Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail askerine tek mermi! Kamerayı kayda aldı, 20 saniye sonra vurdu

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail askerine tek mermi! Kamerayı kayda aldı, 20 saniye sonra vurdu

15.01.2024 - 10:30 | Son Güncellenme:

Savaşın 100'üncü gününde yayınlanan 37 saniyelik video "Yarın size akıbetlerini haber vereceğiz" cümlesiyle bitti. USS Laboon'a ateşlenen füze Orta Doğu'da yeni bir eşiğin aşılması anlamına geliyor. Gazze sahilinde yaşananlar ise, kan dondurdu. Kudüs Tugayları ise keskin nişancı tüfeği ile Han Yunus'ta bulunan bir İsrail askerini vurduklarına dair video paylaştı.

Gazze'nin haritadan silinerek işgal edildiği savaşta 100 gün geride kaldı, İsrail Hamas'ın yayınladığı video kaydını konuşuyor. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

İSRAİL, GAZZE’DE KONUŞLANDIRDIĞI 4 TÜMENDEN 1’İNİ GERİ ÇEKİYOR

Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları süren İsrail, bölgeye konuşlandırdığı dört tümenden 36'ncı Tümen'i geri çekme kararı aldı. 36. Tümen’in yeniden Gazze Şeridi’ne konuşlandırılıp konuşlandırılmayacağı henüz bilinmezken, tümen dinlenmek ve eğitim için İsrail'e geri dönecek. Söz konusu tümen, binlerce Filistinlinin öldürüldüğü Gazze Şeridi’nin kuzeyinde görev yapıyordu.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde konuşlandırdığı 162'nci Tümen kuzeyde, 99. Tümen orta kısımda ve 98'inci Tümen ise güneyde saldırılarına devam ediyor.

EN BÜYÜK YERİNDEN EDİLME

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) “100 saniyede 100 gün” başlığıyla Gazze Şeridi’ndeki yıkımı gösteren foto slayt yayınladı.


UNRWA, İsrail’in Gazze Şeridi’ne devam eden saldırıları nedeniyle Filistinlilerin 1948’den bu yana en büyük yerinden edilmeyi yaşadığını belirterek, “Bütün bir çocuk nesli travma geçirdi, binlercesi öldürüldü, sakatlandı ve yetim kaldı” ifadelerini kullandı. UNRWA, ayrıca Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin yaşanması güç bir hayat sürdüklerini vurguladı.

İSRAİL SALDIRILARINDA 2 İSRAİLLİ ESİR DAHA ÖLDÜ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrailli esirler Yossi Sharabi ve Itay Svirsky’nin İsrail'in saldırılarında öldüğünü açıkladı. Kassam Tugayları, Sharabi ve Svirsky’nin cansız bedenlerine ait video yayınladı.

Kassam Tugayları’nın yayınladığı videoda yer alan başka bir İsrail esir Noa Argamani ise İsrail hava saldırısında yaralandığını açıkladı.

Haberin Devamı
BM'DEN GAZZE AÇIKLAMASI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, tarafları İsrail-Lübnan sınırını temsil eden Mavi Hat’ta ateşle oynamayı bırakmaları konusunda uyararak, “Gazze'de gördüklerimizi Lübnan'da göremeyiz ve Gazze'de yaşananların devam etmesine izin veremeyiz” dedi.

ABD KONTEYNER GEMİSİ YEMEN'DE VURULDU

Kızıldeniz’de Yemen'in Aden kenti açıklarında Marshall Adaları bandıralı ABD'ye ait bir yük gemisi füzeyle vuruldu. Saldırı sonrası gemide yangın çıktı.

WASHINGTON'DAN ORTA DOĞU'YA 1500 EK ASKER

ABD, Irak ve Suriye'ye DEAŞ ile mücadele etmesi için 1500 asker göndereceğini duyurdu. Askerler, Orta Doğu'ya gitmeden önce eğitim için ilk olarak Teksas'taki Fort Bliss üssüne gidecek.

