Dünya Gazze'de son durum, Orta Doğu'da son dakika... WSJ 'iki hafta' süre verildiğini yazdı, Hamas ilan etti: 'Havaya uçurur!'

Gazze'de son durum, Orta Doğu'da son dakika... WSJ 'iki hafta' süre verildiğini yazdı, Hamas ilan etti: 'Havaya uçurur!'

11.02.2024 - 16:20 | Son Güncellenme:

Amerikan medyasında çıkan haberleri İran basınındaki haberler izledi, karar anı yaklaşırken YPG'li teröristlere 90 gün söylentisi bile yetti. Mısır'ın ilettiği kritik mesajın yankıları dinmeden Hamas rest çekti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni yerle bir ettiği işgal ve saldırılarda 128'inci güne girildi, tüm Orta Doğu'daki gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

MISIR'DAN İSRAİL'E "REFAH" UYARISI

Mısır, İsrail’in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine askeri operasyon yapılacağı açıklamalarına tepki gösterdi. Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Mısır'ın özellikle Gazze Şeridi'ndeki insani felaketi daha da kötüleştirmenin getirdiği riskler ışığında böyle bir saldırının korkunç sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulunduğu aktarıldı. Gazze Şeridi'nde son güvenli bölge olması nedeniyle yerinden edilen 1 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı Refah'ın hedef alınmasını önlemek için tüm uluslararası ve bölgesel çabaların birleştirilmesi çağrısında bulunulan açıklamada, Refah'ın hedef alınması ve insani yardıma erişimin engellenmesinin İsrail’in Filistin halkının yerinden edilmesine yönelik politikasının bir parçası olduğu aktarıldı. Mısır'ın taraflar arasında ateşkes ve esir takasına ilişkin çabalarına devam ettiği ifade edilen açıklamada, İsrail'e bu çabalara yanıt vermesi ve durumu daha da karmaşıklaştıracak, istisnasız herkesin çıkarlarına zarar verecek önlemler almaktan kaçınması yönündeki baskının yoğunlaştırılması çağrısında bulunuldu.

FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS KATAR’DA

Gazze Şeridi’nde ateşkes için Katar, Mısır ve ABD arabuluculuğunda görüşmeler devam ederken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ateşkes çabalarını görüşmek üzere Katar’a geldi. Abbas, ziyareti çerçevesinde başkent Doha’da Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ile görüşecek. Abbas’ın ziyaret sırasında Hamas liderleriyle bir araya gelip gelmeyeceğine dair ise bilgi verilmedi.

Filistin'in Doha Büyükelçisi Munir Ghannam yaptığı açıklamada, Abbas ve Al Thani’nin görüşmede ayrıca Gazze Şeridi’ne yönelik insani yardımların arttırılmasını ele alacağını belirterek, "Katar ateşkes sağlanması için yürütülen uluslararası çabalarda ve arabuluculukta önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle halkımıza yönelik bu saldırganlığa son vermek için Katar'la ve aynı zamanda Mısır'la koordinasyon özel bir önem taşımaktadır" dedi.

BIDEN'DAN NETANYAHU'YA REFAH UYARISI

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu telefonda görüştü. Biden, görüşmede Refah'ta barınan 1 milyondan fazla insanın güvenliğinin sağlanmasına yönelik inandırıcı ve uygulanabilir bir plan olmaksızın askeri operasyona devam edilmemesi gerektiğini yineledi.

Haberin Devamı
ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI İSRAİL'E GİDİYOR

Almanya Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un gelecek hafta İsrail’i ziyaret edeceğini bildirdi. Yetkili, Bakan Baerbock’un ziyaretinde ateşkes çabalarını ele almayı planladığını ifade etti.

Bakan Baerbock'un, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların başlamasından bu yana İsrail'e 5'inci ziyareti olacak.

 

CAMP DAVID İDDİASI

İsrail’in Gazze Şeridi'nin Refah kentine yönelik saldırı planlarına yönelik tepkiler sürüyor. İki Mısırlı yetkili, Refah kentine saldırması halinde Mısır'ın İsrail ile yaptığı barış anlaşması olan Camp David Anlaşması’nı askıya alacağını iddia etti. Mısırlı yetkililer, Refah’a yönelik saldırıların Gazze Şeridi’ne yardımların yapıldığı ana yolun kapanmasına neden olacağını ifade etti.

İsrail’in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları nedeniyle 2,3 milyonluk nüfusun yarısından fazlası Refah'a sığınırken, birçok ülke ve uluslararası kuruluş Refah’a düzenlenecek herhangi bir operasyonun felaket olacağını ifade etti.


