Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... Netayahu'dan skandal Refah açıklaması! İsrail-Mısır arasında çatışma

Gazze'deki savaşta son dakika... Netayahu'dan skandal Refah açıklaması! İsrail-Mısır arasında çatışma

27.05.2024 - 12:19 | Son Güncellenme:

Refah'ta onlarca Filistinlinin diri diri yanarak hayatını kaybettiği korkunç saldırıya dünya çapında öfke var. Netanyahu'dan skandal Refah açıklaması geldi. İsrail medyası Refah sınırında Mısır-İsrail askerleri arasında çatışma çıktığını ve iki Mısırlı askerin öldüğünü iddia etti.

Gazze Şeridi'ndeki savaşta 235'inci gün, uluslararası mahkemelerin kararlarını tanımayan İsrail Refah'a saldırdı. Tüm gelişmeleri ayrıntılarıyla canlı blog sayfasına taşıyoruz.

BMGK'YA ACİL TOPLANMA TALEBİ

İsrail’in Refah'taki bir çadır kampa düzenlediği ve en az 45 kişinin ölümüne neden olan saldırıya tepkiler sürerken, Cezayir’den konuya ilişkin yeni hamle geldi. Cezayir, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nden İsrail'in Refah saldırısı ile ilgili acil bir toplantı talep etti. BM kaynaklarından edinilen bilgilere göre, yarın TSİ 22.00’de gerçekleşmesi beklenen kapalı oturumda herhangi bir karar oylaması yapılmayacağı, toplantıda kapsamlı bir istişare yapılacağı öğrenildi. Ayrıca BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) İletişim Direktörü Juliette Touma’nın BM Güvenlik Konseyi’ne bölgedeki durumla ilgili bilgi vereceği belirtildi.

KANADA'DAN REFAH AÇIKLAMASI

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly yaptığı açıklamada, “Refah'ta Filistinli sivillerin ölümüne neden olan saldırılar karşısında dehşete düştük. Kanada, Refah'ta bir İsrail askeri operasyonunu desteklememektedir. İnsanların bu düzeyde acı çekmesine bir son verilmelidir. Derhal ateşkes ilan edilmesini talep ediyoruz” dedi.

"BU DEHŞET SONA ERMELİ"

BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail ordusunun dün akşam Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin kampına gerçekleştirdiği saldırıyı kınayarak, "Bu dehşet sona ermeli." açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı
"REFAH'IN CEHENNEME DÖNÜŞTÜĞÜNÜN KANITI"

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail’in Refah’a düzenlediği saldırıya dair açıklamada bulundu. Refah’tan gelen görüntülerin çok üzücü olduğunu ifade eden Lazzarini, “İsrail'in Refah'ın kuzeybatısındaki yoğun nüfuslu bir bölgeye düzenlediği hava saldırısının ardından yeni kayıp haberleri gelmeye devam ediyor. Ölenler arasında derme çatma barınaklarda yaşayan çocuklar ve kadınlar da var. Çok sayıda kişi de yaralandı. Diğerlerinin ise yanarak öldüğü bildirildi. Dün gece gelen görüntüler Refah'ın nasıl bir cehenneme dönüştüğünün kanıtıdır. Bugün Refah'taki UNRWA ekiplerimizle temas kurmak son derece zor oldu. Bazı personelimizden haber alınamıyor. UNRWA, insani yardımların ulaştırılmasını kesintiye uğratmamak için mümkün olan her şeyi yapıyor. Ancak her geçen gün yardım ve koruma sağlamak neredeyse imkansız hale geliyor” dedi.

Dün Filistin tarafına indirilen 200 kamyonluk insani yardım malzemesinden sadece 30'unun teslim alınabildiğini aktaran Lazzarini, bunun nedenleri arasında İsrail’in saldırılarının ve hareket kısıtlamalarının olduğunu belirtti. Ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması çağrısını yineleyen Lazzarini, Uluslararası Adalet Divanı'nın Refah'a ilişkin kararlarının uygulanması çağrısında bulunarak, Uluslararası Adalet Divanı’nın kararlarının bağlayıcı olduğunu vurguladı. Lazzarini, “Refah'taki askeri operasyon derhal sona erdirilmeli ve Gazze'ye insani yardım akışı daha fazla gecikmeden iyileştirilmelidir” dedi.

AB'DEN NETANYAHU'YA ELEŞTİRİ

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu eleştirerek, “Ne zaman birisi Netanyahu’nun hoşuna gitmeyen bir şey yapsa, Yahudi karşıtlığı suçlaması yapılıyor” dedi.