Haberin Devamı
ABD'DE FİLİSTİNE DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

Filistin’e yönelik İsrail saldırılarının 100.günü geri kalırken Washington D.C’de yaşayanlar Filistin’e destek gösterisi için sokaklara döküldü. Washington D.C'deki Filistinliler ve Filistin destekçileri, Beyaz Saray yakınlarında bir araya gelerek barış ve özgürlük taleplerini yineledi. İsrail aleyhinde sloganlar da atan göstericiler, bir kez daha ateşkes çağrısında bulundu. Filistin marşları eşliğinde Beyaz Saray çevresinde toplanan grup, farklı ülkelerin bayraklarını taşıyarak uluslararası destekleri gözler önüne serdi.

İSRAİL ASKERİ KESKİN NİŞANCI TÜFEĞİYLE VURULDU

İsrail ordusu 12 Aralık tarihinde Gazze'de bulunan Han Yunus kentini işgal etti. Refah Sınır Kapısı'na yaklaşık 9,5 km uzakta bulunan Han Yunus, yaklaşık 400 bin kişilik savaş öncesi nüfusuyla Gazze'nin güneyindeki en büyük şehir. Gazze'nin güneyinde bulunan bölgede Yahya Sinvar dahil Hamas'ın üst düzey yöneticilerinin saklandığı tahmin ediliyordu. Bu bağlamda geçtiğimiz Cumartesi günü açıklama yapan İsrail ordusu bir kez daha Sinvar'ın şehrin altındaki tünellerde rehinelerle birlikte kaldığını savundu.

FİLİSTİNLİ SAVAŞÇIDAN NOKTA ATIŞI

Öte yandan Han Yunus'ta bir evin çatısında bulunan İsrail askeri Kudüs Tugayları için savaşan bir keskin nişancı tarafından tek atışta etkisiz hale getirildi. 50 saniyelik videoda savaşçının silahın görünmemesi için üzerine battaniye sardığı kayıtlara geçti. Filistinli Telegram kanalları görüntünün Han Yunus'un merkezine çok yakın bir yerde çekildiğini iddia etti, İsrail ordusu ise konuyla ilgili resmi bir açıklama yayınlamadı.

ÇİN'İN GAZZE İÇİN YOL HARİTASI ULUSLARARASI KONFERANSLA BAŞLIYOR

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pekin yönetiminin geniş çaplı, daha yetkili ve tesirli bir uluslararası barış konferansı çağrısı yaptıklarını söyledi. Çin'in bir numaralı diplomatı ayrıca iki devletli bir çözümün uygulanması için somut bir takvimi gündeme getirip başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması adına ısrarcı olunması gerektiğini aktardı.

Wang Yi, hafta sonu Mısır'ın başkenti Kahire'deydi ve mevkidaşı Semih Şükri ile bir araya geldi.

Gazetecilere konuşan Çin Dışişleri Bakanı, uluslararası bir barış zirvesinin amacını işgali sona erdirip bağımsız ve kesintisiz bir Filistin devleti kurulması olarak tanımladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning ise, bugünkü basın toplantısında söz konusu uluslararası konferansta ortaya çıkacak yol haritasının bağlayıcı olması gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyeleri arasındaki Pekin yönetimi, yıllardır iki devletli çözüme verdiği destekle biliniyor.

Haberin Devamı
ABD, İRAN'I KIZILDENİZ SALDIRILARINA BAĞLAYACAK DOĞRUDAN BİR KANIT GÖRMÜYOR

New York Times gazetesine konuşan ABD'li yetkililer, Yemen'in batısını kontrol eden Husilerin Kızıldeniz'deki ticari gemileri hedef alan saldırıları için İranlı üst düzey komutanların emir verdiğini gösteren doğrudan bir kanıt olmadığını söyledi.

Adını açıklamayan kaynaklar, İran'ın saldırıları teşvik ettiğini ancak tüm Orta Doğu'yu saracak bir savaştan kaçınmak istediğini aktardı. Haberde, İran'ın bölgedeki vekil güçlerinin bir savaş başlatmadan ABD ve İsrail'e yumruk atmanın yollarını aradığı kaydedildi.

HUSİLER'DEN ABD'YE TEHDİT

İsrail-Hamas arasındaki savaş nedeniyle ABD ile karşı karşıya gelen Yemen'deki Husiler, Washington'u tehdit etti. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada "Yemen Amerikalıların mezarlığına dönüşecek' ifadesi kullanıldı.

