.

ABD lideri "Bu işi uzun zamandır yapıyorum. Teröristlerin çocukların kafalarını kestiği fotoğrafları göreceğimi ve teyit edeceğimi hiç düşünmezdim" dedi.

Gazze Şeridi'ni yöneten ve kuruluşundan bu yana İsrail'i hedef alan en büyük saldırıya imza atan Hamas ise, baskın sırasında çocukların başlarını kestiği ve kadınlara saldırdığı iddialarını yalanladı. Örgütün internet sitesinden paylaşılan açıklamada, "Biz, Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas olarak, meşru mücadele yürüten halkımıza karşı kışkırtmayı amaçlayan bu asılsız iddiaları ve uydurmaları şiddetle kınıyoruz" denildi.

ABD Başkanı Biden'ın sözleri beklendiği gibi sosyal medyada hemen yankı buldu, BBC Biden'ın bu görüntüleri görüp görmediğinin açıklığa kavuşturulması için Beyaz Saray'a ulaştı.

Bir Beyaz Saray yetkilisi BBC'ye Biden'ın bu tür görüntüleri görmediğini söyleyerek başkanın açıklamalarından geri adım attı. Yetkili, "Biden İsrail'den gelen haberlere atıfta bulunuyordu" dedi.

GAZZE'YE NELERİN GİRİŞ ÇIKIŞINA İZİN VERİLİYOR?

ABD, İsrail, BM ve Mısır, Gazze'ye yardım geçişine ve bazı sivillerin dışarı çıkmasına nasıl izin verileceği konusunda görüşmeler yürütüyor. Ancak şu anda Gazze'ye giden hiçbir sınır geçişi açık değil.

Hamas'ın Cumartesi günü İsrail'e yönelik Aksa Tufanı Operasyonu’nu başlatmasından bu yana Gazze’den İsrail'e giden tüm geçişler kapatıldı.

Düne kadar Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı açıktı. BM'ye göre Pazar günü malların geçişi için sınır kapısı açıktı ve gıda, yakıt ve inşaat malzemesi taşıyan yaklaşık 200 kamyonun içeri girmesine izin verildi.

Ancak sınır kapısı açık durumdayken bile her gün yalnızca birkaç yüz kişinin geçişine izin veriliyor ve bu, isminin listeye yazılması için başvuranlarla sınırlı.

BM, Pazartesi günü yaklaşık 800 kişinin Gazze'den ayrıldığını ve yaklaşık 500 kişinin Gazze'ye girdiğini ancak sınır kapısının malların geçişine kapatıldığını söylüyor.

Sınır kapısını kullanabilen sınırlı sayıda insan olmasına rağmen, Salı sabahı bir İsrail ordu sözcüsü 'Refah kapısının hâlâ açık olduğunun farkında olduğunu' ve 'dışarı çıkabilen herkese dışarı çıkmalarını tavsiye ettiğini' söyledi. Söz konusu yetkili, birkaç dakika sonra bu tavsiyesini geri aldı.

Gazze'deki yetkililer ve Mısırlı kaynaklar, daha sonra sınır kapısının olduğu bölgenin hava saldırılarıyla vurulduğunu söyledi. Fotoğraflarda kamyonların Mısır'a geri döndüğü görülüyor.

O zamandan bu yana sınır geçişi kapalı.

NETANYAHU: HER HAMAS SAVAŞÇISI 'ÖLÜ BİR ADAM' SAYILIR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkenin yeni acil durum hükümetinin ilk toplantısının ardından her Hamas savaşçısının 'ölü bir adam' olduğunu söyledi.

Netanyahu ve muhalif isim eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, siyasi rekabetlerini bir kenara bırakarak Çarşamba günü savaş kabinesi kurdular.

Gantz, 'savaş zamanında' olunduğunu ve yeni kurulan hükümetin 'Hamas denen şeyi yeryüzünden silmeye' hazır olduğunu söyledi.

Bu arada ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu ile görüştüğünü ve İsrail'in 'savaş kurallarına göre hareket etmesi' gerektiğini açıkça ifade ettiğini söyledi.

İsrail’deki acil durum hükümetine askeri strateji konusunda uzman iki isim girdi. Hem Gantz hem de gözlemci olarak katılan Gadi Eisenkot, İsrail'in eski genelkurmay başkanları.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ GAZZE'DE YIKIMIN BOYUTUNU ORTAYA KOYUYOR

BBC Verify (BBC’nin doğrulama servisi), İsrail'in günlerdir Gazze'yi hedef alan saldırıları sonucu oluşan yıkımın boyutunu anlamaya çalışıyor. Saldırılardan en çok etkilenen bölgelerden biri, Gazze'nin kuzeyindeki yerleşim bölgesi Rimal gibi görünüyor.

Bu uydu görüntülerinin de gösterdiği gibi, 9-10 Ekim tarihleri arasında bölgedeki birçok bina yıkıldı.

Ayakta kalan binalar ve yolların görünümü gibi görsel ipuçları, konumu doğrulamak için eski uydu görüntüleriyle eşleştirildi.

İsrail ordusu, belirli bölgelerin 'terör örgütünün tanksavar gücündeki görevliler tarafından' kullanıldığı için hedef alındığını savunuyor.

timeline

Canlı Anlatım Özeti