İsrail’in Uluslararası Adalet Divanı tarafından durdurulması emredilen askeri operasyonlarına devam ettiğine dikkat çeken Borrell, “Bu sabah bir mülteci kampına yapılan saldırıda 30’u aşkın kişi öldürüldü. Burada bir ikilem söz konusu. Uluslararası toplum, Uluslararası Adalet Divanı’nın kararının uygulanabilirliğini nasıl sağlayabilir? Bu kararların uygulanmasını nasıl zorlayabilir? Bugün bu konuyu konuşacağımızı düşünüyorum” dedi.

NETANYAHU'DAN SKANDAL REFAH AÇIKLAMASI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu parlamentoda dün İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki Refah kentinde bulunan çadır kampa düzenlediği saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Netanyahu, 45 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı “trajik bir hata” olarak nitelendirerek, saldırı hakkında soruşturma yürütüleceğini ifade etti.

NETANYAHU PARLAMENTODA PROTESTO EDİLDİ

Parlamentoda ziyaretçilerin bulunduğu kısımdaki bir grup, İsrailli esirlerin fotoğraflarının bulunduğu bir pankart açarak, esirlerin bir an önce evlerine geri getirilmesi için sık sık “Şimdi” sloganı attılar.

Haberin Devamı
İSRAİL-MISIR ARASINDA REFAH SINIRINDA ÇATIŞMA


Refah sınır kapısında İsrail ordusu ile Mısır güçleri arasında çatışma çıktı. Mısır kaynakları İsrail kuvvetlerinin ateş açtığını iddia ediyor. Bir Mısırlı askerin öldürüldüğü, İsrail tarafında ise herhangi bir can kaybının olmadığı bildirildi.

İsrail medyasında çıkan haberlerde ise iki Mısırlı askerin öldüğü iddia ediliyor. Walla internet sitesi ayrıca haberin İsrail ordusundan özel izin alınarak yayınlandığını ifade etti.

İsrail medyasından Jerusalem Post ve Maariv gazeteleri de çatışmayı doğruladı. İki gazete de çıkan çatışmada Mısır kanadında bazı askerlerin öldüğünü ve yaralandığını yazdı. Jerusalem Post ayrıca İsrail ordusunun Mısır ile jet hızında ateşkes ilan etmek için temaslara başladığını belirtiyor.

MISIR'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Mısır Askeri Sözcüsü Garib Abdulhafız, X resmi hesabından Refah Sınır Kapısı yakınlarında sabah çıkan çatışmaya ilişkin açıklama yaptı. Abdulhafız, Refah sınır hattında bölgenin güvenliğinden sorumlu bir güvenlik personelinin açılan ateş sonucu yaşamını yitirdiğini belirtti. Olaya ilişkin açıklamada, Abdulhafız, Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin yetkili makamlar üzerinden soruşturmayı yürüttüğünü vurguladı.

İSRAİL ORDUSU DOĞRULADI

İsrail ordusu resmi X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda "Birkaç saat önce Mısır sınırında silahlı saldırı yaşandı. Soruşturmaya ve Mısır kanadıyla görüşmeler sürüyor" ifadesini kullandı.

Öte yandan Mısır aylardır İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarına karşı çıkan bir politika izliyor çünkü olası bir göç dalgasının kendi ülkesine yaşanmasını istemiyor. Kahire yönetimi bu bağlamda sınırda tel duvarlar örüp güvenliği artırsa da ülkenin belli yerlerine olası göç için mülteci kampları dahi kurdu.


GAZZE'DE CAN KAYBI 36 BİNİ AŞTI, REFAH'TAKİ KATLİAMDA BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Filistinli yetkililer, İsrail'in yerinden edilmiş Gazze sakinlerinin barındığı çadır kenti havadan bombalamasıyla ortaya çıkan katliamda 45 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Refah'ın doğusundaki Tel el Sultan mahallesindeki çadırlarda 249 Filistinli de yaralandı.

Dünya çapında yoğun tepki çeken saldırının kurbanları arasında 23 çocuk, kadın ve yaşlı var.

Savaşın 234'üncü gününde Gazze Şeridi'ndeki toplam can kaybı ise 36 bin 50'ye çıktı.

20 BİN MAHKUMU SAVAŞA GÖNDERİYORLAR

21. yüzyılın en kapsamlı savaşında asker yetersizliği çeken Kiev yönetimi çareyi mahkumları savaştırmakta buldu.

Haberin Devamı
ERDOĞAN: NETANYAHU, HİTLER GİBİ ANILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Refah'ta gerçekleştirdiği katliama çok sert tepki gösterdi.

Erdoğan, "İsrail yine kalleş yüzünü gösterdi. Soykırımcı caniler Refah'ta sivillere bomba yağdırdı. Bu katliam terör devletinin kalleş yüzünü bir kez daha ifşa etti. Netanyahu ülkesinde iyice köşeye sıkışmaktadır. Hitler gibi, tarihteki diğer firavunlar gibi lanetle anılmaktan kurtulamayacak. İnsanlıktan zerre nasibini almamış bu katillerden hesap sorulması için elimizden geleni yapacağız" dedi.