GAZZE'DEN KAN DONDURAN GÖRÜNTÜ



Gazze Şeridi'ndeki savaşın 100 günü geride kalırken, İsrail işgal birlikleri 24 binden fazla Filistinliyi katletti.

Kuzeyden güneye birçok şehir ve mahalleyi haritadan silen İsrail ordusu, 2,3 milyon insanın yaşadığı 41 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridini eşi benzeri görülmemiş bir yıkıma uğrattı.

1,9 milyon Gazze sakini savaş sırasında evlerini terk etmek zorunda kaldı, güneyde toplanan Filistinliler açlık, soğuk, hastalık ve İsrail bombardımanı arasında hayata tutunmaya çalışıyor.

Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Gazze şehrinde hafta sonu kaydedilen bir görüntü ise, İsrail vahşetinin ulaştığı yeni boyutu gözler önüne serdi.

Binlerce Filistinli, Gazze kentindeki Tel Heva mahallesinde dağıtılacak yardım için toplandı. Bu, Gazze'nin orta ve kuzey bölgelerine bir aydır gönderilen ilk yardımdı.

İsrail işgal güçleri, yardım almak için Akdeniz kıyısında toplanan kalabalığa ayrım gözetmeden ateş açtı.

Ağır silahların kullanıldığı saldırıda kaydedilen görüntü şok etkisi yarattı, yerel kaynaklar çok sayıda insanın yaralandığı olayda birçok kişinin de izdiham sırasında ezildiğini bildiriyor.

Haberin Devamı
GAZZE'DE 24 BİN KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail'in saldırıları sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 24 bine ulaştığını duyurdu. Bakanlık 24 bin kişinin 10 bin 400'ünün çocuk olduğunu hatırlattı. Bölgedeki yaralı sayısı ise 60 binin üzerinde.

ABD: İSRAİL'İN SALDIRILARINI AZALTMASI İÇİN DOĞRU ZAMAN

100 gündür Gazze Şeridi'ni yok eden İsrail'e koşulsuz şekilde destek veren ABD'den, Tel Aviv'e yeni mesajlar var.

Beyaz Saray, İsrail'in 2,3 milyon insanın yaşadığı Gazze'deki saldırılarını azaltmasının zamanı geldiğini açıkladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, ABD'nin İsrail'le düşük yoğunluklu operasyonlara geçişe dair görüşmeler yaptığını söyledi.

ABD'nin mesajları, iki yakın müttefik arasında büyüyen farklılıkları açığa çıkarıyor.

GÜNEY KIBRIS'TAKİ İNGİLTERE ÜSSÜNDE PROTESTO



İngiltere hava kuvvetlerine ait jetlerin Güney Kıbrıs'taki üsten havalanıp Yemen'deki Husi hedeflerini vurması, adada hafta sonu protestoya yol açtı.

Yaklaşık 300 kadar savaş karşıtı gösterici, adanın güneyinde yer alan Ağrotus hava üssü önünde toplandı.

Ellerinde Filistin bayrakları olan göstericiler sloganlar atıp İngiltere'nin Gazze Şeridi'ndeki katliama silah sağlamasını protesto etti.

AFP, Güney Kıbrıs'taki muhalefet partisi AKEL'in de protestoya destek verdiğini bildirdi.

İngiliz ordusuna ait Typhoon savaş uçaklarının Yemen'deki Husi mevzilerini vurduğu biliniyor.

Dahası, Declassified haber sitesi geçtiğimiz Ekim ayında İngiltere ve ABD'ye ait uçakların Ağrotur'dan kalkış yapıp İsrail'in başkenti Tel Aviv'e indiğini yazmıştı.

Haberin Devamı
İSRAİL'DE YAYINLANMAYAN 37 SANİYELİK VİDEO



Gazze Şeridi'ni 2007 yılından bu yana yöneten Hamas, savaşın 100'üncü gününde bir video yayınladı. 37 saniyelik kayıtta İsrailli üç rehine var.

Rehineler Noa Argamani, Yossi Sharabi, ve Itay Svirsky'nin yer aldığı video, İsrail medyasının çoğu tarafından yayınlanmadı.

Argamani, Sharabi ve Svirsky kayıtta kendilerini tanıtıp Binyamin Netanyahu hükümetinden kendilerini evlerine geri götürmelerini istedi.

İsrail hükümeti ve ordusunun propaganda olarak nitelediği videonun ne zaman çekildiğine dair bir bilgi yok.