CAMP DAVİD ANLAŞMASI

Mısır ve İsrail arasında 1970’lerin sonunda ABD arabuluculuğunda imzalanan barış anlaşması ile ilk kez bir Arap ülkesi İsrail'i resmen tanımış ve ele geçirdiği topraklar üzerindeki varlığını meşru olarak kabul etmişti. Anlaşma, ayrıca İsrail ve Mısır’ın sınır hattında kuvvetlerini konuşlandırmasını düzenleyen çeşitli hükümler içeriyor.

KIZILDENİZ'DEKİ ÇATIŞMA HUDEYDE LİMANI YAKINLARINA TAŞINDI

ABD'nin Orta Doğu operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvet Komutanlığı (CENTCOM), Yemenli Husilerle yeni bir çatışmaya girildiğini açıkladı.

CENTCOM'un verdiği bilgiye göre, Husilerin gönderdiği iki silahlı insansız deniz aracı ve üç gemisavar kruz füzesi Yemen'in en büyük limanı Hudeyde yakınlarında imha edildi.

İran destekli Husiler, aylardır Kızıldeniz'de seyreden İsrail'e ait ya da İsrail limanlarına uğrayacak gemilere füze ya da drone saldırıları düzenliyor.

ABD ve müttefiklerinin kurduğu uluslararası koalisyonun devriyeleri, Yemenli grubun saldırılarını durduramadı.

Kızıldeniz ile Aden Körfezi arasındaki Babülmendep Boğazı dünyanın en tehlikeli su yolu haline gelirken, ABD ve İngiltere Ocak ayından bu yana Husi hedeflerine hava saldırıları düzenliyor.

Haberin Devamı
İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI SURİYE'DE

Tahran yönetimi, Gazze'deki savaşın başından beri birçok kez Şam'ı ziyaret eden bir numaralı diplomatı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ı bir kez daha Suriye'nin başkentine gönderdi.

Arap medyası, İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın Şam'da bölgedeki Gazze'deki savaşta kaydedilen son gelişmeleri ve bölgeye yalına çatışmaları görüşeceğini bildirdi.

Lübnan'dan Suriye'ye geçen Abdullahiyan'ın yeni haftayla birlikte Katar'a gitmesi de bekleniyor.

Lübnan'daki Hizbullah ve Şam'daki Beşar Esad rejimi, İran'ın en önemli bölgesel müttefikleri arasında.

Tahran yönetiminin bir diğer önemli müttefiki Yemenli Husiler, haftalardır ABD ve İngiltere ile adı konulmamış bir savaş yürütüyor.

WSJ: İKİ HAFTA SÜRE VERİLDİ, HAMAS: HAVAYA UÇURUR



İsrail işgal ordusunun Gazzelilerin sığındığı son nokta olan Refah'a saldırıya hazırlanması, bölgesel fay hatlarının yerinden oynamasına neden olabilir.

Halihazırda savaştan kaçıp kuzeyden güneye doğru göç eden 1 milyonu aşkın Filistinli, 7 Ekim'den önce yalnızca 275 bin insanın yaşadığı Refah'a sığınmış durumda.

Gazze'nin en güneyinde yer alan Refah'tan daha öteye gidilecek bir yer yok çünkü Mısır sınırı var ve Al Jazeera'ya göre şehrin nüfusu şu an yaklaşık 1,4 milyon.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, NBC televizyonuna yaptığı açıklamada Refah'ı hedef alacak bir kara işgalinin İsrail ve ABD arasında giderek görünür hale gelen bölünmeyi artıracağını söyledi.

Muhtemel bir mülteci akını için sınıra tankları ve zırhlı araçları dizen Mısır ise, diken üstünde. İsrail'i defalarca uyaran Kahire yönetimi, 1979 barış anlaşmasının devre dışı kalabileceğini söylüyor.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, bugün Mısır'dan Hamas'a giden bir uyarıyı özel haber olarak sayfasına taşıdı.

Habere göre, Kahire Hamas'a İsrail işgal birlikleri Refah'a karadan saldırmadan önce rehine anlaşması için iki hafta süresinin olduğunu bildirdi.


Refah'ın 15 Ekim ve 14 Ocak'ta çekilmiş iki ayrı fotoğrafı. Şehir şu an çok daha kalabalık.

Kahire, yeni haftada Salı günü başlayacak ateşkes ve rehine takası müzakerelerinin yeni turuna da ev sahipliği yapacak. İsrail, Katar ve ABD son haftalarda Kahire'de bir dizi ateşkes müzakeresi yürüttü.