İSRAİL'DEN LÜBNAN'A SİHA SALDIRISI: MOTOSİKLET VURULDU

Lübnan medyası, İsrail işgal ordusunun güneydeki Bint Cebel'de bir motosikleti hedef aldığını duyurdu.

İsrail ve Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah, 8 Ekim'den bu yana sınır hattında çatışıyor.

Lübnan medyası saldırıda bir kişinin öldüğünü duyurdu, yaralıların sayısı henüz bilinmiyor.

İsrail işgal ordusu henüz saldırıya dair bir yorumda bulunmadı, sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ise dumanların yükseldiği görüldü.

KATAR: SALDIRI ANLAŞMAYI ENGELLEYEBİLİR

Refah'ta onlarca insanın diri diri yanmasına yol açan vahşi saldırıya, aylardır arabuluculuk yapan Katar'dan da tepki var.

Doha yönetimi, çadırları hedef alan saldırının ateşkes ve rehine takası anlaşmalarını engelleyebileceğini bildirdi.

Katar, ABD ve Mısır'la birlikte Hamas ile İsrail arasında arabuluculuk yapıyor.

Haberin Devamı
İNCİL'DEKİ ADIYLA DUYURDULAR



İsrail işgal ordusu, Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah'ta en az 40 Filistinlinin canını alan korkunç saldırının iki Hamas komutanını hedeflediğini ileri sürüyor.

Ordunun resmi açıklamasında Hamas'ın Batı Şeria karargah komutanı Yasin Rabia ile bir diğer üst düzey komutan Halid Neccar'ın hava saldırısında vurulduğu savunuldu.

İşgal ordusu saldırının kesin istihbarata dayandığını öne sürerken, X hesabından yapılan paylaşımda dikkat çekici bir ifade vardı.

İsrail ordusu, Batı Şeria yerine bölgenin İncil'deki adı Yahudiye ve Samiriye ifadelerini kullandı.

İşgal altında tuttuğu Batı Şeria'da Birleşmiş Milletler kararlarına rağmen her yıl yeni yerleşimler inşa eden İsrail, Filistin topraklarını gasp ediyor.

Bölgeye İncil'deki Yahudiye ve Samiriye adının verilmesi de, Siyonist propagandanın yıllardır uyguladığı bir taktik.

MISIR: KASITLI BOMBARDIMAN



Gazze Şeridi'nin güney komşusu Mısır Refah'taki katliamı kınadı, İsrail'in yerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı çadırları kasıtlı olarak bombardımana tuttuğunu kaydetti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, İsrail'den Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı Refah'ta askeri operasyonları derhal durdurma kararına uymasını istedi.

'GÖRÜNTÜLER O KADAR KORKUNÇ Kİ, PAYLAŞMIYORUM'

Refah'ta onlarca insanı diri diri yakan katliam dünya çapında büyük bir öfkeyi tetikledi.

Filistin devletini tanımaya hazırlanan İrlanda', Refah'taki çadır kampını hedef alan saldırıyı 'barbarlık' olarak tanımladı. Katliamı kınayan Dışişleri Bakanı Micheal Martin, "Masum çocuklar ve siviller açısından şoke edici sonuçlar olmadan böyle bir bölgeyi bombalayamazsınız" dedi, İsrail'in saldırılarını şimdi durdurmasını istedi.

İrlanda Dışişleri Bakanı, yarın Filistin'i tanıyacak Norveç ve İspanya'nın dışişleri bakanlarıyla ortak basın toplantısında konuştu.

Norveç'in Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ise, artık İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ettiğini bildiklerini söyledi, işgal ordusunun Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı karara uymak zorunda olduğunu vurguladı: "Bu zorunludur, bağlayıcıdır" dedi.

İskoçya'nın eski başbakanı Hamza Yusuf, Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı organı Uluslararası Adalet Divanı'nın kararına rağmen İsrail'in Refah'ı bombardımana tuttuğunu belirtip, yerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı çadırlardaki masum çocuklar, kadınlar ve erkeklerin paramparça olduğunu, diri diri yandığını yazdı. Yusuf, "Katlanılmaz görüntülere tanıklık edin ve kendinize sorun: Tarihin doğru tarafında mısınız?" ifadesini kullandı.

Kanada'daki Yeni Demokrat Parti'nin lideri Jagmeet Singh, Refah'tan gelen görüntüleri dehşet verici olarak tanımladı, "Görüntüler o kadar korkunç ki, paylaşmayacağım. Dünya Gazze halkını yüz üstü bırakıyor. Kanada Gazze halkını yüz üstü bırakıyor" diye yazdı.