Video, altyazıda beliren "Yarın size akıbetlerini haber vereceğiz" cümlesiyle sona erdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, kayıtta yer alan 24 yaşındaki Noa Argamani'nin serbest bırakılması için geçen ay Çin'den yardım istemişti. Rehin alınırken çekilen videosuyla tanınan üniversite öğrencisi Noa Argamani'nin annesi Liora, Çinli.

7 Ekim Cumartesi sabahı gerçekleşen büyük baskında 240'tan fazla kişiyi rehin alan Hamas, bir haftalık geçici ateşkeste aralarında yabancıların da bulunduğu 100'den fazla rehineyi serbest bıraktı.

Gazze'de halihazırda 130'dan fazla rehine olduğu tahmin ediliyor.

Hamas, birçok rehinenin devam eden İsrail işgali sırasındaki bombardıman ve saldırılarda hayatını kaybetmiş olabileceğini söylüyor.

ABD SAVAŞ GEMİSİNE FÜZE SALDIRISI



Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, Kızıldeniz'deki ABD savaş gemisi USS Laboon'a bir gemisavar füze ateşledi.

ABD ordusunun Orta Doğu'daki operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), gemisavar füzenin bir savaş uçağı tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

Bu, ABD ve İngiltere'nin geçen hafta Yemen'deki Husi hedeflerini vurduğu hava bombardımanından bu yana Amerikan kuvvetlerine yönelik ilk saldırı özelliği taşıyor.

CENTCOM, Husi füzesinin Hudeyde sahili yakınlarında vurulup imha edildiği bilgisini verdi.

İran destekli Husiler ise, Yemen kıyılarında uçan bir Amerikan savaş uçağının tespit edilmesinin ardından füze fırlattıklarını duyurdu.

Husiler, Kızıldeniz'den geçen İsrail gemileri ya da İsrail limanlarına uğrayacak gemilere haftalardır füzeler ya da kamikaze drone'lar ateşliyor.

ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon Refah Muhafızları Operasyonu adıyla Kızıldeniz'de bir görev gücü oluşturdu. Birçok savaş gemisinin Babülmendep Boğazı ve çevresinde devriye gezdiği Kızıldeniz'de Husi saldırıları bitmiş değil.

Asya ile Avrupa arasındaki en kısa rota olan Kızıldeniz-Süveyş Kanalı-Akdeniz güzergahı, dünya ticaretinin yaklaşık yedide birine ev sahipliği yapıyor.

KOLOMBİYA'DAN NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ TEKLİFİ



Kolombiya lideri Gustavo Petro, Birleşmiş Milletler'in en üst düzey yargı organı Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı soykırım davası açan Güney Afrika'nın hukuk ekibinin Nobel Barış Ödülü'nü hak ettiğini söyledi.

Davaya daha önce birçok kez desteğini açıklayan Petro, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda "Bugün Nobel Barış Ödülü'nü hak eden biri varsa, Filistin halkını savunmak için Netanyahu'ya karşı soykırımdan suç duyurusunda bulunup dava açan Güney Afrika'nın hukuk ekibi olurdu" dedi.

Bangladeş de, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına desteğini açıkladı. Bangladeş Dışişleri Bakanlığı, davada talep edilen geçici önlemlerin Gazze Şeridi'ndeki insani felaketi bitirecek somut adımlar olduğunu kaydetti.

Güney Afrika, öncelikli olarak, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarının derhal askıya alınması için, ihtiyati tedbir kararı verilmesini istiyor.

Davanın ilk duruşmaları geçen hafta Hollanda'nın Lahey şehrinde kamuya açık olarak görüldü.

BM’nin en üst yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin aksine bireysel suçlar yerine sadece devletler arasındaki ihtilafları ele alıyor.

Hem İsrail hem de Güney Afrika, Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Sözleşmesi’ni imzalayan iki ülke. 1948’de imzalanan BM Soykırım Sözleşmesi, taraf ülkelere 'soykırım suçunu önleme ve cezalandırma' yükümlülüğü getiriyor. Güney Afrika yönetimi, bu sözleşmeden doğan yükümlülüğe dayanarak dava açtı.

Açılan davaya Bangladeş dışında Namibya ve birçok ülke destek sunuyor.