Gazze Şeridi'ni 2007 yılından bu yana yöneten Hamas'ın Mısır'ın talebine nasıl bir yanıt vereceği henüz bilinmiyor.

Ancak Hamas Refah şehrini hedef alacak bir kara saldırısının rehine takası müzakerelerini havaya uçuracağını ilan etti. El Aksa kanalına konuşan Hamas sözcüsü, Refah'ın işgalinin her türlü müzakereyi sona erdireceğini söyledi.

İsrail medyası, Hamas sözcüsünün açıklamalarını Başbakan Binyamin Netanyahu'nun sözlerine yanıt olarak sunuyor.

Geride kalan 127 günde rehinelerin kurtarılmasından Hamas liderlerinin ele geçirilmesine önceden ilan edilen hiçbir sonucu sağlayamayan Netanyahu, beklendiği gibi yüzü kızarmadan Refah'ta bir kıyım olacağı yönündeki endişeleri reddetti. Dahası, Refah'ta kaçacak yeri kalmayan Filistinliler için güvenli geçiş koridoru sağlayacaklarını bile ileri sürdü.

Refah'a muhtemel bir saldırının savaşta bugüne kadar eşi görülmemiş bir felakete yol açacağı konusunda endişeler giderek büyüyor. ABD'den Hollanda'ya birçok ülkeden arka arkaya tepkiler yükselirken, Orta Doğu ülkesi Umman da Refah'ı hedef alacak bir saldırının ciddi yansımaları olacağı konusunda İsrail'i uyardı.

GAZZE'DE CAN KAYBI 28 BİN 176

Filistinli yetkililer, son 24 saatteki İsrail saldırılarında 112 Gazze sakininin yaşamını yitirmesiyle 7 Ekim tarihinden bu yana gerçekleşen can kaybının 28 bin 176'ya çıktığını açıkladı.

2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde binaların yarısının yerle bir olduğu ya da hasar gördüğü işgaldeki kurbanların üçte ikisinden fazlası, çocuklar ve kadınlar.

Binlerce kurbanın da bina enkazlarından çıkarılamadığı için kayıp olduğu biliniyor.

Haberin Devamı
LÜBNAN'IN 60 KM DERİNLİĞİNDE DRONE SLADIRISI



Lübnan'ın yaklaşık 60 kilometre derininde İsrail'in gerçekleştirdiği silahlı insansız hava aracı saldırısını değerlendiren Al Jzaeera muhabiri Zeina Khodr, benzer hamlelerin arttığını vurguladı.

İsrail'in hafta içinde Nebatiye'de Hizbullah üyelerini taşıyan bir aracı benzer yöntemle vurduğunu hatırlatan Khodr, "Bu, İsraillilerin tarafında gerçek bir strateji oluyor ve artık bir cephe hattından söz edilemeyeceği açık" dedi.

2024 yılının ilk günlerinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hamas'ın iki numarası Salih el Aruri İsrail'in drone'lu suikastına uğradı. Zeina Khodr'a göre, Hizbullah'ın kalesi Dahiye semtinde Aruri ve yanındaki Kassam Tugayları komutanlarını öldüren suikastı İsrail bir fırsata çevirdi, benzer saldırılarla Hamas ve Hizbullah liderlerini hedef alıyor.

90 GÜNÜN SÖYLENTİSİ BİLE YETTİ



Gazze'yi yerle bir eden İsrail'e sunduğu kayıtsız şartsız destek, ABD'yi özellikle iki Orta Doğu ülkesinde zor durumda bıraktı. Irak'ta 2 bin 500, Suriye'de ise 900 askeri bulunan ABD, geride kalan aylarda İran yanlısı milislerle karşı karşıya geldi.

İran'ın vekil güçleri Suriye ve Irak'taki Amerikan üslerine 170'ten fazla saldırı düzenledi, roket yağmurlarına kamikaze silahlı insansız hava araçları eşlik etti.

İran yanlısı milislere savaş uçaklarının bombardımanıyla yanıt veren ABD ordusu, Ürdün-Suriye-Irak üçgenindeki Tower 22 üssünde üç Amerikan askerinin kamikaze drone'la öldürülmesiyle büyük bir misilleme operasyonuna girişti.

B-1B stratejik bombardıman uçaklarının katıldığı hava saldırısında Suriye ve Irak'taki yedi ayrı nokta vuruldu, Irak'ın başkenti Bağdat'ta Ketaib Hizbullah örgütünün liderleri ise drone'dan ateşlenen füzeyle hedef alındı.