Haberin Devamı
MISIR MEDYASI İSRAİL'İN ÇOK TEHLİKELİ HAMLESİNİ DEŞİFRE ETTİ



Refah'taki hava saldırısının ardından gözler sınırın güneyindeki Mısır'a çevrildi. Kahire yönetimi, İsrail'in Gazze'nin en güneyindeki şehrine karadan saldırıya geçmesine aylardır karşı çıkıyordu. Kara işgalinin başlamasıyla Refah sınır kapısını kapatan Mısır, Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı soykırım davasına da müdahil oldu.

İsrail'in 1979 barış anlaşmasını ihlal ettiğini belirten Mısır'da, hafta sonu Refah'ta gerçekleşen yeni saldırı ve son gelişmeler manşetlerde.

El Vatan gazetesi, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın fotoğrafını kullandığı haberine 'Dün gece meydana geldi: İsrail Gazze'deki başarısızlığını itiraf etti' başlığını attı. İsrail'in sekizinci ayını doldurmak üzere olan savaşta hiçbir hedefine ulaşamadığını aktaran El Vatan, İsrail medyasına yansıyan eleştirileri sayfasına taşıyıp başarısızlığın nedeni olarak Yahya Sinvar'ın gösterildiğini yazdı.

İsrailli doktor Yuval Biton ise, Hamas lideri Sinvar'ın hapishanede tutulduğu sırada geçirdiği hastalığın detaylarını anlatıp gizemli beyin hastalığının neredeyse ölümüne yol açacağı bilgisini verdi. Doktor Biton, Yahya Sinvar'ın hapishanede düzenli olarak çay içtiğini ve sohbet ettiğini, devamlı Hamas'tan bahsettiğini de ekledi.

Eş Şuruk gazetesi, İsrail uzmanı bir bir profesörün görüşlerini sayfasına taşıdı. Ayn Şems Üniversitesi'nden Muhammed Abbud, bir Mısır kanalında yaptığı değerlendirmede İsrail'i esir alan aşırı sağın Gazze Şeridi'ne Arap-Amerikan askerlerini sokmak istediğini, söz konusu isteğin çok tehlikeli olduğunu söyledi.

Mısır'da yayımlanan El Youm7 gazetesi ise İsrail'in güvenli bölge ilan edip daha sonra bombardımana tuttuğu yerlerin haritasını yayınladı. Söz konusu yerler arasında Pazar günü vurulan Refah'ın doğusundaki Tel el Sultan da bulunuyor.

İSRAİL'DEN DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE YENİ KATLİAM! DİRİ DİRİ YANDILAR



Mayıs ayı başında Gazze Şeridi'nin en güneyinde yer alan Refah'a kara saldırısı başlatan İsrail işgal ordusu, Uluslararası Adalet Divanı'nın kararına rağmen bir kez daha Mısır sınırındaki şehri hedef aldı.

İşgal ordusu, Pazar günü gerçekleşen bombardımanda Refah'ta yerlerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı bir çadır kampı vuruldu. Katliamın adresi, kentin doğu bölgelerinden kaçan binlerce kişinin sığındığı Refah'ın batısındaki Tel el Sultan mahallesiydi.

Filistinli yetkililer, Tel el Sultan kampında bu sabah can kaybının 40'ı aştığını duyurdu. Kurbanların çoğu çocuk ve kadın.

Saldırıda onlarca çocuk ve kadın da yaralandı. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, Refah'taki sahra hastanesinin yaralı akınına uğradığını ve diğer hastanelerin de çok sayıda hasta kabul ettiğini bildirdi.

Refah'taki Kuveyt hastanesine gelen sakinlerden biri, "Hava saldırıları çadırları yaktı, çadırlar eriyor ve insanların bedenleri de eriyor" diyerek katliamı anlattı.

Filistin Kızılayı, katliamda çadırlarda kalan Gazze sakinlerinin diri diri yandığını açıkladı.

İsrail ordusu, yaptığı açıklamada saldırıda bazı üst düzey Hamas üyelerinin vurulduğunu öne sürdü, sivil kayıplar yaşandığını kabul etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu savaşı sonlandırmayı ve Gazze'den çekilmeyi reddediyor.

Uluslararası Af Örgütü, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni İsrail'in saldırılarını savaş suçu olarak soruşturmasını talep ediyor.

Af Örgütü'nün kıdemli direktörlerinden Erika Guevara-Rosas, “Burada belgelenen vakalar, İsrail ordusunun son yedi ay içinde uluslararası hukuku hiçe saydığı, Filistinli sivilleri öldürdüğü ve insan hayatını hiçe saydığı açık bir saldırı modelini göstermektedir” dedi.