ABD'nin misillemeleri özellikle Bağdat yönetimiyle Washington'ı karşı karşıya getirdi. Saldırıyı kınayıp ABD büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağıran Irak, Amerikan güçlerinin ülkeden ayrılmasının vaktinin geldiğini yüksek sesle dile getiriyor.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, İran destekli güçlerle ABD arasındaki karşılıklı saldırıların Irak'ı da çatışmaya sürükleyebileceğini söyledi.

ABD medyasında son günlerde Suriye ve Irak'taki askerlerin çekileceği yönündeki haberler hız kazanmış durumda.

İran medyası ise, iki Orta Doğu ülkesindeki ABD askerlerinin 90 gün içerisinde ayrılacağını öne sürdü. Haberlerde, askeri üslere saldırıların son bulmaması nedeniyle Suriye ve Irak'taki güçlerin tamamının ya da bir kısmının çekileceği belirtildi.

Söz konusu haberler, ABD'nin desteklediği terör örgütü YPG'de paniğe yol açtı. Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin ele başı Mazlum Abdi, ABD askerlerinin şu anda ya da yakın gelecekte ülkeden ayrılmayacağını ileri sürdü.

Arap medyasına konuşan terör ele başı, Türk ordusunun operasyonlarının son dönemde iki katına çıktığını da ekledi.

Yeni haftada Bağdat yönetimi ve Washington, Irak'taki Amerikan askerlerinin çekilmesini ikinci kez görüşecek.

ABD'DEN HOLLANDA'YA DÜNYA KORKUYLA SALDIRIYI BEKLİYOR



İsrail katliamından kaçarak Mısır sınırındaki Refah kentine sığınan 1,5 milyona yakın Filistinli, korkuyla işgal ordusunun yeni kara saldırısını bekliyor.

İsrail ordusu günlerdir Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah'a karadan saldırı için hazırlık yapıyor. Amerikan ABC kanalına konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Refah'ı ele geçirmelerinin Hamas'ın yenilgisi için kilit önemde olduğunu savundu.

Dünya Refah'a muhtemel kara saldırısı için günlerdir alarmda ve Filistinliler için son sığınak haline gelen şehirde bir felaket yaşanacağı biliniyor.

Geride kalan 127 günde rehinelerin kurtarılmasından Hamas liderlerinin ele geçirilmesine önceden ilan edilen hiçbir sonucu sağlayamayan Netanyahu ise, beklendiği gibi yüzü kızarmadan Refah'ta bir kıyım olacağı yönündeki endişeleri reddetti.

Dahası, Refah'ta kaçacak yeri kalmayan Filistinliler için güvenli geçiş koridoru sağlayacaklarını bile ileri sürdü.

Oysa ki, yalnızca gece yarısı Refah'ın doğusunda bombardımana tutulan bir evde 25 kişi can verdi. Onlarcasının da yaralandığı saldırıda evde barınanların tümü İsrail saldırılarından kaçıp kuzeyden Refah'a gelmişti.

Refah'ın işgaline hazırlık dünya çapında tepki topluyor. ABD Kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, İsrail'in Refah'ı 'temizleme' planının yapım aşamasında bir insani felaket olduğunu belirtip "Gazzelilerin gidecek başka bir yerleri yok. Refah'ın 'temizlemet' bir savaş değil, savunma değil, masumlara yönelik açık bir saldırıdır" dedi. Demokrat siyasetçi Ocasio-Cortez, insani felaketi önlemek için ABD'nin harekete geçmesinin vaktinin geldiğini söyledi.

Filistin kökenli ABD'li Kongre üyesi Rashida Tlaib ise, Başkan Joe Biden'a Netanyahu'nun katliamına desteğini sona erdirmesi için çağrıda bulundu. Kongre'ye seçilen ABD tarihindeki tarihteki ilk Filistinli-Amerikalı olan Tlaib, Biden'ı etiketlediği sosyal medya mesajında "Ne zaman yeterli olacak?" diye sordu.

Hollanda Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot'a göre de, Refah'a muhtemel bir kara saldırısı gerekçesiz. Şehrin işgalinin daha büyük insani felaketlere yol açacağının altını çizen Slot, "Bu savunulamaz" ifadesini kullandı.

Mısır sınırına sıkışan ve çadırlarda barınan Filistinlilerin gidecek hiçbir yerleri yok. Mısır, Gazze Şeridi sınırına tank, zırhlı araç ve havu savunma sistemleri konuşlandırdı.

Kahire yönetimi yüzbinlerce Filistinlinin sınırı geçip Sina Yarımadası'na geçmesinden endişe duyduğunu defalarca dile getirdi ve muhtemel bir göçmen akınında İsrail'i 1979 barış anlaşmasından çekilmekle tehdit ediyor.

Haberin Devamı